FUSO met volledig elektrische eCanter op Ecomobiel

FUSO eCanter 18 Ecomobiel3-10-18. Op 9, 10 en 11 oktober vindt in de Brabanthallen te Den Bosch de tiende editie plaats van de vakbeurs Ecomobiel. FUSO is erbij met een 100% elektrische bestelwagen voor stadsdistributie.

 

 

De vakbeurs biedt ieder jaar praktische oplossingen om economischer en duurzamer om te gaan met mobiliteitsvraagstukken. Het is daarom logisch dat Mercedes-Benz Trucks Nederland in hal 6 op standnummer C094 de FUSO eCanter presenteert. Op deze stand staat een eCanter demochassis en zijn er twee productexperts aanwezig die bezoekers alles kunnen vertellen over het 100% elektrische vervoer. In mei van dit jaar werden de eerste klantenauto’s feestelijk in gebruik genomen tijdens een evenement in Amsterdam. Vijf distributeurs hebben twaalf eCanters uit een beperkte voorserie toegepast in de praktijk waardoor stedelijke distributie volledig elektrisch plaatsvindt met behoud van een groot laadvermogen. Met ruim 3,5 ton laadvermogen kan de eCanter aanzienlijk meer vervoeren dan elektrische bestelwagens. De inzet tot nu toe is bijzonder betrouwbaar gebleken en kende geen technische problemen. Ook de actieradius blijkt in de praktijk toereikend.
FUSO eCanter 18 Ecomobiel

100% elektrische eCanter
De FUSO eCanter is de eerste lichte vrachtwagen die lokaal emissievrij rijdt en geen geluidsoverlast veroorzaakt. De eCanter is ontwikkeld door Mitsubishi FUSO Truck & Bus Corporation (MFTBC) en wordt voor de Europese markt geproduceerd in Tramagal Portugal.
De FUSO eCanter heeft een wielbasis van 3.400 mm die ervoor zorgt dat het voertuig dankzij de kleine draaicirkel goed uit de voeten kan in binnenstedelijk gebied. Met een GVW van 7,5 ton heeft de FUSO eCanter, afhankelijk van de opbouw en inzet, een laadvermogen tussen de 3,5 en 4 ton. De elektrische aandrijflijn van het voertuig bevat zes hoogspanningslithium-ion batterijen met 420 V en 82 kWh (13,8 kWh per stuk). De eCanter is daarmee niet alleen milieuvriendelijk maar ook economisch in gebruik. Volgens verschillende tests kan de FUSO eCanter zorgen voor een besparing op de brandstofkosten van ongeveer € 1.000 euro per 10.000 kilometer in vergelijking met een dieselmotortruck.
De elektrische aandrijving wordt mogelijk gemaakt door de krachtige permanente elektromotor met een indrukwekkend vermogen van 129 kW en een koppel van 390 Nm. Dit vermogen wordt overgedragen naar de achteras. Daarmee versnelt de 7,5-tonner bijna als een personenwagen en is het koppel al beschikbaar vanaf stilstand.
De maximale snelheid van de eCanter is beperkt tot 80 kilometer per uur, zoals bij alle voertuigen in deze gewichtscategorie. De ongeveer 600 kilogram zware accu's maken een bereik van 100 kilometer mogelijk en overtreffen daarmee in veel gevallen de dagelijkse afstand in het lichte distributieverkeer. Het kost ongeveer negen uur om de accu’s te laden met 7,4 kW, terwijl de tijd tot anderhalf uur gereduceerd wordt bij gebruik van een snellaadsysteem (50 kW).

Meer informatie over de FUSO eCanter vindt u op www.efuso.net en www.fuso-trucks.com