Zweeds pretpark zoekt vrijwilligers voor angstige Halloween test

18-9-23. Het Zweedse pretpark Liseberg is op zoek naar vrijwilligers voor een grootschalig onderzoek naar angstbeleving op een geheime locatie in Zweden.
https://www.youtube.com/watch?v=VI278SmMsZM
Zweden-Halloween-PeakFear_Hero_Clean.jpg

Deelnemers zoeken de grenzen van hun eigen angsten op om daarmee in de toekomst recreationele angstbelevenis te verbeteren. Het kan immers altijd enger. Het experiment wordt uitgevoerd in samenwerking met toonaangevende wetenschappers van het Recreational Fear Lab van de Universiteit van Aarhus in Denemarken en vindt plaats op 11 oktober 2023.

Voor deelname aan het zogeheten "Peak Fear Experiment" is Liseberg op zoek naar volwassen (18+) vrijwilligers die bang zijn leuk vinden en die op 11 oktober as in Zweden aanwezig kunnen zijn. De reiskosten naar en in Zweden worden vergoed. "Met de hulp van de onderzoekers van het Recreational Fear Lab en de vrijwilligers wordt gezocht naar het optimale punt tussen plezier en angst. In het experiment worden de deelnemers blootgesteld aan verschillende soorten angst om hun angstdrempel te bepalen," aldus Mårten Westlund, PR- en communicatiedirecteur bij Liseberg.

Sinds de start van Halloween in Liseberg in 2015, heeft het pretpark in het Zweedse Göteborg bijna twee miljoen bezoekers verwelkomd die bang wilden zijn en vermaakt wilden worden door de Halloween-attracties. Meestal wordt bang zijn geassocieerd met negatieve ervaringen, maar onderzoek heeft aangetoond dat het tegenovergestelde ook waar is:

Eng amusement heeft een aantal positieve psychologische effecten; het is zelfs goed voor ons om met onze angsten te spelen door bijvoorbeeld enge films te kijken of "spookattracties" te bezoeken. Dergelijk amusement werkt als een soort immunisatie, het versterkt de veerkracht tegen stress en angst door emotieregulatie te oefenen en iemands grenzen te verleggen. "We kijken er erg naar uit om met Liseberg samen te werken en te zien hoe onze onderzoeksresultaten kunnen worden gebruikt om eng amusement in de echte wereld te optimaliseren," aldus Mathias Clasen, PhD en mededirecteur van het Recreational Fear Lab aan de Universiteit van Aarhus.

De onderzoekers van Recreational Fear Lab hebben drie hoofdtypen horrorfans geïdentificeerd: degenen die op zoek zijn naar de adrenalinestoot, degenen die echt bang zijn maar toch hun angsten willen overwinnen en degenen die de enge ervaring gebruiken om door een angstaanjagende wereld te navigeren. 

Bij Liseberg zijn we experts in het creëren van emotionele ervaringen, zowel door middel van G-krachten, concerten of, zoals bij Halloween, door middel van angst. Met The Peak Fear Experiment willen we onze kennis over angst en schrik verdiepen, zodat we in de toekomst meer mensen van alle leeftijden kunnen aanspreken en voor iedereen een angstaanjagende en vermakelijke ervaring kunnen creëren, aldus Mårten Westlund.

Deelnemers aan "The Peak Fear Experiment" worden geselecteerd door een jury van vertegenwoordigers van Peak Fear Lab en Liseberg. Tijdens het experiment worden de deelnemers gecontroleerd door een team van artsen en psychologen. Voor aanvang van het experiment ondergaan alle deelnemers een gezondheidscheck-up.

Liseberg vergoedt de reis- en hotelkosten voor de deelnemers aan "The Peak Fear Experiment".

Je kunt je aanmelden bij: "The Peak Fear Experiment": https://peakfear.liseberg.se/

Liseberg in Göteborg is een van de populairste bestemmingen in Zweden. Het pretpark, dat al sinds 1923 miljoenen mensen trekt, biedt een verscheidenheid aan ervaringen. Daaronder avontuur, muziek, spelletjes, heerlijk eten en prachtige tuinen in drie verschillende seizoenen: Zomer, Halloween en Kerstmis. Eenenveertig attracties bieden spanning, sensatie en plezier voor kinderen en volwassenen.

Meer informatie: https://www.liseberg.com/about-liseberg/this-is-liseberg/