Wandelroute van het Jaar 2024 telt nog 10 kanshebbers

4-12-23. Nog 10 routes maken kans op de eretitel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’, de verkiezing van de beste wandelroute van de Benelux. Op zaterdag 2 maart, tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Gent, maakt de jury de winnaar bekend.
FWB-23-hicle-24-logo.jpg

De verkiezing is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, die hiermee de aanleg van kwalitatief goede wandelroutes wil stimuleren. De Belgisch-Nederlandse wandeljury, bestaande uit Gilbert Roels, Christina Bloem en Yvonne Calis, test elk jaar de meest veelbelovende nieuwe of recent gewijzigde routes in de Benelux. Ze letten daarbij op zaken als ondergrond, verkeershinder, landschap, eventuele thematiek, bewegwijzering, kwaliteit van de informatie etc.

Na het samenstellen van de longlist met de 10 titels, volgt er begin volgend jaar een shortlist met slechts enkele kandidaten. Op zaterdag 2 maart, vanaf 10.30 uur, klinkt het ‘and the winner is…’ in de SkyLounge van Flanders Expo in Gent. Pers en bezoekers van de Fiets en Wandelbeurs zijn van harte welkom deze gebeurtenis bij te wonen.

Longlist Benelux Wandelroute van het Jaar 2024

1. Oude Hollandse Waterlinie

Stichting Oude Hollandse Waterlinie

Wandeling door het rivierlandschap, langs waterwegen en vestingsteden van de Oude Hollandse Waterlinie. Deze route laat je in 11 etappes kennismaken met het water als militair verdedigingswerk. De route is uitgeschreven in een wandelgids en in twee richtingen te volgen via wandelknooppunten en een gpx-track.

Meer info: Oudehollandswaterlinie.nl.
FWB-Wandelroute_van_het_Jaar_2024-23-Oude_hollandse_waterlinie.jpg

2. Wandelnetwerk Schelde- en Denderland

200 km – ingediend door de provincie Oost-Vlaanderen en Scheldeland

Met dit nieuwe netwerk wandel je door groene plekken en stemmige dorpen tussen Schelde en Dender. Een rondje door de verrassende natuur rond Lebbeke, het bekende Buggenhoutbos, de meersen van de Beneden-Dendervallei en Dendermonde met zijn groene zand. Volledig bewegwijzerd met fysieke knooppunten en een handige, vochtbestendige kaart met veel extra informatie.

Meer info: Routen.be.

3. Rondje Limburg

Vincent Rommelaars & Sylvia Jochems

Rondje Limburg | Hét lange afstandspad door Limburg

Nieuwe wandel-lus die de hele Nederlandse provincie Limburg van zuid naar noord doorkruist en soms ook de Belgische grens overschrijdt. Rondje Limburg is niet bewegwijzerd maar te volgen via de gpx-track of de apps Komoot en Strava. De bijhorende gids bevat kaartjes en een summiere routebeschrijving.

Meer info: Rondjelimburg.nl.

4. Bonifatiusroute

335 km – Gegarandeerd Onregelmatig

Deze moderne pelgrimsroute brengt je in 24 etappes van het oude Dorestad (provincie Utrecht) naar Dokkum in Friesland. De route is te volgen via routebeschrijvingen, gps-tracks en gedetailleerde wandelkaarten die je makkelijk kunt downloaden. Daarnaast is er een wandelgids van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Meer info: Wandelzoekpagina.nl.
FWB-Wandelroute_van_het_Jaar_2024-23-bonifatius_route.jpg

5. Venntrilogie

109 km – Ostbelgien

De Venntrilogie verbindt in zes etappes enkele van de mooiste landschappen van Oost-België. De route loopt door drie verschillende natuurlandschappen van de Venen. Van het Drielandenpunt bij Vaals tot in Bütgenbach. Volledig bewegwijzerd in beide richtingen en met een gratis viertalige gids, die ook te downloaden is. De route kreeg ondertussen het certificaat Leading 'Quality Trail - Best of Europe'.

Meer info: Ostbelgien.eu.

6. Ons Kloosterpad – 13 rondwandelingen

120 km – Visit Brabant

Serie van 13 nieuwe thematische rondwandelingen van 3 tot 12 km, geënt op de langeafstandsroute Ons Kloosterpad. Ze beginnen en eindigen alle bij een klooster en gebruiken het knooppuntennetwerk van de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Voor iedere route is er een folder met kaartje en wetenswaardigheden.

Meer info: Visitbrabant.com.

7. GRP573 Vesdre & Hautes Fagnes

140 km – Sentiers GR asbl

GRP 573 Vesdre et Hautes Fagnes - Les Sentiers de Grande Randonnée Asbl (grsentiers.org)

Bestaande Streek-GR die voor 60% is vernieuwd en volledig door de provincie Luik loopt. Weinig paden bieden zoveel afwisseling. Vertrekkend uit de Luikse stadsrand loopt deze lange tocht - als je ongeveer halfweg bent - door een van meest fascinerende, wilde en stille landschappen van België: de Hoge Venen. Alsook de wilde valleien van de Hoëgne, Helle en Weser. Volledig geel-rood bewegwijzerd in beide richtingen. Uitstekende 120 pagina’s tellende topogids (voorlopig enkel in het Frans).

Meer info: Grsentiers.org.
FWB-Wandelroute_van_het_Jaar_2024-23-Tour_de_la_Vallee.jpg

8. Oude Bondswandeling van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk

240 km – Wandelboswachter Ellen

Reconstructie van de oude bondsweg van de ANWB uit 1915 tussen Arnhem en Winterswijk in de provincie Gelderland. Door de bossen en heide van de Veluwe, de IJsselvallei en het coulisselandschap in de Achterhoek. De route is niet bewegwijzerd, in één richting uitgeschreven en te volgen via een wandelboekje en gps-track die je krijgt bij aanschaf van de wandelgids.

Meer info: Wandelboswachterellen.nl
FWB-Wandelroute_van_het_Jaar_2024-23-oude_bondswandeling.jpg

9. GRP1666 Grande Dérive (le Tour de Charleroi)

54 km - Sentiers GR asbl

GRP 1666 Grande Dérive - Les Sentiers de Grande Randonnée Asbl (grsentiers.org)

Les Sentiers de Grande Randonnée, lanceert met La Grande Dérive een nieuw concept van GR-wandelen. De GRP 1666 (het stichtingsjaar van de stad) maakt een lus door de periferie van Charleroi. De route loopt over terrils, door natuurreservaten en bossen, langs boerderijen en door stille steegjes. De route is in twee richtingen geel-rood bewegwijzerd en je kan een gids met routebeschrijving en kaart downloaden.

Meer info: Grsentiers.org.

10. Scholtenpad

100 km - Wandelnet.nl

Scholtenpad (SP 01) | Wandel langs de karakteristieke scholtenboerderijen - Wandelnet

Update en uitbreiding van de bestaande Streek-GR (SP-1) tot een hoofdroute van ruim 100 km en/of acht dagtochten van 17 tot 23 km in het coulisselandschap rond Winterswijk in de Nederlandse Achterhoek (provincie Gelderland). De route is bewegwijzerd in beide richtingen en heeft een topogids met kaartjes en beschrijving, eveneens in beide richtingen.

Meer info: Wandelnet.nl