Het fietsende duo neemt je in het boek OMSTREKEN mee van Groningen tot Zeeland, van Limburg tot Noord-Holland en alles daar tussenin. Sportjournalist en presentator Herman van der Zandt, zelf een fervent fietser, schreef een persoonlijk voorwoord bij deze ode aan Nederland. Het boek OMSTREKEN verschijnt op 28 november 2021 en is verkrijgbaar bij de boekhandel en online, onder andere via www.omstreken.com.
OMSTREKEN 21 Nekkerweg
Niet overal in de wereld is het voor fietsers vanzelfsprekend veilig en toegankelijk. Laat staan dat er goed onderhouden fietspaden en duidelijke routes zijn. ‘Sinds 2018 hebben we tienduizenden kilometers gefietst; door alle 352 Nederlandse gemeenten en ook met veel plezier in het buitenland. Voor ons is er maar één beste fietsland ter wereld en dat is Nederland’, zegt Esther de Lange, een van de initiatiefnemers van OMSTREKEN.

Inspiratiebron voor beginnende én ervaren fietsliefhebbers
Niet alleen de makers van dit boek vinden Nederland het beste fietsland ter wereld. De Amerikaanse organisatie PeopleForBikes plaatste maar liefst 5 Nederlandse steden in hun wereldwijde Top 7 van ‘Best Cities for Bicycling’. Ook de gezaghebbende Copenhagenize Index plaatst telkens weer een aantal Nederlandse steden hoog op hun tweejaarlijkse ranglijst. Alles wat Nederland tot het beste fietsland ter wereld maakt, vind je terug in OMSTREKEN. Het boek is een inspiratiebron voor zowel beginnende als ervaren fietsliefhebbers, wielrenners en gravelbikers om in eigen land op pad te gaan.
OMSTREKEN 21 Winschoten foto
OMSTREKEN 21 Winschoten tekst
Herman van der Zandt: ‘Fietsen in Nederland blijft een ontdekkingsreis’
Presentator Herman van der Zandt deelt het enthousiasme van de makers: ‘Soms denk ik hier alles wel gezien te hebben, dat ik Nederland op de fiets volledig heb uitgespeeld, game over. Het tegendeel is waar. Fietsen in eigen land blijft een ontdekkingsreis. We vinden het in Nederland allemaal maar heel normaal – op de fiets stappen en eropuit gaan – maar dat is het dus niet. Het is juist ongelooflijk bijzonder, die eenvoud.’

Fietsen in eigen land populairder dan ooit
Tijdens de coronapandemie zijn veel mensen gaan fietsen. Dit heeft geleid tot de herontdekking van Nederland als prachtig fietsland. Populaire natuurgebieden en andere plekken zijn hierdoor op sommige dagen druk; bij mooi weer vaak zelfs te druk. Merijn Heijne: ‘Soms hoor je zeggen dat Nederland volgebouwd is, geen echte natuur meer heeft of dat je nergens nog echt kunt genieten van rust en ruimte. Met OMSTREKEN laten we zien dat er nog genoeg valt te ontdekken. We moedigen
iedereen aan om dicht bij huis op zoek te gaan naar bijzondere plekken.’

Uitnodiging om in beweging te komen
OMSTREKEN nodigt je uit om in beweging te komen en naar buiten te gaan. Om Nederland nóg beter te leren kennen en je telkens weer te laten verrassen door fraaie fietspaden en de schoonheid van rust, ruimte, vergezichten en wolkenluchten. OMSTREKEN gaat over onbekend terrein en laat je met een nieuwe blik kijken naar bekende plekken in de buurt. Het boek neemt je vanaf het zadel mee door 99 gemeenten en 164 verschillende plaatsen in heel Nederland. Pak de fiets en ga mee op pad.
OMSTREKEN 21 cover

Over OMSTREKEN
OMSTREKEN is een boek en fototentoonstelling als ode aan Nederland, het beste fietsland ter wereld. Bij alle ruim 200 foto’s in het boek staat exact waar en wanneer deze zijn gemaakt: straat, plaatsnaam, datum, tijd en zelfs de weersomstandigheden van dat moment.
Het NBTC (Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen) riep 2021 uit tot het jaar van ‘Ode aan het Landschap’. OMSTREKEN sluit hier naadloos op aan.
Uit onderzoek van de Dutch Cycling Embassy blijkt dat Nederlanders jaarlijks 5 miljard fietsritten maken, met een totale afstand van 17,6 miljard kilometer; zo’n 1000 km per Nederlander. De 12 verkeersluwe fietsroutes in OMSTREKEN zijn in totaal 1075 km lang; ongeveer gelijk aan de afstand, die iedere Nederlander jaarlijks fietst.

Over de makers
Merijn Heijne en Esther de Lange zijn beiden werkzaam in de creatieve sector. Esther de Lange is vormgeefster voor (inter)nationale bedrijven en organisaties. Merijn Heijne is tekstschrijver, maakt podcasts over fietsen en won eerder diverse fotografieprijzen.
OMSTREKEN 21 Esther Merijn
Specificaties
Titel: OMSTREKEN
Ondertitel: ode aan het beste fietsland ter wereld
Makers: Merijn Heijne, Esther de Lange
ISBN: 9789090351117
Formaat: 24 x 28 cm
Omvang: 256 pagina's
Gewicht: 1568 gram
Prijs: € 39,90
Bindwijze: hardcover, genaaid gebonden
Verschijnt: 28 november 2021
NUR: 653