Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

The New Forest is een paradijs voor dieren

The New Forest dieren motor9-4-16. In het Engelse nationale park The New Forest dient de mens zich aan te passen aan de daar vrij rondlopende dieren.

 

Tekst & foto's: Arie Blokland 

Paarden, koeien, varkens en ezels eerst. Dat is de belangrijkste 'wet' die geldt in het Engelse nationale park The New Forest. Stoppen dus met je auto of motorfiets als er een ezel op de weg blijft staan of een varken, vrolijk met zijn krulstaartje kwispelend, langzaam over het asfalt wandelt. Pas op voor paarden die plotseling over steken en koeien die herkauwend verkassen naar een ander plekje. Ze hebben allemaal voorrang.

The New Forest dieren motor

Als je per ongeluk een dier aanrijdt ben je de klos. De mens treft in The New Forest altijd schuld. Dus... Ook al springt er een beest roekeloos de weg op en kan je het echt niet meer ontwijken, je draait op voor alle schade. Zo gaat dat in een dierenparadijs. Mensen worden er geduld. Ze mogen zich vrijelijk bewegen in het schitterende nationale park, maar ze hebben geen enkel recht.

The New Forest paarden

The New Forest is 571 km² groot en het ligt in het zuidwesten van Engeland tussen Southampton en Bournemouth in het graafschap Hampshire. Tot 1079 leefde de bevolking er van de jacht, veeteelt, landbouw en houtkap. Ze hadden er een goed bestaan. Maar toen koning Willem I (beter bekend als Willem de Veroveraar) er achter kwam dat er in dat gebied goed kon worden gejaagd bestemde hij het gehele woud tot zijn privé jachtgebied. Voor hem en zijn vriendjes. De bewoners mochten alleen nog wat hout oprapen om er houtskool van te maken. De meesten trokken weg, velen stierven van de honger. Toen Willem 10 jaar later overleed veranderde er niets. Zijn opvolgers hadden hout nodig om hun oorlogsvloot te bouwen en te onderhouden. Het woud werd kaal geplunderd. Pas in de 17e eeuw ontstond er een beleid van bosbeheer.

The New Forest doorkijk bos

Tegenwoordig wordt er op verantwoorde wijze hout, vlees en ander voedsel geproduceerd in The New Forest. Daarnaast heeft het gebied als nationaal park een belangrijke toeristische functie. Er lopen zo'n 7.000 semi-wilde grazers vrij rond. De dieren hebben wel allemaal een eigenaar. Die kan zijn vee naar de slager brengen of levend verhandelen. Veel paarden worden verkocht als trekdier en spring- of dressuurpaard. De meeste producten die het natuurgebied nu voortbrengt worden op lokale markten aangeboden of in plaatselijke winkels.

The New Forest Suzuki

Je kunt The New Forest bereiken door met het vliegtuig naar Southampton te reizen en daar een auto te huren. Met eigen auto op de boot van Hoek van Holland naar Harwich is een andere mogelijkheid. Wij gaan op de motor. Eerst naar Calais en daar met de trein door de Kanaaltunnel naar Folkestone aan de overkant. Je kunt dan meteen verder via de hartstikke drukke snelwegen M20 en M3 naar Southampton. Veel leuker is het om de A259 en de A27 te nemen langs de Britse zuidkust. Je komt dan door leuke stadjes en dorpen waar veel is te zien. Zoals in de badplaats Brighton. Dat was aan het einde van de vorige eeuw verworden tot vergane glorie waarin vervallen gebouwen het trieste einde van de ooit mondaine badplaats pijnlijk onderstreepten. Maar sinds het nieuwe millennium is en wordt er hard gewerkt aan herstel van de statige hotels langs de boulevard. Een prachtig gezicht om de oude luister terug te zien keren.
Bij Portsmouth gaat de A27 vanzelf over in de M27 die je naar de brug bij Southampton leidt. Daar moet tol worden betaald. Echter niet door motorrijders, die mogen er gratis over. De M27 houdt op in The New Forest. Wij zakken weer af naar het zuiden. Richting ons hotel in het kustplaatsje Lymington.

The New Forest Passford

The Passford House Hotel heet het. Van buiten ziet het er uit als een chique landhuis. Binnen is de boel behoorlijk gedateerd. Het meubilair in de bar en de lobby is doorgezakt. Ook de bedden zijn broodnodig aan vervanging toe. Ze zijn kort, smal en versleten. Niet echt geschikt voor de moderne mens. Dat alles voor een prijs die behoorlijk aan de hoge kant is. Lymington is een gezellig plaatsje. Met een haventje, leuke winkeltjes en diverse eetgelegenheden. Wel een mooie plek om van daaruit dagtochten door The New Forest te maken.

The New Forest Lymington

Eerst maar eens op zoek naar de belangrijkste bewoners. Waar zijn al die paarden, ezels, koeien en varkens? Nou! Vlak voor je neus. Je komt ze overal tegen. Op de weg, langs de weg er een stukje vandaan en er ver vandaan. We maken foto's van de dieren die er grazen zoals dat eeuwen geleden ook het geval was. Een koe met een kalf laten we uiteraard met rust. Een stier die snuffelend achter een koe aanloopt heeft voor ons geen enkele belangstelling.

The New Forest koeien

Voor een varken dat oversteekt stoppen we. Hij kijkt ons 'brutaal' aan alsof hij zeggen wil: “Ik heb lekker voorrang.” Een ezel komt nieuwsgierig op ons af en laat zich gewillig aaien. Sommige paarden zijn ook aaibaar. De meeste echter blijven op afstand. Bij een vijver treffen we een chagrijnig paard. Hij loopt eerst rustig in onze richting. Maar een goedbedoelde uitgestrekte hand om hem over de neus te aaien beantwoordt hij met een happende beweging om daarop meteen zijn kont toe te draaien en een trap uit te delen. Vluchten tussen de geparkeerde auto's lukt net op tijd. Een man die op zijn klapstoel zit te genieten aan de oever moet het echter ontgelden. Het paard begint nu naar hem te happen. Wegwezen dus. Ja... Dieren hebben het hier voor het zeggen.

The New Forest pigThe New Forest paard chagrijn

We gaan naar Beaulieu. Dat is een wereldberoemd automuseum. Behalve het National Motor Museum vind je daar ook World of TopGear, Palace House & Gardens en de Beaulieu Abbey.

The New Forest TopGear

Uiteraard is er een souvenirwinkel en een restaurant, maar ook de oudste monorail van Groot-Brittannië, een Geheime Leger Tentoonstelling en je mag er zolang als je wilt meerijden in een antieke bus. Je kunt er met je gezin een hele dag doorbrengen zonder een moment verveling. Het automuseum herbergt een aantal schitterende sportwagens, F1-bolides, motorfietsen en een ouderwets ingerichte garage.

The New Forest Beaulieu

The New Forest Beaulieu garage

Er staat ook een Chitty Chitty Bang Bang, een van de auto's die werd gebruikt in de gelijknamige film met Dick van Dyke.

The New Forest Beaulieu Chitty

Aan de Beaulieu River vinden we verderop Buckler's Hard. Christelijke monniken stichten er in 1204 een abdij. In de haven werd in 1781 de Agamemnon, het favoriete schip van Lord Nelson gebouwd. Je kunt er een mooie wandeling langs het water maken, of fietsen. Er is een restaurant met terras. Een fijne plek om te genieten van een weids uitzicht.
We stappen weer op onze stalen rossen om op zoek te gaan naar Rufus Stone, een bezienswaardigheid in de buurt van Minstead. Er is vast niets te verdienen daar, want geen enkele wegwijzer duidt ons de goede richting aan naar het gedenkteken dat in 1841 werd opgericht. Wel komen we onderweg een groep schooiende ezels tegen. Ze staan allemaal met hun neus gericht naar het hek van een woonhuis te wachten tot de bewoner hen iets te eten brengt.

The New Forest ezels

The New Forest InnKoffietijd. We stoppen bij de New Forest Inn. Een echte oude pub. We lezen dat Edward John Smith er zijn laatste dag aan land heeft doorgebracht. Hij was de kapitein van de Titanic, het onzinkbare schip dat op 14 april 1912 tegen een ijsberg liep en in de Atlantische Oceaan verdween.
's Middags zetten we de motoren neer op een plek waar bomen tot 50 meter hoog groeien. Noord-Amerikaanse coniferen, sequoia's en de hoogste (51m) mammoetboom van Engeland. Er schijnen in The New Forest ook herten rond te struinen. Helaas komen we die niet tegen. Ze zijn erg schuw en proberen de indringers op twee benen te ontwijken.
Het historische dorpje Lyndhurst met z'n fraaie oude gebouwen is zonder meer een stop waard. Net als Brockenhurst. Breamore House & Countryside Museum in Breamore brengt je eeuwen terug in de geschiedenis. In Burley vind je The Cider Pantry. Daar kun je cider proeven van appels uit de streek. 
Als we aan het eind van de dag terugrijden naar het hotel stoppen we bij Setley Ridge aan de Lymington Road. Daar is een winkel waar streekproducten worden verkocht. Waaronder wijn uit de wijngaard achter de houten gebouwen. We proeven een klein slokje wit en rood. Nou, dat valt echt niet tegen. 

The New Forest wijn

We zijn niet lang genoeg in deze prachtige omgeving om alles te bekijken en overal van te genieten. Dus weet je als je The New Forest gaat verlaten dat je zeker nog een keer terug komt.

The New Forest water

Uiteraard gaan we op de dag van vertrek nog wel even naar het motormuseum van Sammy Miller. Ruim 50 jaar reed de legendarische coureur wedstrijden. Hij won meer dan 1400 races en werd 11 keer Brits kampioen. Sammy heeft meer dan 400 zeldzame motorfietsen verzameld.

The New Forest Sammy Miller race

Bijna allemaal zijn ze in topconditie, klaar om te worden gestart en ermee weg te rijden. Werkelijk een fantastisch mooie collectie, die op beneden- en bovenverdieping op elkaar staat gepropt. Machines van voor en na de oorlog. Met speciale aandacht uiteraard voor de race-afdeling waar heel veel motoren staan waarop Sammy Miller zijn successen heeft geboekt. Weer een adres waar we zeker nog een keer heen moeten.

The New Forest Sammy Miller NSU

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Aanvullende gegevens