Wandelen en fietsen door nationale parken in Duitsland

Saarland Cloefhanger6-6-21. Duitsland heeft maar liefst 16 nationale parken, 16 UNESCO-biosfeerreservaten en 104 natuurparken waar je volop kunt genieten. 

 

 

Hier vind je informatie over premiumwandel- en -fietsroutes, over een regio met circa tweeduizend meren in het noordoosten en outdoortips in het zuidwesten van Duitsland. #WanderlustGermany
Wanderlust 21Header
Mecklenburg-Voorpommern
In Mecklenburg-Vorpommern, ook het land van de tweeduizend meren genoemd, vind je diverse wandelroutes langs de oostzeekust en door het schitterende merengebied. De Müritz is de grootste binnenzee van Duitsland. De Müritz-Natiolnalpark Weg staat met zijn lengte van 175 kilometer bekend als de langste wandelroute door een nationaal park. Meer dan de helft van het traject bestaat uit ongeplaveide bos- en veldwegen. Wandelaars kunnen deze tocht in negen dagetappes afleggen. Bezienswaardigheden onderweg zijn bijvoorbeeld de beukenbossen van Serrahn die tot het Natuurwerelderfgoed behoren, het visarendkijkpunt in Federow en het Müritzeum in Waren. Dit laatste is een natuurcentrum met het grootste zoetwateraquarium van Duitsland.
Rust en ruimte in Mecklenburg-Vorpommern
Feldberger merengebied
Nedersaksen Lüneburger Heide
Of het nu gaat om een wandeling over de bloeiende Lüneburger Heide of een fietstocht langs de rivier de Weser in het schilderachtige Weserbergland: de gevarieerde natuur van Nedersaksen biedt voor elk wat wils. Een Geheimtipp in het Harzgebergte is de BaudenSteig. Het circa 100 km lange traject leidt wandelaars in 6 etappes van Bad Grund naar het klooster van Walkenried. Deze wandelroute met een bruine wegwijzer verbindt de mooiste restaurants en herbergen (Bauden) in de bossen en het gebergte van de Harz met elkaar. Zo kun je je wandeling op gezette tijden voor een pauze onderbreken.
Ontdek het gevarieerde landschap
Luneburger Heide Totengrund
Saarland – grenzeloze avonturen
Vlak bij de grens met Frankrijk ligt het Saarland, een verrassende streek met indrukwekkende natuur en verbluffende vergezichten. Dichte bossen, glooiende heuvels, brede rivierlandschappen... het Saarland is dé vakantiebestemming voor liefhebbers van het buitenleven. Wandelen bij de unieke Saarschleife, ontspannen fietsen langs de Saar en suppen op het Bostalmeer: hier staan onze outdoortips! Het nevelige dal waarin de Saar een lus vormt, ademt een geheimzinnige sfeer. Bij de Saarschleife kun je - heel origineel - in een Cloefhänger overnachten. Met zo'n adembenemend uitzicht word je niet vaak wakker..
Meer over de ongerepte natuur
Saarland Cloefhanger
Saksen-Anhalt
Voor actieve vakantiegangers en gezinnen met kinderen is de vlakke Altmark in het noorden van Saksen-Anhalt een ideale fietsregio. Een mooie route is de Milde-Biese-Alandfietsroute die langs een zijrivier van de Elbe loopt. Vanaf de bron van de Milde fiets je naar het lieflijke dorpje Beuster. Langs de route ligt een prachtig jachtslot van de Hohenzollern. Het plaatsje Kalbe, dat ook wel de stad met de honderd bruggen wordt genoemd, is eveneens een bezoek waard. Via de Hanzesteden Osterburg en Seehausen eindigt de tocht in Beuster, dat aan de Straße der Romanik ligt.
Meer over deze afwisselende deelstaat
Saksen Anhalt Altmark
Weserbergland
Het sprookjesachtige Weserbergland ontdekken vakantiegangers het beste op de fiets. Bij Hann. Münden begint de schitterende Weser-Radweg, die naar Cuxhaven aan de Noordzee loopt. In de fietsrouteanalyse van de Duitse fietsersbond ADFC behoort het traject al vele jaren tot de populairste langeafstandsfietsroutes van Duitsland. Deze tocht is ook ideaal voor minder getrainde fietsers en gezinnen, omdat er slechts enkele hellingen zijn. Op gemarkeerde fietspaden, meestal ver verwijderd van drukke verkeerswegen, fiets je parallel aan de rivier de Weser door afwisselende landschappen en steden: rustige vakwerkplaatsjes, burchten en kastelen, een weids gebied met idyllische dorpjes, fleurige weiden en glooiende heuvels.
Meer weten?

Weserbergland Emmerthal an der Weser Weserradweg