Frankrijk een land vol mooie en avontuurlijke filmlocaties

24-5-23. Stap in de voetsporen van beroemde acteurs en actrices en bezoek de locaties van je favoriete film of serie in het echt!
Frankrijk-filmlocaties-23-collage.jpg

Het filmfestival van Cannes is in volle gang. Deze week zullen honderden filmsterren over de iconische promenade La Croisette in deze stad aan de Côte d’Azur flaneren. Het is niet zo gek dat zo’n belangrijk filmfestival in Frankrijk plaatsvindt, want het land kent een sterke filmcultuur en figureert zelf ook in talloze films en series: van romantiek tot drama en van horror tot actie, Frankrijk leent zich er perfect voor. 

Natuur als ‘green screen’
De Franse natuur is met al haar schoonheid een lust voor het oog. Van veel van die bijzondere locaties maken regisseurs dan ook graag gebruik. Zo hebben de adembenemende vulkanische landschappen van Puy-de-Dôme de makers van Asterix & Obelix in het Middenrijk (2023) verleid om als decor te dienen voor hun nieuwste film. Een andere Franse film die een berg waanzinnig vastgelegd heeft op het witte doek, is Cézanne et moi (2016). De film gaat over de vriendschap tussen de schrijver Émile Zola en de schilder Paul Cézanne die in Aix-en-Provence eindeloos geïnspireerd werd door de okerkleurige berg Sainte-Victoire. Ook Nederlandse filmmakers weten de bergen van Frankrijk te vinden. In Ventoux (2015) komen vier uit elkaar gegroeide vrienden weer samen om de ‘reus van de Provence’ op te fietsen.

De ontroerende komedie Demain tout commence (2016) laat je aan het begin en het einde kennismaken met de Calanque de Port-Pin gelegen tussen Cassis en Marseille. De beelden van deze prachtige baai met z’n kristalheldere water dat tegen de imposante rotsen klettert, zijn simpelweg magisch.
Frankrijk-filmlocaties-23-Calanque-de-PortPin.jpg

Wat een plaatje, die Franse plaatsen
De Franse hoofdstad intrigeert filmmakers al sinds jaar en dag. De iconische architectuur die Parijs te bieden heeft, is voor talloze films het perfecte decor geweest. Zo beleef je in de film La Môme (2007) over het leven van Edith Piaf het Montmartre van de roaring twenties en redt Tom Cruise in Mission: Impossible – Fallout (2018) de wereld door met een helikopter vlak langs de Eiffeltoren te scheren. De Netflix-hit Emily in Paris (2020) focust juist meer op het clichébeeld van Parijs: het karakteristieke Café de Flore en de prachtige tuinen van Parc des Buttes-Chaumont in combinatie met liefde, drama en het Franse joie de vivre waarmee hoofdrolspeelster Emily te maken krijgt, spatten van het scherm.
Frankrijk-filmlocaties-23-Eglise_Saint_Sulpice_Paris.jpg

Spreekt de charme van kleinere dorpjes je meer aan dan de grote stad? Dan is Zomer in Frankrijk op jouw lijf geschreven. Deze film, die op 27 april 2023 in première is gegaan, is onder andere opgenomen in het kleurrijke plaatsje Callas, midden in de dennenbossen van de Côte d’Azur. Even verderop ligt Le Pradet. Daar staat hotel Domaine Rocabella dat in de film Downton Abbey: A New Era (2022) als een belle-époquevilla functioneert. Als je hier overnacht, waan je je echt Lady Cora. Nog een bestemming waar je déjà-vu’s van krijgt, is Flavigny-sur-Ozerain. Dit pittoreske dorpje in het Bourgondische departement Côte d’Or staat onder liefhebbers van de smakelijke film Chocolat (2000) beter bekend als Lansquenet-sous-Tannes. Het leven van de bewoners verandert daar compleet wanneer Vianne Rocher een chocolaterie begint.
Frankrijk-filmlocaties-23-Flavingy-sur-Ozerain.jpg

Erfgoed vereeuwigd op de filmrol
Frankrijk heeft eindeloos veel mysterieuze en sprookjesachtje gebouwen. De meest spectaculaire scène van The Hunger Games: Mocking Jay - Part 2 (2015) werd bijvoorbeeld opgenomen in Espaces Abraxas in Noisy-le-Grand. Dit wooncomplex is negentien verdiepingen hoog met een neo-Griekse bouwstijl, wat fantastisch werkt voor de esthetiek.

Iets boven Parijs kunnen James Bond-fanaten hun hart ophalen. Het negentiende-eeuwse kasteel Château de Chantilly is namelijk het decor geweest voor de James Bond-film A View to a Kill in 1985. Het landgoed behoorde in de film toe aan de schurk Max Zorin. Maar ook in de film Les Trois Mousquetaires: D’Artagnan (2023) hebben kastelen een plekje weten te bemachtigen, zoals de kastelen van Saint-Germain-en-Laye, Fontainebleau of Fontaine-Henry.
Frankrijk-filmlocaties-23-_Château_de_Chantilly.jpg

Verstopt tussen de Jardin de Luxembourg en het Louvre vind je de Église Saint-Sulpice. Deze kerk komt voor in de film The Da Vinci Code (2006) en maakt onderdeel uit van de zoektocht naar de Heilige Graal. Als we afreizen naar Auvers-sur-Oise (iets buiten Parijs), komen we al snel een ander christelijk gebedshuis tegen dat in een prachtige film te zien is, namelijk de Église Notre-Dame-de-l'Assomption. Dit wereldberoemde monument speelt een rol in At Eternity’s Gate (2018), een film over het leven van Vincent van Gogh.

Uiteraard zijn bovenstaande voorbeelden slechts een greep uit de eindeloze lijst van films en series die geheel of gedeeltelijk zijn opgenomen in Frankrijk. Speur dus gerust verder naar nog meer filmlocaties om te bezoeken!

Quoi de neuf
Zin in zon? In juli en augustus brengt de Thalys Zon je iedere zaterdag naar de prachtige Provence met tussenstops in Valence, Avignon, Aix-en-Provence en Marseille.

  • De komende vier jaar investeert de Franse regering 2 miljard euro om fietsen te stimuleren. Het geld zal onder andere gebruikt worden om het aantal kilometer fietspaden te verlengen van 57.000 km naar 80.000 km in 2027 en zelfs 100.000 km in 2030. Kan je niet zo lang wachten? Laat je hier inspireren door de mooie Franse fietsroutes. 
  • Je eigen fiets meenemen op vakantie is ontzettend fijn. Maar hoe gaat dat als je met de trein reist? Je leest het hier.
  • Wat is er nu mooier dan goedkoop een groot deel van Frankrijk te ontdekken terwijl je een zo klein mogelijk ecologische voetafdruk achter laat? Dat kan nu! Voor slecht 10 euro per dag reis je van twee tot wel zes dagen achter elkaar onbeperkt met de regionale trein door het adembenemende landschap van Occitanië. Meer informatie over de Pass Occitanie Rail Tour vind je hier.