Friesland in vier pelgrimsroutes met bijzondere overnachtingstips

Friesland pelgrimsroutes Wierum wad1-5-21. Friesland is vooral bekend van watersport, maar er is meer. Onder andere een aangesloten netwerk van pelgrimsroutes waarmee je het bijzondere Friese landschap ontdekt.

 

 

Duinen en dijken, bossen en stranden, meren en moerassen. Nergens anders vind je zoveel verschillende landschappen per vierkante kilometer als in Friesland. Een omgeving die gemaakt is om over te fietsen en wandelen. Geen bergen om te trotseren, maar een uitzicht zover als het oog reikt. Het Friese landschap is er één waarin je volledig kunt opgaan, waar je tot bezinning komt en dat je herboren achterlaat. 
Friesland pelgrimsroutes Moddergat
Jabikspaad (150 km)
Rond het jaar 1000 trokken pelgrims uit alle delen van Europa naar Santiago de Compostela voor een welvarend en vredelievend Europa. In 1500 ontstond er een nieuw dorpje aan zee genaamd Sint-Jacobiparochie, het Friese beginpunt voor de lange tocht naar de Spaanse stad. Natuurlijk kan ook alleen het Friese gedeelte van de route bewandeld worden. Deze loopt van Sint-Jacobiparochie naar Akkrum. Terwijl je verschillende steden en dorpjes tegenkomt, trotseer je de unieke landschappen van Friesland. Overnacht onderweg in het bijzondere kerkje Ievers in Easterwierrum.
Friesland pelgrimsroutes kerk ievers
St. Odulphuspad (totaal 260 km)
Deze pelgrimage is 260 kilometer lang en bestaat uit 15 verschillende trajecten door Zuidwest Friesland, de Greidhoeke en Gaasterland. Elke route heeft een eigen thema waarmee kennisgemaakt wordt met de verscheidene landschappen en hun rijke geschiedenis. Tijdens de wandeling ervaar je de stilte, rust en ruimte. Als bonus kom je langs zeven van de elf Friese steden! Overnacht tijdens de tocht in Het Weeshuis in Bolsward. Deze bijzondere accommodatie heeft vier eeuwen lang dienstgedaan als opvangtehuis voor weeskinderen.

Bonifatius Kloosterpad (12 etappes met verschillende lengtes)
Wandel van het wad naar het woud en treed in de voetsporen van de Friese monnikengeschiedenis. De monniken Willibrord en Bonifatius verspreidden het geloof in Friesland en speelden een belangrijke rol in de vorming van het hedendaagse cultuurlandschap. Het Bonifatius Kloosterpad verbindt de verwondering met de natuur. Ervaar prachtige landschappen, van de waddenkust en het open zeekleigebied tot terpdorpen, heidevelden en bossen. Bezoek onderweg het Bonifatiuskapel in elfstedenstad Dokkum en overnacht in de knusse B&B De Koesfabriek.
Friesland pelgrimsroutes Wierum wad
Claercamppad (75 km)
Het Claercamppad is een route die door het Noord-Friese landschap loopt. Het beginpunt ligt in Zoutkamp, net over de Friese grens, en komt uit bij Sint-Jacobiparochie. Onderweg passeer je Hegebeintum, de hoogste terp van Nederland. Breng ook een bezoek aan het Museum Klooster Claercamp. Van de 12e tot de 16e eeuw was dit het grootste moederklooster van Noord-Nederland. In de 16e eeuw is het klooster afgebroken, maar het museum herinnert nog aan het monnikenleven van weleer met de lijfspreuk ‘Terar dum prosim’ (Ik moge verteren, als ik maar nuttig ben). Een fijne overnachtingsplek voor onderweg is B&B Bij De Pastorie in Reitsum.
Friesland pelgrimsroutes wandelaars water
Overnachten in Friese kerken
Om de pelgrimbelevenis compleet te maken kan je tijdens het bewandelen van de routes overnachten in een aantal historisch Friese kerken. Deze manier van overnachten staat ook wel bekend als ‘tsjemping’, een samenvoeging van het Friese woord ‘tsjerke’ (kerk) en camping. De overnachtingslocaties genaamd refugio’s bieden tegen een kleine vergoeding eenvoudige slaapplekken. Wandelaars en fietsers kunnen tussen april en september gebruikmaken van een refugio op vertoon van een routeboekje van een van de vier pelgrimsroutes of een pelgrimspas van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Bijzondere locaties zijn onder andere De Nicolaes Tsjerke in Swichum, De Redbadtsjerke in Jorwert en De Piterkerk in Lippenhuizen.
Friesland pelgrimsroutes kaart
Bezoek www.friesland.nl/pelgrimsroutes voor een overzicht van alle pelgrimsroutes en andere mooie wandelroutes in Friesland.

Themajaar Ode aan het Landschap - 2021
Nergens ter wereld is het landschap op korte afstand zó divers als in Nederland. Maar dit landschap vertelt steeds hetzelfde verhaal: de eeuwenoude verbinding tussen mens en natuur. Net zo lang vormt het Nederlandse landschap een inspiratiebron voor schilders, schrijvers en kunstenaars. Het landschap houdt ons ook een spiegel voor: keuzes uit het verleden hebben invloed op de toekomst. Wij zullen onze vindingrijkheid hard nodig hebben om het landschap leefbaar en vruchtbaar te houden. In 2021 brengen zeven partners daarom een ode aan het Nederlandse Landschap.

Meer weten over hoe Friesland in 2021 een ode brengt aan haar landschap? Ontdek alle activiteiten op www.friesland.nl

Wil je meer informatie over het themajaar Ode aan het landschap van het NBTC? Bezoek dan www.holland.com/odeaanhetlandschap