Frankrijk heeft alles om alle vijf zintuigen te prikkelen

Drôme lavendel20-4-21. Eenvoud, rust en aandacht voor wat je om je heen ziet of hoort. Een stapje terug om nieuwe dingen in je op te nemen. Frankrijk heeft genoeg om alle vijf de zintuigen te prikkelen!

 

 

Neusje van de zalm
In de Franse stad Grasse (Provence) bevindt zich het Musée International de la Parfumerie waar je in geuren en kleuren uitleg krijgt over het ontstaan van parfum dat teruggaat tot de vroegste oudheid en over het vak van de parfumeur. Wil je je neus nog meer verwennen? Ga dan eens naar de Drôme waar de lavendel – de ster onder de aromatische planten – en de lindebloesem je niet zullen ontgaan. Ook zullen je neusvleugels sneller gaan klapperen bij het ruiken van de heerlijk geurende kruiden als tijm, salie, rozemarijn, basilicum en munt.
Drôme lavendel

Een lust voor het oog
Liefhebbers van cultuur en natuur kunnen hun ogen de kost geven in Frankrijk waar enorm veel Unesco-werelderfgoed te vinden is. Denk hierbij aan de kathedraal van Chartres, de keten van de Puys, het pauselijk paleis in Avignon of de Pont du Gard in Occitanië. De Nederlandse dj Eelke Kleijn had eind maart het geluk te mogen optreden bij de abdij van Mont-Saint-Michel bij zonsondergang! Daarnaast zit Frankrijk ook niet verlegen om schitterende uitzichten, zoals in de Pyreneeën. Het oog wil ook wat, nietwaar?
Occitanië

Een en al oor
All that jazz: Parijs kan er wat van met zijn vele clubs waar je kunt genieten van deze muziek! Om de keuzestress te beperken, vind je hier een overzicht van 10 jazzclubs die je absoluut eens moet bezoeken. Liever de voeten van de vloer? Op de muziek van deze opkomende talenten in de Franse elektroscene moet dat zonder meer lukken. De volgende dag zal deze Franse muziek je een stralende ochtend bezorgen.

Dit smaakt naar meer
Frankrijk en gastronomie gaan hand in hand. Je zult in dit land niet alleen klassieke gerechten vinden maar ook topchefs die juist voor vernieuwing gaan. Zo is het restaurant ONA van chef-kok Claire Vallée het eerste veganistische restaurant ter wereld dat een Michelinster heeft bemachtigd! Bij deze met een groene Michelinster bekroonde topchefs staat duurzaamheid ook hoog op het menu. In Frankrijk kun je daarnaast heerlijk rondstruinen over markten en braderieën ter kennismaking met allerlei lokale specialiteiten, of populaire wijnroutes in de Bourgogne ontdekken zoals de Route des Grands Crus. Tot slot is Frankrijk ook echt een walhalla voor zoetekauwen, denk aan de noga uit Montélimar of de biscuits roses uit Reims. Loopt het water je al in de mond? Hier vind je een recept voor een verrukkelijke tarte tatin: bakken maar!
Bourgogne Cycling voie vignes

Lekker in je vel
We hebben allemaal wel eens behoefte aan volledige ontspanning zodat het lichaam en het hoofd tot rust kunnen komen. Voor een zenmoment 2.0 ga je naar Frankrijk waar je de meest prachtige spa’s vindt tussen vulkanen, in de bergen, aan zee of in de bossen en die al sinds de oudheid bekendstaan om hun geneeskrachtige water. Let wel: als je er eenmaal bent, wil je er nooit meer weg! 

Quoi de neuf?
Frankrijk staat op de negende plek in de “Sustainable Travel Index Rankings 2020” van Euromonitor International! Deze index is gebaseerd op zeven pijlers, zoals duurzaam transport, economische stabiliteit en sociale duurzaamheid. 
Van 10 juli t/m 21 augustus 2021 kun je iedere zaterdag met de “Thalys Zon” afreizen naar Valence, Avignon, Aix-en-Provence of Marseille. Binnen no time sta je midden in de lavendelvelden of bevind je je in een bruisende stad.
In slaap vallen in Parijs en wakker worden in het zonovergoten Nice: ça fait rêver! Het kan met een nieuwe nachttrein.
Met drie sterren toegekend door de Groene Gids 2021 van Michelin is Lyon absoluut de moeite waard om te bezoeken. De sterren zijn gebaseerd op drie hoofdelementen: de eerste indruk, het aanwezige erfgoed en de ervaringen tijdens het bezoek. Allons-y!
Château de Chambord

Voor actuele informatie over de situatie rondom COVID-19 in Frankrijk, ga naar: https://nl.france.fr/nl/bereid-je-reis-voor-naar-frankrijk/coronavirus-informatie-situatie-frankrijk