Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Brugge Hand Made brengt de rijkdom terug

Brugge Hand Made handen31-1-16. 'Brugge Hand Made' trekt niet alleen toeristen, maar ook steeds meer handwerkslieden naar de oude Vlaamse hoofdstad.

 

Tekst en foto's: Arie Blokland 

"De armoede van vroeger is de rijkdom van tegenwoordig". In een zin weet de directeur van het kantcentrum & -museum de complete geschiedenis van Brugge kort samen te vatten.
Brugge, dat vroeger aan zee lag, groeide in de middeleeuwen uit tot een belangrijke havenstad. De handel tierde welig in de toenmalige Vlaamse hoofdstad. Er werden grote pakhuizen gebouwd. In de straten verrezen prachtige huizen voor de rijke handelaren. Kleine ambachtslieden vestigden er hun winkels. Brugge werd een bruisende stad. Rond 1400 woonde er 50.000 mensen. Amsterdam was toen nog een dorp met slechts 3.000 inwoners.

Brugge Markt

Maar de natuur bracht verandering in de welvaart. Aan het einde van de 15e eeuw begon de zee zich terug te trekken. Korte tijd was de stad nog bereikbaar via Het Zwin, de vaarweg van zee naar de haven van Brugge. Helaas echter slibde de Het Zwin langzaam dicht. Uitbaggeren dus. Maar dat was in die dagen niet zo eenvoudig. Het lukte niet de vaargeul open te houden. Het Zwin verzandde. Uiteindelijk was het voor de schepen niet meer mogelijk Brugge te bereiken. Ze weken uit naar Rotterdam en later ook Antwerpen.
Brugge stevende af op een langzame dood. De handelaren vertrokken en met hen de werkgelegenheid. De armoede sloeg toe onder de arbeiders. De eens bloeiende hoofdstad van Vlaanderen verviel na 1600 tot een van de armste steden in de Nederlanden.

In de 18e eeuw heerste er hongersnood in Brugge. Reden voor de nonnen Apostolinnen om in 1717 een kantschool op te richten. Daar leerden zij jonge meisjes het kantklossen. Zodat zij iets konden verdienen om hun familie te helpen in leven te blijven. Belangrijk voor de kloosterzusters was tevens dat de jonge meisjes hierdoor niet tot prostitutie werden gedwongen.

Brugge kant

Ook de industriële revolutie die in de 19e eeuw begon bracht geen verandering in de erbarmelijke staat van de stad en zijn burgers. De mannen trokken noodgedwongen naar Frankrijk om daar seizoenswerk te verrichten. Ondertussen ontstond in Wallonië een welvarende industrie. Kolenmijnen hadden steeds meer arbeiders nodig. Ook de metaalindustrie kwam snel op. Arbeiders uit het arme Vlaanderen trokken naar het rijke Franse deel van België om daar geld te verdienen voor hun gezinnen. Helaas kwam papa niet elke week of alle maanden met zijn verdiensten terug naar huis. Soms gingen zijn zuurverdiende franken op aan drank en madammekes van plezier. Met als gevolg dat het gezin in Brugge vooral afhankelijk bleef van de kantklossers. Wie hard werkte kon mooie kleedjes of meterslange linten van kant maken en dat verkopen. Zo ontstond een ware handwerkindustrie waar Brugge steeds beroemder om werd. In 1930 was er een terugval door de opkomst van machinale kant. Maar verdwenen is het handwerk niet.

Brugge kantklossers

Er zijn nog een aantal oudere dames die het 'vak' goed in de vingers hebben. Je kunt ze aan het werk zien in het kantcentrum & -museum in de Balstraat 16. Daar komen diverse groepjes alle dagen van de week bij elkaar om te kantklossen. Ook worden er cursussen gegeven. Met succes. Jongedames en ook een paar jongens leren er kantklossen en zetten met elkaar de fraaie traditie voort. Een deel van het kantcentrum, dat gevestigd is in de Balstraat 16, is ingericht als museum. Daar vind je werkelijk prachtige stukken tussen. Meer informatie: http://www.kantcentrum.eu/.

Brugge BalstraatOmdat ondanks alle ellende veel fraaie huizen en gebouwen bewaard waren gebleven kwam na 1900 het toerisme langzaam op gang. Brugge werd weer een beetje belangrijk en kreeg aanzien terug. Die opleving zorgde ervoor dat ook andere handwerkslieden zich in Brugge gingen vestigen. Meubelmakers, kunstenaars, juweliers en chocolatiers zagen hun kans er een goed bestaan op te bouwen. Die trend zet zich tot aan de huidige dag voort. Natuurlijk kun je in de Vlaamse stad producten kopen die in grote hoeveelheden in fabrieken worden gemaakt. Meer en meer echter wordt Hand Made in Brugge een trend en een keurmerk voor creativiteit en de betere kwaliteit.

Brugge Spegelaere druiven

Zo is Brugge ook uitgegroeid tot chocoladestad. Er zijn maar liefst 52 chocoladewinkels waar de etalages en schappen uitpuilen van de aller lekkerste pralines. Zes chocolatiers leveren echt handwerk. Zij zijn verenigd in het Gilde van de Zwaan. Deze vaklieden hebben samen een recept uitgevonden voor een aller heerlijkste vulling van hun bonbons. Zij gebruiken daarvoor onder meer een kruidenmengsel dat sterk doet denken (en ruiken) aan de kruidenmix die wordt toegevoegd aan een pan met stoofvlees. Maar wat er precies in de bonbons van het gilde gaat is en blijft een groot geheim. Jan Spegelaere van de chocolaterie in de Ezelstraat nummer 92B laat ons in zijn atelier even ruiken aan het mengsel, maar vertelt niet wat er precies in zit. Jan zette met zijn vrouw Isabelle het bedrijf voort dat zijn vader Fernand in 1954 begon. Spegelaere is befaamd om zijn druiventrossen van chocolade die zijn gevuld met marsepein of praliné.

Brugge Spegelaere

Sun Mae Kim werd toen ze vijf jaar oud was geadopteerd en verhuisde daardoor van Zuid-Korea naar Brugge waar de kleine meid een echte Belgische naam kreeg; Nele. In 2012 startte de creatieve dame een luxe lingeriezaak; Sun Mae in de Hoogstraat 25. Zij ontwerpt en maakt de fraaie lingerie in haar eigen atelier. Meer info: http://www.sunmae.be/.

Brugge Sun Mae

In de Langestraat 13 vinden we Shoe Recrafting van Luc Decuyper. Daar kun je niet alleen de mooiste schoenen kopen, maar ook je oude schoenen weer als nieuw laten maken. Luc gebruikt daarvoor de allerbeste materialen en herstelt op zeer ambachtelijke wijze de schoenen waar je zo aan gehecht bent. http://www.shoerecrafting.be/.

Brugge Shoerecrafting

Brugge Djamil Zenasni

Brugge Zenasni huisHoogstraat 42. Daar is de winkel van Djamil Zenasni. Hij is geboren in Algerije en streek neer in Brugge waar hij als zetelmaker en stoffeerder een goedlopende zaak heeft. Djamil is echter veel meer dan meubelmaker. Deze handwerksman met gouden handen bouwde in de Ridderstraat nummer 10 een enorm oud pand om tot een schitterende Bed & Breakfast. In La Maison Zenasni ruik je de geschiedenis van Brugge en toch ben je van alle moderne gemakken voorzien. Het is een geweldige en heel bijzondere plek om te logeren geworden. Eigenlijk stap je in Maison Zenasni terug in de rijke geschiedenis die de stad Brugge in voorgaande eeuwen heeft gekend. http://www.djamil-zenasni.be/ en http://www.lamaison-zenasni.be/.

Op 1 januari 1948 opent Fernand Quijo een juwelierszaak in de Breidelstraat 18, middenin de historische kern van Brugge. 28 jaar later komt zoon Peter erbij in de bloeiende juwelierszaak. Peter ontwikkeld zich in de jaren daarna tot een toonaangevende ontwerper. Hij wint de ene prijs na de andere. 

Brugge Peter QuijoAls de zaak 50 jaar bestaat legt Peter zich toe op een ander aspect van de juweelkunst; het diamant slijpen. De “Qui Shape” ziet het licht. Later volgen de 'Qui Shape Compass”, een diamant met 89 facetten en de 'Qui Shape Brillo” met 57 facetten. Peter Quijo ontwerpt in 1999 een armband in de vorm van een kassei. Het juweel is vervaardigd in 18 karaats wit en geel goud en gezet met 128 diamanten die geslepen zijn in “Qui Shape Compass”. Een jaar later wint hij met dit juweel De Beers Diamond International Award 2000.

Brugge Peter Quijo Armband kassei

Peter Quijo krijgt in 2002 een geniaal idee. Hij maakt een gouden draad van 0.3 mm dik en ontwikkelt speciale klossen waardoor die dunne draad niet afbreekt. Daarmee gaat hij naar een kantklosser en vraagt haar een stuk kant in goud te maken. Inmiddels wordt het kantklossen met goud in zijn eigen atelier uitgevoerd en heeft Peter er diverse juwelen mee ontworpen. Brugge Hand Made kun je op dit adres letterlijk met gouden letters schrijven. www.quijo.be.  

Brugge Peter Quijo Armband kant

Maud Bekaert maakt letters in steen. De beeldhouwster heeft haar atelier in de Sint Clarastraat 40. www.lettersinsteen.be.  
Vanaf 1990 heeft de Krokodil in de Sint Jakobsstraat een goede naam opgebouwd als het gaat om hand gemaakt houten speelgoed. Veel ouders laten zich bij de Krokodil voorlichten over verantwoord en duurzaam speelgoed waar hun kroost jaren plezier aan kan beleven. www.krokodil.be.  
Patrick Hoet ontwerpt al heel lang brillen. Vorig jaar begon hij als eerste met het fabriceren van een bril in de 3D printer. Zijn fraaie ontwerpen vind je in de Vlamingstraat 19. www.hoet.eu.  

Brugge KalligrafieNathalie Beelprez heeft een hartstikke leuk winkeltje op de Katelijnestraat 139. Het heet Simbolik. Je kunt er kaarsen, olielampjes, letters en nog veel meer leuke cadeautjes vinden. Nathalie verheft in haar atelier kalligrafie tot kunst op papier, keramiek, kaarsen en buiten zelfs op muren. www.simbolik.be.

Boekhanel De Reyghere is al een eeuw gevestigd in een fraai oud pand op de Markt 12. www.dereyghere.be. Naast de oude winkel heeft De Reyghere een speciaalzaak voor reisboeken en wegenkaarten. www.reisboekhandel.be

Brugge Reyghere winkelBrugge Reyghere kaarten

Ezelstraat 5 is het domein van Goûts et Couleurs. Daar vind je leuke cadeaus, hebbedingen voor in huis en meubelen van jonge ontwerpers. Alles Hand Made uiteraard. www.gouts-et-couleurs.be.  

Brugge Gout Couleurs

Eind 2015 ontstaat er deining in Brugge centrum als de uitbaters van restaurant Merveilleux er lucht van krijgen dat Frédéric Vaucamps op150 meter van hun zaak een banketwinkel wil openen op het adres Eiermarkt 3A. Aux Merveilleux de Fred lijkt teveel op hun naam en bovendien worden in het restaurant ook Merveilleux gebakjes geserveerd. Frédéric heeft deze van oorsprong Frans en Belgisch Vlaamse lekkernij nog lekkerder gemaakt en bouwt met zijn recept wereldfaam en een internationale patisserieketen op. Ondanks de protesten opent Aux Merveilleux de Fred na onder andere Brussel, Parijs, Londen, Genève en New York op 6 december 2015 toch de deuren van de nieuwe winkel in Brugge. Een winkel die zich kenmerkt door een enorme kroonluchter die alle lekkernijen in de schappen verlicht. De gebakjes en zoete broodjes, allemaal naar geheim recept van de man die in 1982 zijn eerste van 11 winkels opende in het Noord-Franse Hazebrouck, worden ter plekke met de hand gemaakt. Het lukt je echt niet het prachtige pand met lege handen te verlaten. www.auxmerveilleux.com

Brugge Aux Merveilleux

Nathalie Serfranckx en Nikolaas Pruûost vinden hun namen nogal moeilijk en zeker voor anderen niet makkelijk te onthouden. Daarom hebben zij ervoor gekozen hun ambachtelijk juwelenatelier KinGin te noemen. Kin en Gin zijn de namen van een Japanse tweeling die 104 jaar oud is geworden. De betekenis is Goud en Zilver. Heel toepasselijk voor de winkel van een enthousiast stel dat hun ontwerpen in goud en zilver vervaardigt. Bij Nathalie en Nikolaas kun je ook terecht om samen met hen je eigen ontwerp te laten maken. Veel jonge stellen hebben een eigen idee over hun trouwringen en laten dat bij KinGin uitwerken. Maar ook voor andere bijzondere opdrachten ben je in de Ezelstraat 27 op het juiste adres. www.kingin.be

Brugge KinGin NathalieBrugge KinGin winkel 

Brugge ZenoTijdens onze wandeling door het eeuwenoude Brugge langs de bedrijven waar Hand Made hoog in het vaandel staat zijn we een heleboel bars, cafés en restaurants voorbij gelopen. In de Vlamingstraat 53 is het gelukkig tijd om naar binnen te gaan voor een lunch bij Zeno. Chef Reinout Reniere startte na een internationale opleiding in 2007 zijn eigen restaurant in een statig herenhuis. Hij omringt zich met jonge gedreven medewerkers die met liefde voor het vak de fijne kneepjes van de kookkunst van hem willen leren. We krijgen er langzaam gegaarde kip met groente van lokale telers. Als dessert komkommerijs en later bij de koffie heerlijke Hand Made bonbons. Heerlijk allemaal. Zeno staat hoog genoteerd in de Gault-Millau en uiteraard vermeld in de Michelin gids. www.restaurantzeno.be

Zeker weten dat we nog een keer terug gaan naar Brugge. Want er is nog veel meer te zien, te beleven, te eten en te genieten. We hebben het nog niet eens gehad over de musea en kunstgalerijen die deze mooie Vlaamse stad te bieden heeft. Een rondvaart op de reien moeten we ook nog meemaken. En eh... Ach, het is teveel om op te noemen wat we gemist hebben. We moeten terug!

Brugge City CardDe volgende keer bestellen we voor we vertrekken eerst een voordelige Brugge City Card via https://bezoekers.brugge.be/bruggecitycard. Die biedt toegang aan 27 musea en bezienswaardigheden. Ook een rondvaart is inbegrepen. De Brugge City Card garandeert tevens een korting van minstens 25% op tal van concerten, dans- en theatervoorstellingen, huurfietsen, een ondergrondse parkeerplaats én op diverse musea, bezienswaardigheden en attracties in de omgeving van Brugge. De Card kost voor 48 uur € 47 en voor 72 uur €53.

Meer info over Brugge is te vinden op: https://bezoekers.brugge.be en http://www.handmadeinbrugge.be.

Brugge Hand Made folder

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Aanvullende gegevens