Luxemburg start zomerseizoen met opening industrieel erfgoed

25-6-22. Luxemburg stelt deze zomer de toegang tot de ondergrondse mijnen open voor publiek.
Luxemburg-Musee_de_lArdoise_Pont_Souterrain_-42m.jpg

Bezoekers kunnen in Haute-Martelange maar liefst 42 meter onder de grond de mijn van de voormalige leisteengroeve in. De leisteenmijn van het Slate Museum in het westen van Luxemburg is een van de bezienswaardigheden waar de rijke industriële historie van Luxemburg zichtbaar wordt. Niet alleen in Haute-Martelange, maar ook in de zuidelijke regio Minett is veel terug te vinden uit de hoogtijdagen van de staal- en ijzerertswinning. Deze regio staat dit jaar extra in de schijnwerpers: Esch-sur-Alzette, de grootste stad van de regio, is in 2022 Culturele Hoofdstad van Europa.

Een rondje langs het industrieel erfgoed in Luxemburg

Het Slate Museum heropent
In Haute-Martelange werd de lokale economie vooral gedreven door de leisteenindustrie. De voormalig leisteengroeve van het Musée de l'Ardoise, het Slate Museum (leisteen museum), is na jarenlange renovatiewerkzaamheden vanaf deze zomer toegankelijk voor bezoekers. Bezoekers kunnen de indrukwekkende ondergrondse wereld tijdens een rondleiding door de oude leisteen extractiekamers verkennen. Daarbij dalen ze ruim 400 treden af naar de gerenoveerde mijnkamers op 42 meter diepte. Met moderne audiovisuele projecties wordt de ondergrondse wereld uit de 20e eeuw op indrukwekkende wijze weer tot leven gebracht.
Luxemburg-Musee_Ardoise_Site_DTh19_signe_skale.jpg

Nationale Mijnbouwmuseum
De stad Rumelange, gelegen in de beboste omgeving van de Kayl vallei, speelde een belangrijke rol in de industriële geschiedenis van het zuiden van Luxemburg. In het Nationale Mijnbouwmuseum staat een historische collectie werktuigen en machines in ondergrondse mijnkamers opgesteld die dateert uit de ruim honderdjarige geschiedenis van de ijzerertswinning. Bezoekers kunnen een ritje maken in de historische mijnwerkerstrein.
Luxemburg-MuseeNationalDesMines_Rumelange.jpg

Minett Park
Het openlucht museum Minett Park laat oude tijden herleven. Fond-de-Gras - ooit het industriële centrum van de ijzer- en staalindustrie - is een van de bezienswaardigheden die te bezoeken is. Van de dampende stoomtrein '1900' naar de donkere mijnen waar ooit mijnwerkers vele uren zwoegden, hier maakt de bezoeker kennis met het rijke staalverleden van de regio. Tijdens de Minett Tour bezoek je de verschillende hoogtepunten per trein, fiets of te voet. Een andere trein, de 'Minièresbunn', loopt deels dwars door een oude mijn. Op lokale railbikes ('draisines') kan gefietst worden over een oude spoorlijn. Het Minett Park strekt zich uit tussen groene valleien en bossen wat het ook een ideale wandelbestemming maakt.
Luxemburg-FondDeGras_Train1900.jpg

Minett, ook wel 'het land van de rode aarde' genoemd, dankt zijn naam aan de rode, ijzerertshoudende bodem. Lange tijd speelde dit deel van het land een grote rol in het wereldwijde succes van de Luxemburgse staalindustrie. De geschiedenis van Luxemburg wordt sterk gekenmerkt door de industriële cultuur, en is erin geslaagd zich continue te blijven ontwikkelen. De unieke mix van het industriële verleden en hedendaagse architectuur en technologieën maakt van de regio Minett een bijzonder stukje Luxemburg. De hoofdstad Esch-zur-Alzette is dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa.

Cockerill Museum: van mijn tot beschermd natuurgebied
Tot enkele tientallen jaren geleden werd Ellergronn nog gebruikt voor de winning van ijzererts. Het ten zuiden van Esch-sur-Alzette gelegen mijnbouwgebied 'Katzenberg' is sinds de sluiting van de mijn in 1970 omgevormd tot prachtig natuurgebied. De unieke kolenmijn van het Cockerill Museum speelde lange tijd een belangrijke rol in de economische bloei van Luxemburg. Combineer een wandeling door dit natuurreservaat met een bezoek aan de gerestaureerde mijnsite.