Rügen; Duits eiland vol architectuur en natuur

Rügen Sellin Seebrücke21-1-19. Op het Duitse eiland Rügen kun je genieten van schitterende wandelingen door de overweldigende natuur. Maar ook op het gebied van architectuur is er veel te bewonderen.

 

 

Gebouwen met futuristische schaalconstructies, mondaine badplaatsen en majestueuze pieren: de architectuur op Rügen, het grootste eiland van Duitsland, is net zo veelzijdig als zijn landschappen. In 2019 draait alles om het architectonisch erfgoed van het eiland. De unieke gebouwen en de architecten ervan staan centraal: van neoclassicistische bouwwerken zoals het badhuis Goor en de vuurtoren op Kaap Arkona tot de schaalconstructies van bouwkundige Ulrich Müther. Met achtergrondinformatie, interviews, fotogalerijen, tentoonstellingen en rondleidingen worden de architectonische parels van het eiland in het campagnejaar 2019 aanschouwelijk gemaakt. Hoogtepunten zijn de 'maand van de badplaatsarchitectuur' in mei en de Müther-themaweek in september in badplaats Binz.
Rügen Binz Mutterheim
Met eilandarchitectuur als hoofdthema wil Rügen laten zien dat het eiland meer te bieden heeft dan prachtige landschappen. De architectuur is nauw verbonden met de natuurlijke omstandigheden van het eiland. Dit geldt bijvoorbeeld voor de voormalige toren van de reddingsbrigade in Binz, maar ook voor de badhuizen, die nu als vakantiehuis voor welgestelde vakantiegangers dienden. Ook tegenwoordig doet deze combinatie van landschap en architectuur het goed bij de gasten van het eiland, het geeft de klassieke vakantie-ervaring een extra dimensie.
Rügen Binz Bädervilla

Op Rügen is de geschiedenis van de architectuur voor een groot deel gevormd door het toerisme. De witte, soms rijkelijk versierde badhuizen geven een goede indruk van hoe de bourgeoisie hier aan het eind van de 19e eeuw vakantie vierde – de huizen zijn ook nu nog een visitekaartje voor het idyllische vakantieoord aan de Oostzee.

Prachtige voorbeelden van badhuisarchitectuur zijn te zien in de mondaine badplaatsen Binz, Sellin, Baabe en Göhren en havenstad Sassnitz. Houten balkons, romantische veranda’s en speelse patronen op de daken kenmerken de witte villa’s en hotels. En niet te vergeten het historische Kurhaus in Binz en de prachtige Villa Salve en Villa Sirene aan de Binzer strandpromenade (waar je ook kunt overnachten). De trots van Sellin is de Seebrücke, de pier uit 1906 die stormen en zee-ijs doorstond, en na wederopbouw in 1998 weer in volle glorie staat te pronken in zee.
Rügen Sellin Seebrücke
Hoe anders was het in de voormalige DDR: in die tijd beloofden de functionele bedrijfsvakantieoorden vooral gemeenschapsgevoel en campingromantiek. Tegenwoordig worden gasten aangetrokken door modern minimalisme en comfort. Het gebruik van duurzame materialen wordt steeds belangrijker, zoals bij de bouw van de paalwoningsuites in het waterrecreatiepark Im Jaich in Lauterbach.

In het themajaar dat het toeristisch bureau Rügen organiseert, wordt speciale aandacht geschonken aan bouwmeester Ulrich Müther. Deze bouwkundige (1934 – 2007) creëerde prestigieuze gebouwen van het socialisme, een vederlichte architectuur uit de DDR. Zijn fantasie kende geen grenzen, zo maakte hij bijvoorbeeld mooie betonnen schaalstructuren. Bijzonder gefascineerd was hij door mosselen die hij in zijn geboortestreek aan de Oostzee vond.
Rügen Sassnitz Kurmuschel
Tot ver buiten de eilandgrenzen stond de uit Binz afkomstige Müther, die in 2019 zijn 85e verjaardag zou hebben gevierd, bekend om zijn hypar- (hyperbolisch-parabolische) constructies. In heel Duitsland en daarbuiten heeft de ingenieur zijn naam gevestigd met de constructie van unieke gebouwen, zoals de 'Theepot' in Warnemünde. Veel van zijn gebouwen zijn op Rügen te vinden: de beroemde toren van de reddingsbrigade, restaurant 'Inselparadies' in Baabe, strandrestaurant 'Ostseeperle' in Glowe, en het muziekpaviljoen in de vorm van een mossel, de 'Kurmuschel', in Sassnitz. Van 23 tot 27 september 2019 vindt in badplaats Binz de themaweek rond Ulrich Müther plaats.

Meer informatie over het themajaar 2019 is te vinden op www.ruegen.de/inselbaukunst