Zwitserland vanaf 15 juni weer op voor toeristen

Tomasee6-6-20. Zwitserland kan vanaf 15 juni weer vakantiegangers verwelkomen. De grenzen met Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk zullen dan open zijn voor niet-essentiële reizen, zoals vakanties.

 

 

Op 6 juni worden heel wat maatregelen versoepeld in Zwitserland, ook voor de toeristische sector. Wat dit precies inhoudt, vind je hieronder in de rubriek 'Naar Zwitserland: wat en hoe?' Verder vind je een update en enkele tips voor een ontspannen vakantie temidden van de Zwitserse natuurpracht.

Zwitserland is er klaar voor om vakantiegasten op een zo veilig mogelijke manier te ontvangen. Toeristische dienstverleners nemen onder meer speciale maatregelen om hun gasten te beschermen. Met het label 'Clean & Safe' verbinden ze zich ertoe om de regels, opgelegd door het Zwitsers ministerie van Volksgezondheid en de brancheverenigingen, strikt na te leven.
Dankzij het schone en veilige imago, de goede organisatie van het land en het uitgestrekte landschap is Zwitserland met afstand de bestemming om je portie natuur en avontuur te beleven. 

Nieuw label: Clean & Safe
clean and safe logo
Om het vertrouwen van vakantiegangers in Zwitserland als veilige en schone reisbestemming te versterken, hebben zeven brancheverenigingen binnen de Zwitserse toeristische sector het label "Clean & Safe" gelanceerd. Het label toont gasten dat ze een bedrijf bezoeken dat de hygiëne- en veiligheidsvoorschriften van de betreffende branchevereniging naleeft. Voorbeelden van deelnemende brancheverenigingen zijn HotellerieSuisse, Seilbahnen Schweiz en GastroSuisse, die respectievelijk hotels, kabelbanen en restaurants in Zwitserland vertegenwoordigen.
Meer informatie op clean-and-safe.ch

Naar Zwitserland: wat en hoe?
Op 6 juni hernemen heel wat toeristische bedrijven hun activiteiten op voorwaarde dat zij de geldende hygiëne- en veiligheidsvoorschriften strikt naleven. Dit betekent onder meer social distancing van twee meter en een sterke aanbeveling voor het dragen van een mondmasker indien die afstand niet gegarandeerd kan worden. Alle actuele informatie over de geldende maatregelen, de heropeningen en de openingstijden van de toeristische bedrijven vind je op MySwitzerland.com/reisplanning.
Meer informatie
Titlisbahn Bahnen
Reizen met het OV in Zwitserland
Het Zwitserse openbaar vervoer functioneert grotendeels volgens de normale dienstregeling. In de komende weken gaan ook de panoramatreinen weer rijden. Zo start de Bernina Express op 8 juni (van Chur tot de Italiaanse grens) en hervat de Glacier Express zijn diensten op 20 juni. De vervoersbedrijven treffen passende maatregelen om de veiligheid te garanderen. Het dragen van een mondkapje is niet verplicht, maar wordt wel streng aanbevolen. Extra dienstverleningen als railcatering, groepsreserveringen en baggagevervoer zijn vooralsnog niet mogelijk.
Meer informatie over de maatregelen van de SBB
Bernina Express
Kamperen in Zwitserland
Vanaf 6 juni mogen alle Zwitserse campings hun poorten weer openen, zolang ze voldoen aan de geldende hygiëne- en veiligheidsmaatregelen. De campings raden gasten aan ruim van tevoren te reserveren, omdat er door de afstandsbepalingen soms minder plaatsen beschikbaar zijn. Wie in een camper met wc en douche verblijft, wordt verzocht geen gebruik te maken van gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen. De Zwitserse campingorganisatie TCS biedt een overzicht van geldende maatregelen.
Informatie over de maatregelen bij TCS (in het Duits)
camping
Berghutten open met gepaste maatregelen
Sinds 11 mei mogen Zwitserse berghutten weer gasten ontvangen, mits ze voldoen aan de geldende hygiëne- en veiligheidsvoorschriften. Het is verplicht te reserveren voor overnachtingen, ook omdat het aantal beschikbare slaapplaatsen in de meeste hutten is gereduceerd. Gasten dienen hun eigen huttenslaapzak, kussensloop, handdoek, desinfectiemiddel en mondkapje mee te nemen. De openingsdata verschillen per berghut: de Zwitserse Alpenclub SAC biedt een overzicht van de bij haar aangesloten berghutten.
Meer informatie op sac-cas.ch (in het Duits)
Lauteraarhuette SAC
Nieuw vakantiemagazine: Zwitserland N°1
Het nieuwe vakantiemagazine ZWITSERLAND N° 1 staat boordevol boeiende artikelen, leuke weetjes, prachtige foto’s en handige vakantietips, ook voor de ervaren Zwitserlandganger. Het magazine is eenvoudig door te bladeren en te downloaden via deze link. Liever een gedrukt exemplaar? Wie bestelt via MySwitzerland.com/brochure, ontvangt gratis een magazine per post.
Direct naar MySwitzerland.com/brochure
Zwitserland Magazine

Met afstand de drie beste wandeltips.

10 waterrijke wandelingen 
Misschien minder bekend, maar wel waar: Zwitserland is (een) verrassend waterrijk. Van grote en kleine bergmeren tot rivieren, bergbeken, watervallen, thermale bronnen en gletsjers: het water vloeit rijkelijk door het Zwitserse landschap. Water inspireert, biedt verkoeling en heeft een rustgevende werking. Een ideale omgeving voor een wandeling dus, want wat is er mooier dan naar een meer, langs een rivier of zelfs in de buurt van een gletsjer te wandelen? Bij deze tien wandelingen is het water een trouwe metgezel.
Meer informatie

Tomasee

10 mooie boswandelingen
Vroeger was heel Zwitserland – van het Meer van Genève tot het Bodenmeer – bedekt met ongerept oerwoud. Hoewel hier nog slechts kleine restanten van zijn overgebleven, bestaat nog altijd ongeveer 30% van het Zwitserse landoppervlak uit bos. En dankzij een speciale boswetgeving komt er jaarlijks een oppervlak bij ter grootte van de Thunersee. Tijd dus, om de bossen in te gaan, de natuur op te snuiven en nieuwe energie op te doen. Zwitserland Toerisme geeft tien tips voor mooie boswandelingen.
Meer informatie
Aletschwald

Volop ruimte in 18 natuurparken
Wat is er beter dan een uitstapje naar een mooie plek om de stress van het dagelijkse leven achter je te laten, van de overweldigende natuur te genieten en ontelbare diersoorten in het wild te spotten? De 18 Zwitserse natuurparken bieden niet alleen veel ruimte en wandelmogelijkheden, maar dragen ook bij aan het behoud van natuurlijke habitats. Het Zwitserse nationale park in Engadin (Graubünden) werd in 1914 opgericht en is het oudste park van de Alpen.
Meer informatie

Naturpark Gantrisch