Frankrijk hoeft helemaal geen duur vakantieland te zijn

14-1-23. Als je maar de juiste trucjes kent, hoeft een vakantie in Frankrijk niet zo duur te zijn.
Frankrijk-Nancy-streetart.jpg

Zo kun je besparen op vervoer en zijn er tal van activiteiten waaruit je maximaal plezier haalt voor een minimale besteding. Hieronder lees je onze tips voor een voordelig verblijf in Frankrijk.

Gunstig vervoer
Over het algemeen geldt: hoe eerder je boekt, hoe leuker de prijs, zo ook als je met de Thalys of in Frankijk met de TGV reist. Je kunt 4 maanden van tevoren je Thalysticket reserveren, dus noteer dit in je agenda. Ook gelden er speciale tarieven voor jongeren tot 26 jaar, wat interessant is voor studenten.

Ook de Flixbus kan een uitkomst bieden als je bijvoorbeeld een weekend naar Lille of Parijs wilt zonder al te veel uit te geven. Ga je graag met je camper op stap? Dan is het slim om de ‘France Passion’-gids aan te schaffen. Hiermee krijg je immers een gratis standplaats bij boeren, wijnbouwers of producenten van ambachtelijke producten. Het netwerk is groot, dus adressen genoeg waar je met veel gastvrijheid welkom zult worden geheten.

Eenmaal aangekomen op je bestemming kun je ook gebruik maken van gunstige regelingen. Zo is het openbaar vervoer in Nantes voor iedereen gratis in het weekend en kun je in de Zuid-Franse regio Occitanië elk eerste weekend van de maand voor slechts 1 euro met de trein reizen. Wil je het departement Pyrénées-Orientales verder verkennen? Neem dan voor 1 euro de bus van het netwerk Région Occitanie.

Cultuur & erfgoed voor iedereen
Om cultuur toegankelijk te maken voor een zo groot mogelijk publiek, zijn de eerste zondag van de maand alle staatsmusea gratis in Frankrijk. Bovendien kent ook Frankrijk z’n eigen Open Monumentendagen in september waardoor allerlei deuren voor je opengaan. In Parijs is er een aantal musea waarvan de vaste collectie altijd gratis te bezoeken is, zoals het Petit Palais, het Musée Carnavalet en het Musée de la Vie romantique. En ben je jonger dan 26 jaar? Dan heb je in Frankrijk keuze uit talloze musea en monumenten zonder entree te hoeven betalen. Kijk hier voor het aanbod in Parijs.
Frankrijk-Musée_de_la_vie_romantique_in_Parijs.jpg

Er zijn nog andere manieren waarop je cultuur kunt snuiven zonder je portemonnee tevoorschijn te hoeven halen. Bewonder bijvoorbeeld de streetart in Nancy (Foto helemaal boven) of volg de groene lijn in Nantes die je langs interessante openbare kunst brengt. Ook zit Frankrijk niet verlegen om kerken en kathedralen uit verschillende stijlperiodes waarin je eens een blik kunt werpen. Daarnaast kun je heerlijk ronddwalen door historische stadscentra of genieten van straattheater in Aurillac of Chalon-sur-Saône. Tot slot vindt op 21 juni overal in Frankrijk het jaarlijks terugkerend festival “Fête de la musique” plaats; gratis concertjes die een podium geven aan amateurmuzikanten! 

Buitenactiviteiten voor noppes
Wintersporten was deze winter nog nooit zo leuk. De skipassen zijn namelijk gratis voor kinderen onder 5 jaar in Les 3 Vallées en voor kinderen jonger dan 8 jaar in Tignes-Val d’Isère. In beide skigebieden kunnen 75-plussers gratis de bergen op. Op deze manier is op wintersport gaan extra aantrekkelijk voor grootouders en hun kleinkinderen!

Of je nu houdt van lange trektochten of kortere rondjes, mooie wandel- en fietsroutes liggen er genoeg in Frankrijk. En als je even wilt afkoelen, dan neem je toch een duik in een meer of in de zee? Ook leuk: fossielen zoeken met je kinderen, bijvoorbeeld bij Cap Blanc Nez, in de Tarn of in de Gard. Spot je liever vogels?  Dat kan bijvoorbeeld langs het Lac du Der-Chantecoq. Een ouderwets gezellig potje pétanque blijft leuk voor jong en oud, en avontuurlijke zielen kunnen zich wagen aan geocaching. En wist je dat de dierentuin van Montpellier gratis toegankelijk is? Zo is er voor iedereen genoeg te doen!
Frankrijk-Lac_du_Der_vogelen.jpg

Andere aantrekkelijke activiteiten
Het gastronomische gedeelte van een vakantie kan soms wat kosten, maar als je zelf een picknick in elkaar zet met lokale producten van een markt en een baguette van de bakker, dan ben je minder geld kwijt én heeft de maaltijd toch een speciaal tintje. Überhaupt geeft struinen over een markt altijd een ontspannen gevoel. De braderie van Lille staat bekend als de grootste rommelmarkt van Europa en is zeer geliefd onder Fransen. Hier ben je gerust een aantal uren zoet! Als je nog meer wilt shoppen, neus dan ook rond in tweedehandswinkels of houd de soldes (uitverkoop) in de gaten. Bezoek je een stad? Bedenk dan van tevoren wat je allemaal zou willen doen en zien. Soms is het dan namelijk voordeliger om een stadspas aan te schaffen.

Tot slot hebben we nog een overzicht gemaakt van een aantal jeugdherbergen in Frankrijk en budgetvriendelijke hostels in de Franse Alpen.

Allerlaatste tip: als je buiten de reguliere vakanties kunt reizen, dan zul je dat terugzien in de vervoers- en verblijfskosten. En je hebt geluk: Frankrijk is een vakantiebestemming die zich leent voor alle jaargetijden. Dus wanneer je ook gaat, een bijzondere vakantie is gegarandeerd!

Quoi de neuf?

  • De kaartverkoop van de Olympische Spelen 2024 is in december van start gegaan! Op deze website kun je je t/m 31 januari 2023 inschrijven om ingeloot te worden om vervroegd kaartjes te reserveren. Vervolgens krijgen de gelukkigen in februari een bericht met een tijdslot van 48 uur waarin ze hun tickets kunnen bemachtigen. Welke sport wil jij wel eens van dichtbij meemaken? 
  • Heb je de tentoonstelling over Kuifje nog niet gezien in het Atelier des Lumières in Parijs? Wees gerust: wegens grootschalig succes is het geliefde stripfiguur nog te zien t/m 22 januari 2023! 
  • Gastronomische genieters opgelet: dit jaar staat Hauts-de-France (Noord-Frankrijk) hoog op het menu! Deze Franse regio is immers verkozen tot Europese regio van de Gastronomie 2023, waarmee hun culinaire tradities én innovaties in het zonnetje worden gezet.
  • In het voorjaar openen er drie “Cités des climats et vins de Bourgogne” in Mâcon (25 maart), Chablis (1 april) en Beaune (13 mei). Deze kenniscentra leren je alles over het Bourgondische wijngebied dat in 1247 karakteristieke percelen of “climats” is opgedeeld.
  • Het duurzame en ethische evenementmanagement van het Bureau voor Toerisme en Congressen van Antibes Juan-les-Pins is in december 2022 beloond met de certificering ISO 20121. Het is de eerste bestemming aan de Côte d’Azur die deze erkenning binnen de wacht heeft gesleept.