Luxemburg viert feest in de wijngebieden langs de Moezel

21-9-22. De Luxemburgse regio Moselle staat in het najaar volledig in het teken van wijn en wijnfestivals..
Luxemburg-wijn-22-Ahn-Moselle.jpg

Mosselle, zo'n 20 km van de hoofdstad Luxemburg Stad, beschikt over 1295 hectare gecultiveerde druivenplantages verdeeld over 65 wijnproducenten. Afgezet tegen de grote wijnproducerende buurlanden Frankrijk en Duitsland lijkt dat minimaal, maar dat maakt Luxemburg tegelijk zo uniek. Nergens in Europa vind je zoveel verschillende druivensoorten en wijnen op zo'n klein oppervlak: van een Riesling, Pinot Blanc tot een Pinot Gris, Gewürztrainer en regionale specialiteiten zoals Spätlese (late oogst), Äiswäin (ijswijn) en Stréiwäin (strowijn). En de grens naar de buurlanden ben je zo over voor de unieke architectuurronde 'Vin Mosel' langs bijzondere design wijndomeinen. De hoogtepunten van een rondje wijnproeven in Luxemburg deze herfst op een rij:

Paradepaardje van Luxemburg: Crémant de Luxembourg
Langs de oevers van de rivier de Moezel tussen Schengen en Wasserbillig vind je prachtige rivierlandschappen, historische wijndorpen, hedendaagse architectuur en gastronomische hoogtepunten. Waar een klein land groot in kan zijn: de gerenommeerde Crémant de Luxembourg. Crémant de Luxembourg is een mousserende kwaliteitswijn van het hoogste niveau. Sinds 1991 mag de naam "Crémant" worden gebruikt voor een wijn, mits aan de wettelijk voorgeschreven voorwaarden wordt voldaan, waaronder de selectie van de druivensoort, de samenstelling van de cuvée en het tijdstip van de gistbewaring.

De leukste wijnfestivals langs de Moezel in de herfst
De Moezel en de naastgelegen wijngaarden op een bijzondere manier beleven, kan tijdens diverse evenementen en festivals dit najaar:

Mosel Licht und Flammen - 21/22 oktober 2022
Tijdens het tweedaagse evenement Mosel Licht und Flammen worden bezoekers zowel op als naast de rivier getrakteerd op spectaculaire licht- en muziekshows met de wijngaarden als achtergronddecor. De diverse projecties nemen je mee de geschiedenis in van deze regio met de bijbehorende wijncultuur. Het programma is te bewonderen vanaf zeven verschillende boten die tussen Wasserbillig en Remich op de Moezel varen. Ook vanaf de oevers zijn diverse shows te zien.

Wine Lights Enjoy 2/3 december 2022
In de donkere decemberdagen vindt Wine Lights Enjoy plaats in de Moezelstreek. Tussen Wormeldange en Ahn kunnen bezoekers via een 4,5 km lange wandelroute genieten van een licht- en kleurspektakel. Talrijke wijnhuizen bieden onderweg hun lokale wijnen en specialiteiten aan.
Luxemburg-wijn-22-Dream-Loop-Schengen.jpg

De nieuwe generatie wijnmakers
Jonge wijnmakers zijn in opkomst in Luxemburg. Het ambacht wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven, en Luxemburg kent veel startende ondernemers. Door gebruik te maken van nieuwe digitale ontwikkelingen zijn deze jonge wijnproducenten vaak efficiënter geworden en hebben ze zowel ecologisch als economisch vooruitgang geboekt. 'Jongwënzer Vinsmoselle' is een vereniging zonder winstoogmerk dat dient als een platform voor discussie tussen de aangesloten wijnboeren. Leden van wijnfamilies en jonge wijnbouwers die al een bedrijf hebben overgenomen, kunnen dit platform gebruiken om hun ervaringen te bespreken en nieuwe contacten te leggen.

Moselle: meer dan alleen wijn
De Moselle is een geliefd gebied voor outdooractiviteiten, ook in het najaar. De Traumschleifen (Droomlussen) zijn drie prachtige wandelroutes rond de Duitse 'Saar-Hunsrück-Steig'. De routes ‘Palmberg’ à Ahn (9,0 km) ; 'Schengen - sans frontières' (7,7 km) en 'Manternacher Fiels' (9,6 km) zijn alledrie gecertificeerd door het Duitse Wandelinstituut. Hier wandel je tussen de wijngaarden, langs de rivier en door het heuvelachtige landschap met onderweg diverse uitzichtpunten.

Wijn en architectuur: Vin Mosel
Wie wijnhuizen associeert met donkere kelders en stoffige wijnflessen, krijgt een heel ander beeld tijdens de wijnroute Vin Mosel. De route combineert de drie Moezellanden Frankrijk, Duitsland en Luxemburg en leidt langs de mooist wijndomeinen en -dorpen met opmerkelijke architectuur. In vaak buitengewone omgevingen proef je niet alleen de beste Moezelwijnen, maar kun je genieten van architectonische trends en bijzonder design. Via de website Via Mosel kun je zelf je eigen route plannen langs verschillende deelnemende wijnhuizen.
Luxemburg-wijn-22-Dream-Loop-Schengen.jpg