Turkije verrast ook de fietsliefhebbers - De 5 mooiste fietsroutes

14-8-22. Geliefd vanwege het milde klimaat, de prachtige natuur en het bijzondere cultureel erfgoed, verrast Türkiye nu ook fietsliefhebbers met prachtige fietsroutes.
Turkije-Bicycle_Tour_Kapadokya-22-Guvercinlik-vallei.jpg

Dit zijn de 5 meest afwisselende fietsroutes in Türkiye die ook opvallen door de fietsvriendelijke faciliteiten.

Fietsen door een sprookje: Route Güvercinlik-vallei – Göreme openluchtmuseumroute
Een van de meest uitzonderlijke bestemmingen van Türkiye is zonder twijfel Cappadocië. De regio is ook een uitstekende fietsbestemming met zeven speciaal voor mountainbikes aangelegde routes. De route van de Güvercinlik (duiven)vallei naar Göreme begint bij het kasteel van Üçhisar, bekend om de panoramische uitzichten over Cappadocië. De route vervolgt via de Güvercinlik-vallei naar Göreme. Deze sprookjesachtige stad is met de vele kerken en rotswoningen één groot openluchtmuseum. Ook leidt deze route door de Meskendir-vallei en het dorp Çavuşin. (Foto boven)

Fietsen naar de kust: Lycian Way- Maden Strandroute
De Lycian Way biedt meer dan twintig natuurlijke wonderen en oude steden zoals Fethiye, Ölüdeniz, Butterfly Valley, Kabak Bay, Kalkan, Kaş, Kekova, Demre, Patara, Olympos Mountain, Çıralı en Göynük Canyon. De route staat bekend als hiking trail maar is ook per fiets te verkennen. De Lycian Way-Maden Beach-route in het Kemer-district van Antalya, speciaal gemaakt voor mountainbiken, is een prachtig 18 kilometer lang traject, 1.115 meter boven de zeespiegel. Het pad eindigt bij Maden Bay, een mediterraan paradijs dat een scala aan activiteiten biedt, zoals wandelen, zwemmen, duiken en grotexcursies.

Fietsen door de geschiedenis: Huis van de Maagd Maria - Efezeroute
Efeze dateert uit 6000 v.Chr, staat op de UNESCO lijst van werelderfgoed en werd beschouwd als een van de zeven wereldwonderen. Het gebied per fiets ontdekken is een bijzondere ervaring: deze indrukwekkende regio, waar ook de grootste tempel gewijd aan Artemis staat, beschikt over een mountainbike en elektrische fietsroute die begint bij het Huis van de Maagd Maria - negen kilometer van Selçuk - en eindigt in de oude stad Efeze. Beginnend vanaf een hoogte van 414 meter en afdalend tot 350 meter binnen vijf kilometer, neemt de route de fietsers mee op een gedenkwaardige reis door de geschiedenis.
Turkije-Izmir_Ephesus_Ancient_City-22.jpg

Fietsen en ontspannen - Routes Köyceğiz - Ortaca - Dalaman
In Muğla, een toeristisch paradijs van Türkiye, bieden de routes Köyceğiz-Ortaca-Dalaman voor elektrische fietsen en mountainbikes een relaxte fietservaring te midden van prachtige natuur. In 2018 waren 22 routes gepland in het kader van Eco Trails; 15 zijn bestemd voor mountainbikes en zeven voor e-bikes. Door het klimaat in het gebied is het mogelijk het hele jaar door te fietsen. De route, die begint in het centrum van de wijk Ortaca, loopt langs de Dalaman-stroom, het İztuzu-strand en het Blauwe Vlag-strand Sarıgerme, belangrijke paaigebieden voor de Caretta Caretta-schildpadden.

Fietsen in en rond een bruisende stad: Istanbul - Europese zijbossenroute
Al eeuwenlang betovert Istanbul haar bezoekers dank zij de unieke locatie op het kruispunt van Europa en Azië, het prachtige uitzicht over de Bosporus en de uitgestrekte natuur, zowel in als rondom de stad. Vanaf nu zal deze opwindende stad een zelfde aantrekkingskracht uitoefenen op fietsers dankzij speciale routes voor elektrische fietsen en racefietsen. De fietspaden door de bossen aan de Europese kant geven zicht op het glinsterende water van de Bosporus en bieden de fietser een heel nieuw perspectief op Istanbul.
Turkije-Bicycle_Tour_Istanbul_Suadiye.jpg

De fietstoerisme-activiteiten van Türkiye bestaat uit meer dan fietsroutes: het land heeft zijn inspanningen op het gebied van duurzaam toerisme versneld en vorig jaar het certificaat voor fietsvriendelijke accommodatiefaciliteiten geïmplementeerd. Bezoekers die door het land willen fietsen kunnen informatie krijgen over fietsvriendelijke voorzieningen voordat ze naar Türkiye komen op www.GoTürkiye.com. Er zijn momenteel 17 faciliteiten in Türkiye die voldoen aan de criteria van het Fietsvriendelijke Accommodatie Faciliteit Certificaat. 

Over Türkiye:
Turkiye-logo.jpg  Gelegen in het Middellandse Zeegebied en met de beroemde Bosporus als verbinding tussen het Aziatische en Europese continent, is Türkiye een unieke bestemming en een hub voor culturele interactie. Voeg daarbij de verschillende klimaten, de natuur en de gastronomie dis is beïnvloed door de diversiteit van vele beschavingen door de eeuwen heen. Gelegen op het kruispunt van culturen, heeft Türkiye een kenmerkende kunst- en modecultuur, een synthese tussen tradities en modernisme. De zeer dynamische shopping- en entertainmentgelegenheden trekken bezoekers van overal ter wereld.
Türkiye heeft sinds 2020 in de gehele toeristische en gastvrijheidssector het ‘Safe Tourism Program Certification' programma geïmplementeerd.
Kijk voor meer informatie op:  https://www.goturkiye.com/