Zweden opnieuw meest duurzame bestemming ter wereld

12-4-22. Euromonitor heeft Zweden voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot meest duurzame bestemming ter wereld.
Zweden-meer-bos.jpg

In deze tijden van energieschaarste is duurzaamheid belangrijker dan ooit. We moeten versneld nadenken over onze eigen ecologische voetstap, of we dat nu willen of niet. Dan is het fijn dat je kunt kiezen voor een bestemming die over duurzaamheid heeft nagedacht en ook duurzame reisproducten aanbiedt.

Wat maakt Zweden nou zo'n aantrekkelijke, duurzame bestemming? Ten eerste maken veel Zweedse hotels, cafés en restaurants gebruik van lokale ingredienten en duurzame energie. Daarnaast is er natuurlijk het Zweedse ecolabel Naturens Bästa. Via deze organisatie zijn heel veel leuke maar vooral duurzame toeristische ervaringen direct boekbaar. Tot slot heeft ook het feit dat 23 Zweedse steden deel uitmaken van het initiatief 'groene steden' bijgedragen aan deze uitverkiezing. We zijn er trots op!

Meer lezen?
Over de Euromonitors Duurzaamheidsindex https://bit.ly/3E0yN8U
Initiatief groene steden https://en.viablecities.se/
Toeristische Duurzame Zweedse belevenissen 
https://en.viablecities.se/

Biosphere: met de vogels in de boomtoppen
Dit is absoluut een van de meest unieke plekken om te slapen: de nieuwe 34m2 grote Biosphere hotelkamer van het treehotel. Vooral niet geschikt voor mensen die last hebben van ornithofobie - angst voor vogels. Want deze nieuwe bijzondere hotelkamer in de natuur van Zweeds Lapland wordt omringd door maar liefst 340 nestkastjes. Je overnacht er boven in de boom net als de vogeltjes. Te lawaaierig in het kader van 'in mei leggen alle vogels een ei'? Kies dan voor een ander seizoen of voor een van de andere, bijzondere hotelkamers van het treehotel zoals de glaskubus of de ufo. De hotelkamer Biosphere is een ontwerp van het architectenbureau Bjarke Ingels. De kamer is uiteraard volledig duurzaam gebouwd - net als alle andere hotelkamers van Treehotel.
Zweden-Biosphere-hotelkamer.jpg
Lekker groen bezig in West-Zweden
De regio West-Zweden heeft er weer 170 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden bij! Het betreft allereerst de 138 kilometerlange Biosphere trail. Dit pad loopt langs de zuidoever van het Vänernmeer door kleine dorpjes, langs kastelen en vooral door heel veel bos. Het andere nieuwe wandelpad is de 32 kilometer lange Kroppefjäll trail. Hier loop je door drie beschermde natuurgebieden Buxåsen, Ragnurudssjöns Brantar en het Kroppefjäll Natuurreservaat. Lees hier meer over wandelen in West-Zweden.
Zweden-groen-West-Zweden.jpg
Vijf gekke plekken in Skåne
Het zuidelijkste stukje van Zweden, Skåne, is binnen een halve dag bereikbaar vanuit de Benelux. Perfect voor een korte tussendoor vakantie. En dan is het vooral leuk om eens iets anders-dan-anders te beleven. Dat kan nu dankzij de '100 gekke plekken in Skåne' reisgids van de Zweedse cabaretier Valle Westesson's (Helaas alleen beschikbaar in het Zweeds).
Maar de beste vijf 'gekke plekken' wil ik graag met jullie delen:
1. Het Grand Circus Hotel in Malmö. Een kleurrijke accommodatie van 12 circuscaravans die in mei weer opent. Elke caravan is ingericht als een kleurige hotelkamer.
Zweden-Skane-woonwagens.jpg
2.'Bibelns Värld", de Wereld van de Bijbel in Ängelholm. Het meesterwerk van Urban Lennartsson. Deze Zweedse priester heeft een aantal plekken uit het Nieuwe testament herschapen. In korte tijd bezoek je de stal van Bethlehem, het graf van Jezus en wandel je over de Calvarieberg voor een prachtig uitzicht over het Meer van Galilea.
3.Geloof je in bovenaardse, esoterische krachten? Dan is het "Heksenhuis" (Häxans Hus) in het dorpje Henset bij Hörby een aanrader. De eigenaresse Linda helpt je graag contact te maken met het bovennatuurlijke. Ter plekke kun je sieraden, wierook stokjes en nog veel meer dingen kopen die je helpen om contact te leggen met het bovenaardse.
4. Zin in een bijzondere wandeling of fietstoer? Bezoek dan de oude spoortunnel in Barnakälla. De tunnel is onderdeel van de spoorlijn Sölvesborg, via Olofström naar Älmhult die in 1901 werd aangelegd. De treinroute is al lang geleden vervangen door snellere trajecten en is niet meer in gebruik. Een mooie wandel- en fietsroute!
5. Kleinste museum van Skåne bezoeken? Dan moet je in het ''Kaffeburksmuseet' , het koffieblikmuseum zijn. Eigenaar Gert Albihn heeft zijn museumpje gehuisvest in de garage van zijn zomerhuis in het gehucht Onslunda op Österlen, waar hij nu permanent woont. Hij leidt zijn bezoekers graag rond in de 'wereld van de koffieblikken'. Rij je naar Onslunda dan vind je het koffiemuseum vanzelf want een website heeft het kleinste museum van Skåne helaas - nog- niet.

Vier de Lente in SmålandIn
Zweden ontwaakt de natuur in de Lente uit haar winterslaap en dat wordt groots gevierd. Veel restaurants in het Zuid-Zweedse Småland hebben dan ook speciale paasmenu's op de kaart. De Zweden zijn sowieso dol op het vieren van tradities die er ietwat anders uitzien dan bij ons. Zo zijn er geen hoppende paashazen maar vliegende paasheksen. De heksjes zijn overigens wel lief. Ze delen snoepjes uit in plaats van eieren. Hieronder een lijst van de hotels in Småland die speciale paasmenu's aanbieden:
www.hotellborgholm.com 
www.stufvenas.se 
www.granso.se 
www.bauergarden.se 
www.ullinge.se 
www.korro.se 
www.kostabodaarthotel.se 

Meer lezen over deze prachtige regio? Dan kan nu ook op een Nederlandstalige site. Lees hier meer over Småland. 
https://www.visitsmaland.se/en/campaigns/nederlands
Zweden-Smaland-vakantiehuis.jpg

Rechtstreeks met de trein naar Zweden
Groen reizen naar Zweden is nu ook echt mogelijk. Reizen met de trein bespaart namelijk 93% CO2 uitstoot ten opzichte van reizen met het vliegtuig. Met ingang van 25 mei is er een nieuwe aanbieder op de Nederlandse markt: Greencitytrips. Deze touroperator biedt treinreizen aan vanuit Amsterdam en Utrecht naar het Zweedse Malmö en Göteborg. Je stapt 's avonds op de trein, eet en overnacht in de trein en bent de volgende ochtend ter plekke.
Zweden-trein.jpg