Luxemburg Stad voor een ultieme citytrip in de winter

12-11-22. Luxemburg Stad maakt zich op voor de gezelligste periode van het jaar met diverse grootschalige evenementen op de agenda.
Luxemburg-stad-kerst-hoge-rad.jpg

Dat maakt de Luxemburgse hoofdstad een ideale citytrip bestemming in donkere dagen: dichtbij en verrassend. Een van de belangrijkste publiekstrekkers start op 18 november: The Winterlights Festival. Dit festival transformeert de hoofdstad in een plek vol culinair aanbod, kerstmarkten en een cultureel programma met muziek, familie-activiteiten en optredens. Daarnaast is Luxemburg Stad van 26-30 november gastheer van het internationale culinaire evenement Expogast.

Luxemburg Stad is een citytrip bestemming met veel mogelijkheden in alle seizoenen van het jaar op het gebied van gastronomie, cultuur en natuur. De unieke ligging van de stad wordt gekenmerkt door verschillende niveaus met diepe valleien, steile kliffen en adembenemende uitzichtpunten over de historische binnenstad die op de UNESCO Werelderfgoedlijst prijkt.

Deze wintermaanden staat de Luxemburgse hoofdstad in het teken van The Winterlights Festival met diverse festiviteiten, muziek en kerstactiviteiten op het programma. Op de vier opeenvolgende zondagen vanaf 27 novermber zijn alle winkels extra geopend voor kerstinkopen. 

Hoogtepunten The Winterlights Festival 18 nov - 8 jan

1. De komst van Kleeschen
De Luxemburgse variant van Sinterklaas - beter bekend als Kleeschen - arriveert op 4 december in de stad. Hij wordt vergezeld door zijn partner Old Man Whipper en z'n engelen. Kinderen worden getrakteerd op zakjes zoetigheden - Titcercher genaamd. Kleeschen en z'n gevolg maken een ronde door het stadscentrum en eindigen op Place Guillame II.

2. Lëtzebuerger Adventscircus
Het beroemde Lëtzebuerger Adventscircus maakt z'n opwachting tussen 9 december en 8 januari. Het circus op de Glacis komt in z'n originele line-up met acrobaten, comedy en verschillende performers.

3. Kerstmarkten
De meeste bekende kerstmarkt van de stad is te vinden op Place d'Armes. Hier vind je ook de traditionele kerstboom van de stad. Maar ook op Place de la Constiution en Place de Paris zijn kerstmarkten te vinden. De kerstmarkten zijn op vrijdagen en zaterdagen tussen 18/11 en 01/01 geopend voor publiek. Bezoekers kunnen hier optimaal in kerstsfeer komen tussen de houten blokhutjes die rijkelijk versierd zijn met lampjes en decoraties. Je kunt hier uitgebreid shoppen of genieten van een ritje in de draaimolen, kerstkoren en andere optredens. En natuurlijk valt er hier genoeg te eten en te drinken dankzij het uitgebreide culinaire aanbod. 
Luxemburg-Stad-ChristmasMarkets_Winter.jpg

4. Winterkids
Voor de allerkleinsten is er van 1-23 december een speciaal kinderprogramma te vinden op het binnenplein van het voormalige Athénée naast de Notre-Dame Kathedraal. Het programma van Winterkids is gratis toegankelijk met een breed aanbod aan workshops, optredens en theater. Alles draait hier om creativiteit, dus kinderen gaan hier lekker zelf aan de slag. Als de avond valt, kunnen ze hun creaties showen en ermee spelen. De sprookjesachtige theatervoorstelling in de avonduren draait om een samenspel van licht en schaduw.

5. Wanterpark
Op de Kinnekswiss vind je alles rondom muziek en eten. Het programma start op 18 november en zit bomvol muzikale optredens en is geschikt is voor alle leeftijden. Je kunt hier vanaf 11.00 uur 's ochtends al terecht. Het bijbehorende Foodie Village zorgt ervoor dat je je hier met gemak een hele dag kunt vermaken.

Energiezuinig genieten
Tijdens deze editie van het Winterlights Festival wordt extra rekening gehouden met duurzaamheid en de huidige ontwikkelingen rondom energie. Dat betekent dat de sierverlichting in de straten van de stad beperkter aanwezig is dan in voorgaande edities en korter durend zullen branden. Een noodzakelijke en logische maatregel volgens de organisatie, maar het zal niks afdoen aan de warme en gastvrije sfeer in de stad dit jaar.
Luxemburg-Stad-ChristmasMarket_PlaceDArmes.jpg

Culinair hoogtepunt: internationale beurs Expogast 26 - 30 nov
Van 26 tot 30 november 2022 is Luxemburg Stad gastheer van het evenement Expogast. De 14e editie van dit culinaire evenement bestaat uit een beurs en competitie waar de top van de internationale gastronomie - waaronder bekende chefs en culinaire professionals - een bezoek brengt aan de Luxemburgse hoofdstad. Tijdens Expogast draait het om alles wat met eten en drinken te maken heeft. Deze editie is er veel oog voor de vernieuwende keuken, duurzaam en gezond koken, jong talent en culinaire trends. Onderdeel van Expogast is de befaamde competitie Villeroy & Boch Culinary World Cup, een van de grootste en belangrijkste kookwedstrijden ter wereld. Zo'n 30 landenteams, 15 juniorenteams en 15 teams van "Community Catering" zullen het tegen elkaar opnemen in een van de acht keukens die voor de wedstrijd zijn ingericht. Expogast vindt plaats in de LuxExpo The Box in Luxemburg Stad.