Lampedusa rondvaarten in Amsterdam met vluchtelingenboot

9-4-22. Rederij Lampedusa gaat vanaf deze lente weer volop varen. De rederij biedt rondvaarten op boten waar vluchtelingen de Middellandse Zee mee overstaken én heeft een nieuwe man aan het roer: Karl Giesriegl.
Lampedusa-seizoen-22-ra.jpg

Lampedusa-seizoen-22-Karl-Giesriegl.jpgGiesriegl is tevens co-directeur van vertelcafé Mezrab en staat bekend om zijn slagkracht. Lampedusa-initiatiefnemer Teun Castelein - die in 2015 de boten naar Amsterdam haalde - blijft betrokken als bestuursvoorzitter, maar zwaait af als directeur: “Samen met een fantastisch team, heb ik deze rederij opgezet. Mijn bloed, zweet en tranen zitten erin. De basis ligt, nu is het tijd voor iemand die de rederij verder kan laten groeien.”

En daar heeft Giesriegl zin in: “Er ligt een prachtig fundament, op grond van een geweldig idee. Mijn ambitie ligt bij het verder uitbouwen van de artistieke tak van de rederij en het verhogen van de frequentie van de rondvaarten.” Het onderwerp past ook goed bij de nieuwe directeur. Giesriegl komt uit Oostenrijk en migreerde 9 jaar geleden naar Amsterdam.

De kracht van migratie
Rederij Lampedusa biedt rondvaarten van 90 minuten door Amsterdam. De kapiteins en gidsen komen uit Syrië, Somalië, Turkije, Eritrea, Colombia, Egypte en Oeganda. Zij zijn hier naartoe gevlucht. De vloot bestaat uit Noord-Afrikaanse boten waarmee vluchtelingen de overtocht naar het Italiaanse eiland Lampedusa hebben gemaakt. De boten zijn bij hoge uitzondering geschonken door de Italiaanse autoriteiten en naar Amsterdam verscheept.
Lampedusa-seizoen-22-neus.jpg

Onder meer scholen, bedrijven en families boeken regelmatig groepstours bij de rederij. Individuele bezoekers kunnen een ticket boeken voor rondvaarten op zaterdag om 11.00 uur. Vertrekpunt is bij de haven aan de Dijksgracht 6 in Amsterdam.

Giesriegl: “We voegen écht iets toe met ons aanbod. Onze gidsen vertellen over de invloed van migratie op het ontstaan en opbloeien van Amsterdam. Ook vertellen ze vaak delen van hun persoonlijke levensverhaal. Het zijn boeiende en belangrijke verhalen die vaak tot goede gesprekken leiden en ook daar is tijd voor. Je zit met een kleine groep aan boord en er is echt ruimte om dieper in te gaan op zaken. Dat maakt de tour niet alleen interessant, maar ook verbindend. Door onze rondvaarten ontdekken meer mensen het migratieverleden van Amsterdam én genereren nieuwkomers een inkomen bij ons.”

Lampedusa-seizoen-22-logo.jpgDe afgelopen twee jaar kon Rederij Lampedusa door de 1,5 meter afstandsregel beperkt varen. Die tijd aan wal werd goed benut: de hele vloot vaart nu elektrisch! Ook zijn de boten nauwkeurig nagekeken en geverfd en er zijn 8 nieuwe kapiteins en gidsen in opleiding.

Wapenfeiten
Rederij Lampedusa vaarde in 2015 voor het eerst op Sail en stond in de jaren erna op diverse festivals, zoals De Parade en Oerol. Het project won in 2017 de Vredesduif en was in 2020 genomineerd voor de Ambassade van de Verdraagzaamheid.