Israël heeft zich ontpopt tot paradijs voor culinaire hoogstandjes

4-4-23. De tijd dat Israël enkel bekend stond om gerechten als falafel en shoarma ligt ver achter ons.
Israel-culinair-23-restaurant.jpg

Natuurlijk zijn deze gerechten nog steeds populair, maar het niveau van de Israëlische culinaire scene is de laatste jaren enorm gestegen. De Israëlische keuken is een combinatie van de Midden-Oosterse keuken en verschillende andere etnische keukens van over de hele wereld. Het gebruik van dagverse producten en gerechten uit verschillende eeuwenoude culturen en tradities vormen een uniek geheel. Niet voor niets schieten Israëlische restaurants wereldwijd als paddenstoelen uit de grond en zijn de kookboeken van bekende Israëlische chefs zoals Ottolenghi in menig Nederlandse keukens te vinden. Op naar een culinaire reis door Israël dus!
Israel-culinair-23-druiven.jpg

Tel Aviv 
Een culinair bezoek aan Israël begint bij het ontbijt. Kijk niet vreemd op als het ontbijtbuffet vol staat met frisse salades. Het inmiddels wereldwijd bekende gerecht shaksukha, dat in Nederland ook ’s avonds wordt gegeten, wordt in Israël vaak bij het ontbijt geserveerd. De verse eieren gepocheerd in een tomaten-paprikasaus vormen een goed en stevig begin van de dag. 

Breng ’s ochtends een bezoekje aan een van de fascinerende markten in Tel Aviv, de bekende Carmel markt, waar je kennis maakt met de lokale gerechten. Hier komen alle zintuigen tot leven: de geuren van kruiden, verse vis, kazen en vlees, de kleuren van de groenten en fruit, de geluiden van de verkopers die je op creatieve manieren naar hun kraampje proberen te lokken en de fantastische smaken die op je wachten.  
Israel-culinair-23-markt.jpg

Twee andere, niet-traditionele markten in Tel Aviv vind je in het havengebied en in het Sarona complex. Beiden zijn overdekte markten met luxe producten, ideaal voor een uitgebreide picknicklunch in het park of op het strand.

Tel Aviv wemelt van de hippe restaurants, dus ‘take your pick’. Ook voor de nachtbrakers heeft Tel Aviv genoeg te bieden. Deze stad wordt namelijk niet voor niets de stad die nooit slaapt genoemd. Veel restaurants en bars zijn 24 uur per dag geopend. Je kunt dus prima midden in de nacht een steak gaan eten of alvast lekker gaan ontbijten. Enkele restaurants die je als reiziger zeker moet bezoeken zijn OCD, HaBasta, Port Sa’id en Brut.

Jeruzalem 
De oude stad van Jeruzalem is natuurlijk een must, maar de stad heeft veel meer  te bieden dan alleen de historische en culturele bezienswaardigheden. Struin rond op de markt (souk) en zie en ruik de Arabische specerijen. In Jeruzalem komen veel verschillende culturen en tradities samen met een unieke culturele smeltkroes als resultaat. Een van de culinaire hoogtepunten is natuurlijk de bekende Machane Yehuda markt. Niet alleen lokalen doen hier hun dagelijkse boodschappen, ook chefs van hoog aangeschreven restaurants halen hier hun dagverse producten.

’s Avonds kan er uitgebreid gedineerd worden in topklasse restaurants of, nog leuker, ga zelf aan de slag met een kookworkshop. Zo treed je in de voetsporen van bekende chefs en kan je zelf de lekkerste ingrediënten combineren tot een overheerlijk diner. De Machane Yehuda markt verandert ’s avonds in een bruisende hotspot. Waar overdag de verse producten liggen uitgestald, vloeit ’s avonds de drank rijkelijk als de bars hun luiken openen. De klanken van marktkraamhouders veranderen in een beat. Het is letterlijk een verschil van dag en nacht: een unieke ervaring. Restaurants in Jeruzalem die we aanraden zijn Adom restaurant, Andalucia en Bab al Yemen.
Israel-culinair-23-gerechten.jpg

Galilea 
Breng ook eens een bezoek aan het prachtige groene noorden van Israël. De regio Galilea is een heuvelachtig gebied met schattige bergdorpjes, diepe dalen met talloze watervallen en wandelpaden en natuurlijk het indrukwekkende Meer van Galilea (ook wel Meer van Tiberias genoemd). De bevolking bestaat uit Joden, Arabieren en Druzen en de regio biedt dan ook een verscheidenheid aan culinaire mogelijkheden. 

Loop door de velden vol verse specerijen en kruiden en koop je benodigdheden in een van de vele authentieke winkeltjes. Neem ook eens een kijkje bij een van de olijfboomgaarden waar elk jaar olie wordt geperst en niet te vergeten: bezoek de indrukwekkende wijngaarden waar van de druiven heerlijke boetiekwijnen worden gemaakt. Goede restaurants in dit gebied zijn Shtroudl in Haifa, Maadali in Akko en Bayat in Nazareth.