Zweden het Winter Wonderland van de kerstman

23-12-21. Zweden verandert in een winter wonderland. Rode huisjes kleuren prachtig in de sneeuw. Het wordt steeds witter.
Zweden-kerstman.jpg

De wintersportgebieden en het ijshotel zijn open. In hoge noorden laat de Aurora Borealis, het noorderlicht zich zien. Binnenkort vlieg je daar naartoe dankzij de directe charters vanuit Nederland en Belgie naar Zweeds Lapland. Dus laat je inspireren door Zweden winter Wonderland!
Namens het team van Visit Sweden Benelux wensen we jullie Fijne Feestdagen.
Zweden-Noorderlicht.jpg
Met de kippen op stok in het ijshotel
Op 13 december opent de 32e editie van het IJshotel in Jukkasjärvi https://bit.ly/3EkEU6w. Een van de nieuwe ijssuites heet 'Met de kippen op stok'. De officiele, Engelstalige titel is 'With the chicken to bed' want 'Met de Kippen op stok' laat zich moeilijk vertalen. De suite is gebouwd door de kunstenaars Wilfred Stijger en Edith van de Wetering die als ze thuis zijn in Nederland dagelijks met hun 22 kippen op stok gaan. ´Het is hier in Lapland vroeg donker in de winter en dus is het handig om hier op tijd te gaan slapen. Zo kwamen we op het idee om dit jaar onze kippen als inspiratiebron te gebruiken' aldus Wilfred Stijger en Edith van de Wetering. Dit beroemde, kunstenaarsechtpaar is in de zomer op zandsculpturenfestivals te vinden en in de winter in Zweeds Lapland. Het bouwen van een ijssuite duurt ongeveer 10 dagen. De techniek van werken met ijs is volgens Wilfred en Edith een beetje anders dan met zand maar komt globaal op hetzelfde neer: hakken en schaven. De sculturen zijn er eigenlijk al maar moeten alleen nog tevoorschijn getoverd worden uit de grote, vierkante blokken ijs, sneeuw of hopen zand. In 2017 bouwden Wilfred en Edith de kapel van het ijshotel, waar ze dezelfde winter in trouwden. Hoe mooi kan het zijn. En nog mooier is het dat wij daar ook met de kippen op stok kunnen. Vanuit Belgie en Nederland zijn er directe wintercharters van Voigt travel en Nordic met bestemming ijshotel.
Zweden-ijshotel-Jukkasjarvi.jpg

Geen kerstboom maar een kerstbok
In de stad Gävle staat elk jaar tijdens de adventsweken - van de derde week van november tot Kerstmis - een 13 meter hoge kerstbok op het centrale plein in de stad. Vroeger dachten de Zweden namelijk dat de kerstbok de kerstcadeautjes rondbracht totdat deze taak werd overgenomen door de kerstman. De kerstbok is gemaakt van tonnen hout en stro en is zeer brandbaar. Elk jaar proberen jongeren deze kerstbok in de fik te steken maar dit jaar is dat dankzij goede 24 - uursbeveiliging nog steeds niet gelukt...... I'm stil standing..... klinkt het uit de luidsprekers op het plein. Wil je dit live volgen of er meer over weten? Dat kan via de webcam https://bit.ly/32bkKPH op de site van Visit Gävle.
Zweden-kerstbok.jpg
Kersttradities in Gotenburg en Stockholm
Zweden en Kerstmis horen bij elkaar. In Gotenburg en Stockholm is dat extra genieten. Bezoek in Gotenburg de grootste kerstmarkt van Zweden in pretpark Liseberg. Deze kerstmarkt is nog de hele komende en volgende week tot Kerstmis geopend! Er zijn extra wintermarkten in Haga en Gunnebo Manor House, openlucht kerstkoren, een ijsbaan in het historische centrum Kronhusbodarna, een kerstmusical voor het hele gezin in de Göteborg Opera en nog veel meer. Hier lees je er meer over https://bit.ly/3yOssuS.
Zweden-kerstdiner.jpg
In Stockholm zijn meer dan 40 straten, plaatsen en pleinen feestelijk versierd. Dit jaar is de oude binnenstad (Gamla Stan), een van de grootste en best bewaarde middeleeuwse stadscentra van Europa, extra mooi opgetuigd. Sterren, elanden, rendieren en vele andere licht-ornamenten fleuren er de duisternis op. Ze maken van de Zweedse hoofdstad een gezellig winterwonderland. Hier lees je er meer over https://bit.ly/3yNg1zq.