Wandelroute over 22 eilanden in de Stockholm archipel

16-4-24. Wat velen niet weten is dat Stockholm een prachtige, grote scherenkust heeft met duizenden eilanden.
Zweden-Stockholm_archipel-24.jpg

Deze archipel strekt zich uit van de oude binnenstad tot ver in de Baltische Zee. Meer dan 30.000 eilanden en scheren, waarvan er maar een paar bewoond zijn. Veel bezoekers komen vaak niet verder dan de eilanden in de directe omgeving van de stad, zoals Fjäderholmarna en Vaxholm. Eigenlijk jammer want ook de verder gelegen eilanden in de archipel zijn echt de moeite waard en vaak veel rustiger dan de eilanden vlakbij de stad. Om juist deze verder gelegen eilanden meer bekendheid te geven,  wordt in oktober 2024 de Stockholm Archipel Trail (SAT) geopend. Dit 270 kilometer lange wandelpad is verdeeld over 20 etappes en 22 eilanden. De eilanden zijn bereikbaar met de ferries van de archipelago. 

Intensieve samenwerking 
Om dit wandelpad te realiseren is intensief samengewerkt tussen de toeristische organisatie van de Stockholm Archipel, acht deelnemende gemeenten, de regio en het provinciebestuur. De markeringen, digitale infrastructuur en voorzieningen zoals bankjes, barbecueplaatsen en schuilhutten moeten medio oktober 2024 klaar zijn. Bij elke etappe komt ten minste één overnachtingsmogelijkheid.

Op de website www.stockholmarchipelagotrail.com vind je meer informatie over de geschiedenis, flora, fauna en lokale specialiteiten en een overzicht van restaurants en accommodaties bij elke etappe. Binnenkort kun je ook kaarten met coördinaten downloaden.

Wandelen in het "magische seizoen"
Als het gaat om " soft adventures" is wandelen de populairste buitenactiviteit. Vooral de nazomer en de herfst is de ideale tijd om te wandelen in de archipel. De temperaturen zijn dan nog lekker en het zeewater is nog niet zo koud. In de avond zorgt de zonsondergang met het lage licht voor een gouden gloed op de bomen en het water. Bovendien blijft de noord-zuidveerverbinding tot half augustus regelmatig in de vaart, maar ook daarna is het mogelijk om vanuit verschillende havens aan te sluiten op het Stockholm Archipelpad. Ook in het laagseizoen kun je dagtochten of tweedaagse wandelingen met overnachtingen boeken. Er zijn nu al zeven eilanden klaar voor het Stockholm Archipelpad en in de loop van 2024 en ook in 2025 worden er een aantal complete wandelarrangementen ontwikkeld die bestaan uit wandelbeschrijvingen, transport en accommodatie.

Een selectie uit de pareltjes van de scherenkust
Het Stockholm Archipelpad loopt over een aantal van de mooiste eilanden in de buitenste archipel van Stockholm. Hieronder een overzicht van de mooiste eilanden:

  1. Sandhamn. Dit eiland ligt ver in de Baltic en is toch het hele jaar door bewoond: er wonen naar schatting ruim honderd mensen. Het landschap van Sandhamn kenmerkt zich door ruige kliffen, witte stranden en veel bos. In de zomer kan het druk zijn in de haven, maar als je het Stockholm Archipelpad volgt, loop je al snel op eenzame paden tussen prachtige pijnbomen. De SAT-etappe op Sandhamn is 7 kilometer lang.
  1. Utö. Dit is een van de grootste eilanden in de zuidelijke archipel. Dankzij de strategische ligging aan de ingang van de belangrijkste waterweg door de archipel, diende Utö sinds de 17e eeuw als basis voor zeeloodsen, douanebeambten en het leger. Op het noordelijke deel van het eiland werd vroeger erts gewonnen en in de hoogtijdagen van de mijnbouw tussen 1750 en 1850 telde Utö ongeveer 700 inwoners. Tegenwoordig wonen er nog 175 mensen op het eiland. De totale lengte van de SAT-etappe op Utö is 28 kilometer.
  1. Ålö Een pareltje in het zuidelijke deel van de Stockholmse archipel. Het eiland is met een kleine brug verbonden met Utö. Aan de zuidkust heb je hier uitzicht op open zee. Ålö herbergt een rijke verscheidenheid aan flora en vogels en is sinds 2008 officieel aangemerkt als natuurreservaat. De SAT-etappe op Ålö is 14 kilometer lang.
  1. Nåttarö Dit eiland ligt ten zuiden van Utö en Ålö en heeft een natuurreservaat, veel zwemplekken en een gevarieerde natuur met veel planten- en diersoorten. Aan de oostkust ligt het zandstrand Storsand, een van de langste zandstranden in deze verder nogal rotsachtige archipel. In tegenstelling tot de andere drie genoemde eilanden heeft Nåttarö geen permanente bewoners. De SAT-etappe op Nåttarö is 10 kilometer lang.

Binnenkort meer informatie op: https://www.stockholmarchipelago.se/en/