Rondreis door Eeuwenoude Oosten van Ierland

Copper Coast21-3-18. Noord, oost, zuid en west. Overal in Ierland is het mooi en gezellig. We geven deze keer enkele adviezen voor een onvergetelijke trip door het Eeuwenoude Oosten.

 

De beste manier om door deze regio te reizen is met de auto of de motor. Je hebt de vrijheid om te gaan waar de reis je heenvoert. Maar soms is een beetje sturing gewenst en voor diegenen die graag een route door de historie willen uitzetten, hebben we een aantal ’Best Drives’ in Ierlands Eeuwnoude Oosten om de reis van A naar B iets zekerder te maken.

Trim castle
De Gordon Bennett Route
In het Engels mag ‘Gordon Bennett’ dan wel een uitroep van verbazing zijn, maar het zal je misschien ook verbazen dat een van de beste autoritten in het Eeuwenoude Oosten van Ierland een route is in navolging van de beroemde Gordon Bennett Cup, een motorrace die de voorloper was van de huidige Formule 1 Grand Prix. De Gordon Bennett Route, die door de graafschappen Carlow, Kildare en Laois voert, werd in 1903 gereden door ’s werelds grootste waaghalzen met voor die tijd recordsnelheden van zo’n 78 kilometer per uur. Toen de race in Ierland werd gehouden, was het de eerste keer ooit dat een internationale motorrace werd gehouden op een gesloten circuit. De man achter de race was de beroemde en flamboyante Amerikaanse mediatycoon James Gordon Bennett. Een volledig gemarkeerde route maakt het vandaag de dag gemakkelijk het circuit te volgen. In Kildare loopt de route door Athy en verder naar Kilcullen, alvorens de Curragh vlaktes over te steken naar Kildare stad. St. Brigid’s Cathedral, de Irish National Stud en The Curragh zelf zijn plaatsjes die je onderweg kan bezoeken. Vergeet echter niet een kijkje te nemen bij de Gordon Bennett tentoonstelling in het Athy Heritage Centre.

Athy heritage center

De Braveheart Drive
Voor een kortere rit van zo’n kleine 80 kilometer moet je absoluut de Braveheart Drive nemen, gelegen in het westen van County Wicklow. Veel van de spectaculaire gevechtsscènes en panoramische landschappen in de met een Oscar bekroonde film Braveheart zijn op locatie gefilmd in de schilderachtige heuvels en valleien van de Wicklow Mountains. De route begint in het dorpje Hollywood (het originele Hollywood waarnaar de befaamde Californische stad is vernoemd) en voert dan langs de Wicklow Gap, een opzichzelfstaand visueel wonder.

Wicklow mountains
De koperen kust
Een autorit langs de County Waterford’s Copper Coast op een zonnige dag is nog een geweldige ervaring in het Eeuwenoude Oosten. Vergeet je zonnebril hier niet, want het landschap is oogverblindend.De Copper Coast strekt zich uit tussen de badplaatsen Tramore en Dungarvan en leent zich uitstekend voor een autorit. De route omvat panoramische uitzichten op zee, pittoreske kustdorpjes en adembenemende uitzichten vanaf de kliffen, allemaal tegen de achtergrond van de Comeragh Mountains. Bezienswaardigheden onderweg zijn Kilfarrasy Beach met de beste uitzichten van de hele route en Ballyscanlon Forest, evenals overblijfselen uit het stenentijdperk, kastelen en de Copper Coast Geopark Centre, waar de cultuur van dit gebied en de geschiedenis van de kopermijnen worden verteld. De perfecte pitstop.
Copper Coast
Mer informatie vind je op: www.ireland.com