Les Menuires bouwt aan duurzame wintersport

Les Menuires piste hotel31-1-19. Modernisering van onder meer hotels en liften betekent in het Franse Les Menuires werken aan duurzaamheid in de in de toekomst van de wintersport. Er is zelfs een lift gebouwd uit gerecycled materiaal.

 

 

Hoewel de Franse wintersportplaats Les Menuires bekend staat om zijn typische jaren 60 en 70 hoogbouw, geldt voor veel appartementen dat het interieur inmiddels een transformatie heeft gekregen. Niet alleen is er in de afgelopen jaren geïnvesteerd in het renoveren van bestaande panden, ook nieuwe hotels - veelal in het hoger segment - in karakteristieke stijl behoren al tijden tot het aanbod dat elk jaar verbetert. Op het gebied van verduurzaming is Les Menuires koploper in de Franse Alpen en claimt zo een prominente rol in het verzekeren van een toekomst voor de Franse wintersport. Zo hoste de wintersportplaats afgelopen december een evenement voor milieuactivisten en is er recentelijk een gondel in gebruik genomen volledig vervaardigd uit gerecycled materiaal. De wintersportplaats moderniseert en verduurzaamd en dat kan ook de Nederlander niet ontgaan.
Les Menuires skier

Rennovaties en nieuwe accommodaties
Hadden veel appartementen in de Franse skiplaats Les Menuires in het verleden nog een ouderwetse jaren 60 inrichting en uitstraling, tegenwoordig zijn veel van de accommodaties voorzien van een moderne inrichting, passend bij de huidige tijdsgeest. Onder de noemer O.R.I.L. (Opération de Réhabilitation de l’Immobilier de Loisirs) worden appartementeneigenaren financieel ondersteund bij het renoveren van hun eigendom in ruil voor verhuurgarantie in de jaren die volgen.
Les Menuires Aravis appartement eetkamer
Les Menuires Aravis appartement keuken
Het project blijkt succesvol, te zien aan het aantal renovaties in complexen als Résidence Chavière-Aravis. Maar niet alleen de renovatie van bestaande bouw moderniseert Les Menuires. Ook het aantal nieuwe 4-sterrenhotels – zoals MMV Le Coeur des Loges en Le Chalet du Mont Vallon – neemt toe, en nieuwe concepten als het Ho36 hostel en de Catered Chalets vinden hun weg naar Les Trois Vallées.
Les Menuires chalets

Technologische vooruitgang en verduurzaming
Niet alleen aan het verbeteren van de accommodaties is de afgelopen jaren aandacht besteed. Ook het onderwerp verduurzaming krijgt veel aandacht. Als weersafhankelijke bestemming is Les Menuires zich sterk bewust van de invloed van de klimaatveranderingen op het ecosysteem. In 2007 deed de Franse wintersportplaats al onderzoek naar zijn carbon footprint en werden er verschillende maatregelen getroffen. Skiliften werden gemoderniseerd, energiezuiniger en de ontwikkeling van een splinternieuw waterreservoir van 78.000 m3 voor het produceren van kunstsneeuw gaat deze winter door. Bovendien werd afgelopen december het jaarlijkse Mountain Weather and Climate Change Forum georganiseerd in de wintersportplaats. Kortom Les Menuires maakt enorme verbeteringsslagen en mag niet worden onderschat.
Les Menuires piste hotel

Over Les Menuires
Les Menuires is een bestemming voor jong en oud en draagt het kwaliteitslabel ‘Famille Plus’. Daarnaast is het skigebied een paradijs voor freeriders. Je vindt er uitstekende restaurants en voorzieningen als een moderne spa en zwembad. In de zogenaamde ‘fun zones’ is er voldoende vertier voor families en ervaren skiërs kunnen zich naar hartelust ‘off piste’ uitleven. Verder staat het dorp in de Franse Alpen bekend om haar veelzijdige afdalingen, gerenoveerde hoogbouw uit de jaren zestig en zeventig en de nieuwe ‘ski in, ski out’ chaletwijken. Het wintersport-mekka ligt in het hart van het welbekende Trois Vallées, heeft 607 km aan pistes en vormt daarmee het grootst verbonden skigebied ter wereld. Voor informatie over Les Menuires zie: http://nl.lesmenuires.com.