Ierland een heerlijk vakantieland vol hoogtepunten en noviteiten

17-2-23. In dit artikel met schitterende foto's nemen we je in vogelvlucht mee langs een aantal hoogtepunten en noviteiten voor bijzondere belevenissen op het groene eiland. (Foto: Keem-Beach-Achill-Island)
Ierland-Keem-Beach-Achill-Island-Co-Mayo-02_master.jpg

Van Titanic Belfast tot de toppen in de Wicklow Mountains, en van de prachtige vergezichten aan de Wild Atlantic Way tot de oases van roest langs de Blueways en Greenways op het platteland. 

Een bijzondere belevenis: Titanic Belfast en Titanic Hotel
Alweer 111 jaar geleden ging het roemruchte schip Titanic in de werf in Belfast te water. Dé plek om terug te gaan in de tijd, naar alle facetten en de reis van het schip, is de attractie Titanic Belfast, die in maart 2023 heropend wordt na een tijdelijke make-over. Titanic Belfast neemt de bezoekers op een interactieve manier mee in de boeiende geschiedenis. Vanaf de bouw, de passagiers tot de dramatische ondergang, alles aan het schip is rijk aan verhalen.
In het Titanic Belfast Hotel zijn in de oude kantoren van de scheepsbouwer onder meer de bouwtekeningen te bewonderen.
Ierland-Titanic_Belfast_COPYRIGHT__Chris_Hill.jpg 
Logeren in stijl
De collectie romantische en historische hotels die zijn verzameld in Ireland's Blue Book, heeft een aantal mooie locaties toegevoegd. Zoals een Georgiaans landhuis, een historische herberg, een 15e eeuws kasteel en een elegant landhuis. Totaal zijn bepaalde hotels en restaurants, verspreid door heel Ierland. (Foto onder: Castle Leslie Estate - daaronder Delphi Lodge)
Ierland-Castle_Leslie_Estate_master.jpg 
Ierland-Delphi_Lodge_County_Galway_master.jpg
Weg van de drukte
Een van de nieuwe manieren om Ierland te ontdekken, is het Blueways-concept. De naam verraadt het al, Blueways zijn ontdekkingsroutes waarin rivieren en water centraal staan. Ze voeren langs onbekende regio's, kleine dorpjes, groene oevers en mooie stukjes natuur. Geen hektiek, geen drukte, maar puur Ierland. Je kunt er fietsen, wandelen, kajakken of peddelen.
 Ierland-Soul_Kite_Stand_Up_Paddling_Lough_Derg_Killaloe_Co_Clare.jpg
Voorbij de Bomen Avondale
Beyond the Trees Avondale is recentelijk geopend in county Wicklow. Deze tussen wandeling de boomtoppen laat je het bos op een hele andere manier beleven. Vanaf de top van de hogere uitzichttoren heb je een 360 graden panorama over de Wicklow Mountains. (Foto's onder: Avondale House en Tower)
Ierland-Avondale_House_and_Forest_Park_Beyond_the_Trees_Co_Wicklow.jpg
Afdalen gaat sneller, via een spectaculaire 90 meter lange glijbaan zoef je naar beneden.
Ierland-Avondale_Treetop_Walk_and_Viewing_Tower_Co_Wicklow_.jpg 
Fietsen langs de Greenways
Europese Fietsroute van het Jaar 2022. Deze onderscheiding is voor de Royal Canal Greenway, een route langs het 200 jaar oude kanaal, vanaf Dublin tot de rivier de Shannon. Een prachtig traject, 130 km, dwars door het hart van Ierland. Niet alleen op de fiets, ook voor wandelaars of hardlopers is het een mooie ontdekking.
Ierland-Family_cycling_the_Royal_Canal_Greenway_Co_Westmeath.jpg
Wicklow Mountains National Park, County Wicklow - Magisch filmdecor
De Banshees van Inisherin
De ruige westkust is een geliefd decor voor filmmakers en fotografen. In januari 2023 ging de film The Banshees of Inisherin, met onder meer Colin Farrell, in première. Een groot deel van de opnames vonden plaats op Inis Mór, een van de drie Aran-eilanden voor de kust van het graafschap Galway. Een prachtig stukje Ierland, beroemd om heerlijke huisjes en kleine weggetjes met droge stenen muurtjes. Ook Archill Island in county Mayo ontmoette hoge zeekliffen zie je terug in de film.
Ierland-Wicklow_Mountains_National_Park_Co_Wicklow_master.jpg