Volg het spoor van Ronja de Roversdochter in Småland

14-4-24. Met de meivakantie voor de deur is het Zuid-Zweedse Småland klaar voor de Nederlandse vakantieganger.
Zweden-Smaland-24-Getnö_Gård_bij_Åsnen_Robin_Visser.jpg

Småland is een avontuurlijke bestemming, die momenteel extra in de spotlight staat dankzij de release van de nieuwe Netflix-serie Ronja de Roversdochter. Småland is de plek waar Astrid Lindgren opgroeide en waar de wildernis van Norra Kvill National Park haar inspireerde tot het schrijven van het wereldberoemde kinderboek. Een heerlijke plek om zelf op avontuur te gaan, vooral in de lentemaanden. Dat het voorseizoen steeds belangrijker wordt voor Småland, bewijst de sterke groei van de regio in de afgelopen jaren. 

Populair in de lentemaanden
Småland is al jaren een van de meest populaire Zweedse zomerbestemmingen onder Nederlanders. De laatste paar jaar is het voorseizoen (april, mei en juni) extra in opkomst, in 2023 met een groei van 14%. Bijna 70% van de Nederlanders komt kamperen in Småland. Vooral in de lentemaanden maakte het kampeersegment een enorme groei door sinds 2019 (+48%). Niet zo gek dat de regio zich steeds meer richt op de Nederlandse meivakantie. Voor gezinnen valt er genoeg te beleven in de natuur van Småland, dat voor het grootste deel bestaat uit meren, rivieren, bossen, natuurreservaten en eilanden. Ook het activiteitenaanbod voor gezinnen wordt steeds meer uitgebreid.

Dit is de wildernis van Ronja de Roversdochter
Net buiten Vimmerby - de plek waar Astrid Lindgren opgroeide - vind je de ondoordringbare bossen en diepe wouden van het Norra Kvill National Park. Als je hier rondloopt, snap je meteen waar Astrid Lindgren haar inspiratie vandaan haalde toen ze Ronja de Roversdochter schreef in 1981. De release van de gloednieuwe serie Ronja de Roversdochter op Netflix afgelopen maand onderstreept de schoonheid van deze plek. In Norra Kvill kun je zelf als een soort Ronja eindeloos ronddwalen. Goed om een gids bij je te hebben tijdens een van de vele avontuurlijke familiewandelingen of speciale Ronja Hikes door de ongerepte wildernis, langs bosmeren en over bemoste rotsblokken.
Zweden-Smaland-24-Norra_Kvilla_National_Park_Alexander_Hall.jpg

Ga op safari in Småland
Op safari gaan kun je ook in Europa. Noord-Europa heeft zelfs een Scandinavische Big-5, waarvan een deel in Småland te vinden is. In Småland kun je met de auto door grote, omheinde natuurparken rijden waar de dieren uit de Scandinavische landen leven. Dat kan bijvoorbeeld bij Smålandet Markaryd, de ideale plek om de koning van het woud te vinden: de eland. Langs een drie kilometer lange kronkelende bosweg is de eland van heel dichtbij te zien. Niet zo Scandinavisch maar wel heel indrukwekkend zijn de Amerikaanse bizons die ook in het park leven. Rijd door naar het glasdistrict Glasriket tussen de steden Växjö en Kalmar, waar je Kosta Safari Park vindt. Hier wonen diverse grote landdieren, waaronder de eland, bizon, edelhert, moeflonschaap en wilde zwijnen.
Zweden-Smaland-24-Smålandet_Markaryd_Cathrine_Rydström.jpg

Avonturen bij Isaberg Mountain Resort
Isaberg is meer dan een berg. De berg in het noorden van Småland is de plek voor buitenactiviteiten. Bij het gelijknamige Isaberg Mountain Resort kun je niet alleen terecht voor familieaccommodatie in typische Zweedse huisjes, maar ook voor veel natuuractiviteiten. Het park omvat onder meer een rodelbaan en klimpark, waar je op grote hoogte tussen de boomtoppen klimt. Dit stukje Småland is een paradijs voor mountainbikers. Dat kan op het park zelf, waar je kunt kiezen uit een pumptrack, MTB baan en 12 routes, maar je kunt ook gaan voor downhill fietsen.
Zweden-Smaland-24-_Store_Mosse.jpg

Nieuw: Sneeuwschoenwandelen met André
Sneeuwschoenwandelen kan ook prima in de lente, ook al ligt er dan geen sneeuw meer. Gids André neemt families mee op pad in het nationale park Store Mosse,vanaf dit jaar ook al in de lente. De sneeuwschoen is het ideale schoeisel voor een wandeling door het vaak drassige en bemoste gebied. De hike met André omvat een tocht van 2-3 uur door het nationaal park dat een van de grootste van Zweden is. De wandelingen zijn zeer geschikt voor families met kinderen: André kan veel vertellen over de soorten planten, insecten en vogels die je onderweg tegenkomt.

Maak een uitstapje naar Öland
Het eiland Öland is slechts een brug verwijderd van het vasteland van Småland, maar hier wacht een compleet nieuwe wereld op je. Eentje die bestaat uit veel kalksteen, prachtige rotskusten en een heerlijk eilandvibe. Öland is een populair vakantie-eiland waar de Zweden ook graag zelf komen om te wandelen, fietsen, surfen of golfen. Dat kan onder meer bij Ekerum Öland Resort. Dit familieresort is een prima uitvalsbasis als je op Öland verblijft met je gezin.

Vissen in het meer Åsnen
De heldere meren in en rondom het nationale park Åsnen zitten vol met vis. De lente is een van de beste seizoenen om te vissen en dat is een leuke familie-activiteit. In het Åsnen meer bij het resort Getnö Gård kun je vissen met een gids. Die leert je alles voer de beste plekken, juiste technieken en de verschillende vissen die je hier vangen kunt. Na afloop verblijf je gewoon in de comfortabele huisjes op het resort zelf. Je kunt hier ook prima kamperen.

Reis gemakkelijk naar Zweden in de meivakantie
Met een overtocht met Scandlines is Zweden op een duurzame en flexibele manier te bereiken. De hybride schepen van Scandlines vertrekken tot 45 keer per dag vanuit het Duitse Puttgarden en 10x vanuit Rostock in het hoogseizoen. Wie online boekt, krijgt korting en er geldt geen vertrekverplichting op de geboekte dag.

In de meivakantie organiseert Buro Scanbrit rondreizen naar Midden-Zweden en West-Zweden