5 alternatieve wintersporten in berggebied Isère Franse Alpen

11-2-24. Bevroren watervallen beklimmen, speedriding, snooc of ijsduiken op 2.000m hoogte. Alternatieve wintersporten op grote hoogte en hoog niveau. En toerskiën in de vrije natuur.
Isere-5-alternatieve-wintersporten-24-toerskiën.jpg

Het Franse departement Isère, in het zuidelijke deel van de Alpen, is een paradijs voor skiërs en snowboarders, maar te midden van de bergmassieven en nationale parken zijn nog veel meer wintersporten mogelijk. Vijf alternatieve wintersporten.

Beklim één van de vele bevroren watervallen
Omhoog klimmen op een bevroren waterval klinkt als iets voor doorgewinterde alpinisten, maar het leuke aan ijsklimmen is dat het juist ook geschikt is voor beginners. Voorzien van een ijsbijl en stijgijzers klim je – onder begeleiding - steil omhoog. In Isère kun je dit op heel wat plekken doen. In de omgeving van het plaatsje Oz en Oisans zijn in de winter maar liefst 600 bevroren watervallen en ook bij bergplateau de Vercors zijn mogelijkheden. 
Cascade de glace | Isère Tourisme (isere-tourisme.com)
Isere-5-alternatieve-wintersporten-24-waterval_Alpe_dHuez.jpg

Speedriding, vliegen en skiën in één
Voor wie van snelheid en adrenaline houdt, is deze combinatie van skiën en paragliden absoluut het proberen waard. Met een speciale speedglider maak je snelle afdalingen, waarbij je deels door de lucht vliegt. Speed riding kan in Isère bij Les Deux Alpes, Plateau-des-Petites-Roches en Le Collet.
Speed riding | Isère Tourisme (isere-tourisme.com)
Isere-5-alternatieve-wintersporten-24-speedflying.jpg

Toerskiën in de ongerepte natuur
Wil je de natuur van Isère actief ervaren? Kies dan voor toerskiën, waarbij je de pistes en skiliften achter je laat en met speciale ski’s zelf omhoog klimt. Dat vergt een behoorlijke fysieke inspanning, maar dat is het uitzicht op de ongerepte wildernis meer dan waard. Toerskiën doe je met een gids. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook om de flora en fauna niet te verstoren. Een aanrader is het mooie gebied rond Saint-Pierre-de-Chartreuse, waar je kunt kiezen uit twee gemarkeerde routes.
Meer info: Ski de randonnée | Isère Tourisme (isere-tourisme.com)
Isere-5-alternatieve-wintersporten-24-toerskiën-Martine.jpg

Lastig kiezen tussen skiën of sleeën – ga voor de Snooc
Deze Franse uitvinding is een kruising tussen skiën en sleeën. Ideaal voor niet-skiërs, want met skigadget Snooc kun je op een toegankelijke manier plezier hebben op de besneeuwde hellingen: de speciale slee met geïntegreerde ski’s is namelijk heel eenvoudig te besturen. Probeer het zelf bij Chamrousse. Meer info: Chamrousse snooc

IJsduiken op 2.000m hoogte
In het hart van het Belledonne-massief, in een beschermd natuurgebied, kun je je onder begeleiding van gediplomeerde instructeurs onder het ijs wagen. In een speciaal duikpak ga je via een veilige opening in het ijs het kristalheldere water in. Wat ijsduiken in Isère extra bijzonder maakt, is dat je het in Lacs Robert doet, bergmeren op 2000 meter hoogte!
Meer info: https://www.divextreme.fr/
Isere-5-alternatieve-wintersporten-24-ijsduiken.jpg

Over Isère  
Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos skiën, wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust. In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble was duurzame Europese hoofdstad en is per TGV trein te bereiken. www.alpesisere.com