BYD ALD Enviro400EV dubbeldekker in Londen

BYD ADL 19 Londen4-7-19. Het iconische symbool van de stad Londen gaat elektrisch. Busmaatschappij Metroline heeft een eerste order van 37 bussen geplaatst bij de fabrikant in Engeland. Daarvan zijn er al 5 ingezet op lijn 43 van Friern Barnet naar London Bridge.

 

 

BYD ADL, fabrikant van elektrische bussen in het Verenigd Koninkrijk en ontstaan uit de samenwerking tussen BYD en ADL, heeft de eerste van 37 nieuwe, volledig emissievrije BYD ADL Enviro400EV-dubbeldekkers onthuld die geleverd gaan worden aan Metroline, het Londense vervoersbedrijf. De eerste vijf BYD ADL Enviro400EV-bussen doen al dienst op Metroline’s lijn 43 als onderdeel van het contract van de busmaatschappij met Transport for London (TfL). De dubbeldekkers gaan dienst doen vanuit de Holloway Bus Garage van Metroline. Lijn 43 loopt van Friern Barnet naar London Bridge, een afstand van in totaal negen mijl.

Adrian Jones, Engineering Director bij Metroline, zei: "De lancering van de nieuwe elektrische bussen op lijn 43 is een mooie stap voor zowel Metroline als voor Londen. De engineeringteams van Metroline hebben nauw samengewerkt met ingenieurs van BYD en ADL om deze nieuwe bussen te ontwikkelen, gebruikmakend van wat we hebben geleerd van onze tests met hun prototypen. Het resultaat is dat ze perfect zijn ontworpen om Londenaren naar hun bestemming te brengen, terwijl ze helpen om de luchtvervuiling in Londen terug te dringen."

De nieuwe Enviro400EV bezit hetzelfde DNA als zijn beproefde Enviro200EV-familielid, zij het met een nieuw chassis en een lichtgewicht aluminium dubbeldekscarrosserie. De bus heeft een lengte van 10,9 m, een hoogte van 4,3 m en een breedte van 2,55 m. Hij wordt voortbewogen door een volledig elektrische aandrijflijn van BYD, inclusief 382 kWh BYD-ijzerfosfaatbatterijen die dankzij hun hoge capaciteit een indrukwekkende actieradius van 160 mijl (256 kilometer) bieden. De aandrijflijn heeft de innovatieve wielnaafmotor van BYD - wat betekent dat er geen versnellingsbak, aandrijfas of differentieel meer aanwezig is.
De nieuwe dubbeldeks lay-out, specifiek besteld door Metroline, heeft een capaciteit van 24 naar voren gerichte stoelen in het onderste passagierscompartiment en 43 naar voren gerichte stoelen in het bovenste deel van de bus. In totaal zijn er 67 zitplaatsen. Het modern exterieur heeft de traditionele designelementen van de iconische rode dubbeldekker van Londen behouden, zij het dat ADL het koetswerk toch grondig heeft weten te moderniseren. Zo heeft de dubbeldekker in de 'City-uitvoering’ een opvallende glazen trap die qua design passagiers, andere weggebruikers en voetgangers zal aanspreken. Voorts is de bus gespecificeerd volgens de strenge normen van TfL. Zo is hij voorzien van een lang rolstoelcompartiment en een automatische rolstoelhelling bij de achterdeuren.

"De rode dubbeldekker in Londen is een echt symbool van de stad en een iconisch voertuig dat over de hele wereld bekend is", aldus BYD Europe Managing Director, Isbrand Ho. "De BYD ADL Enviro400EV behoudt de ziel van de Londense dubbeldekker, maar is up-to-date gebracht door de technologie van de 21ste eeuw te omarmen; technologie die 100% emissievrij is en operationeel uiterst efficiënt bovendien. Dat is goed nieuws voor Metroline en voor de inwoners van Londen."
Ho nogmaals: “Ik ben heel blij dat ik de eerste elektrische bus van BYD in Londen kan presenteren, aan het begin van wat naar mijn mening een voortzetting is van ons zeer succesvolle partnerschap met Metroline en Transport for London."
ADL-directeur, Colin Robertson: "Sinds de start in 2015 is de samenwerking met BYD steeds beter geworden. Onze best verkochte Enviro200EV enkeldeksbussen bereikten eerder dit jaar een mijlpaal van 2 miljoen kilometer zonder uitstoot en we zijn verheugd om de relatie te zien groeien met de eerste BYD ADL volledig elektrische dubbeldekkers in Londen. We zijn ervan overtuigd dat de Enviro400EV het succes van zijn enkeldeks-equivalent kan evenaren, met schonere lucht, minder geluidshinder en extreem passagierscomfort voor iedereen."

De nieuwe BYD ADL Enviro400EV is gebouwd in Groot-Brittannië bij ADL in Scarborough, Yorkshire, met behulp van BYD-componenten die samen het aangedreven chassis vormen dat in Europa is gebouwd in BYD’s fabriek in Komarom, Hongarije.