Provence-Alpes-Côte d’Azur op Vakantiebeurs 2024 in Utrecht

17-12-23. Weet je nog niet wat je volgende vakantiebestemming zal zijn? Wij wel: de Franse regio Provence-Alpes-Côte d’Azur!
Frankrijk-_Lavendelvelden_bij_Valensole.jpg

Deze zonovergoten regio ligt in het zuidoosten van Frankrijk en kent een heerlijk Mediterraan klimaat, waardoor het in alle seizoenen er goed toeven is. Ook om schitterende landschappen zit het niet verlegen: van lavendelvelden en olijvengaarden tot vogelrijke moeraslanden, met sneeuw bedekte bergtoppen en een prachtige kustlijn. Die vragen erom om verkend te worden! Kom naar de Vakantiebeurs van 11 t/m 14 januari 2024 in de Jaarbeurs in Utrecht en ontdek wat de Provence-Alpes-Côte d’Azur zo bijzonder maakt.
Frankrijk-_Camping_Au_paradis_des_campeurs.jpg

De Provence-Alpes-Côte d’Azur, natuurlijk
De enorme aantrekkingskracht van ‘PACA’ is goed te begrijpen. Kijk maar naar de sterke contrasten tussen de verschillende landschappen: de duizelingwekkende kloof Gorges du Verdon, het Provençaalse Colorado (een oude okergroeve) met warme gele, oranje en rode tinten, de lariksbossen in de Zuidelijke Franse Alpen, de kraakheldere Calanques bij Marseille en uiteraard die prachtige lavendelvelden waarin de Provence lijkt te baden in de zomer. En dit zijn slechts enkele voorbeelden! Verder zijn er maar liefst 4 nationale en 9 regionale natuurparken, zoals Les Baronnies Provençales vol aromatische en medicinale planten en Le Queyras waar je marmotten en gemzen kunt spotten. Zo biedt één regio een veelheid aan ervaringen.
Frankrijk-_Rustrel.jpg

Op die fiets
Alle soorten fietsers kunnen hun hart ophalen in de Provence-Alpes-Côte d’Azur. Zo wachten beroemde cols als Le Galibier, L’Izoard en La Bonnette op fanatieke wielrenners. Nog energie over? Waag je dan aan de Mont Ventoux die ook wel bekendstaat als de ‘Reus van de Provence’.
Frankrijk-_Alpes-de-Haute-Provence_-_Pays_du_Verdon_-_Valensole.jpg

Mountainbikers moeten eens naar Hyères en het eiland Porquerolles waar 100 km aan mountainbikepaden is aangelegd. Zeer geliefd is ook het avontuurlijke mountainbikeparadijs van Les Terres Noires in Alpes-de-Haute-Provence: het landschap is simpelweg spectaculair en de routes stellen je techniek op de proef. Als je altijd al eens een langeafstandsroute had willen proberen, grijp dan je kans en leg de Transverdon (270 km) of de Traversée du Vaucluse (400 km) af.

Ook voor de recreatieve fietser zijn er genoeg avonturen te beleven, bijvoorbeeld in de Luberon, in de regio van Draguignan, in het moerasgebied de Camargue of langs de kust. Veilige fietspaden voorzien van bewegwijzering leiden je langs prachtige landschappen, sfeervolle dorpjes en mooie cultuur. Ook kun je een stuk meepikken van de Mediterrane fietsroute (EuroVelo 8) en de ViaRhôna (EuroVelo17) in deze regio.

Aan de wandel
Geen betere manier om een omgeving in je op te nemen dan door de tijd te nemen voor een mooie wandeling. Laat je bijvoorbeeld verleiden door de berg Sainte-Victoire die de kunstenaar Cézanne vele malen wist te inspireren. Je kunt er verschillende wandelroutes kiezen, zoals de GR9. Ook leuk: de ‘chemins des parcs’. Deze routes nodigen uit de klassiekers eens links te laten liggen en om juist minder bekende plekken te verkennen. Je zult enorm verrast worden! Voor een meer spirituele beleving kun je de pelgrimsroute Via Domitia (GR653D) lopen, die de Col de Montgenèvre met Arles verbindt. Maar een wandeling rondom Île Sainte-Marguerite, de grootste van de Lérins-eilanden bij Cannes, is ook absoluut de moeite waard. Je komt in deze groene oase helemaal tot rust met het geluid van kabbelend water op de achtergrond. Bovendien zijn auto’s hier niet toegestaan. Als je een stedentrip met natuur wilt combineren, dan kun je rondom Nice de relatief nieuwe route Lou Camin Nissart lopen van 42 kilometer, van heuvel naar heuvel. Lekker voor de kuiten!
Frankrijk-Chemin_des_Granges_de_Saint-Paul.jpg

Kampeerplezier
Om de natuurervaring compleet te maken, zijn er tal van mooie campings waar je kunt verblijven in de Provence-Alpes-Côte d’Azur. Aan de kust, in de bergen, langs een rivier: aan locaties geen gebrek. Ook is het aanbod erg breed, van duurzame gîtes en glamping tot een gezellige familiecamping of mooie stacaravan. Op deze manier is er voor iedereen wat wils.
Frankrijk-Camping_La_Farigoulette_Ciela_Village.jpg

Laat je inspireren bij de Vakantiebeurs! Hier is de Provence-Alpes-Côte d’Azur aanwezig met maar liefst 12 partners:
Het regionaal toerismecomité Provences-Alpes-Côte d’Azur, het VVV-kantoor Roquebrune-sur-Argens en de campings Camp du Domaine, Campasun, Tikayan, Au paradis des campeurs, Alpes Dauphiné, Ciela Village, Les Rives du Loup, Parc Bellevue, Camping international de Giens en Le Nautic.