Fietsroute van het Jaar 2019 is... Oostzeeroute

Fietsroute 19 oostzeeroute huisje3-3-19. De N8 Oostzeeroute in Denemarken is uitverkoren tot Fietsroute van het Jaar 2019. De jury reikte de bijbehorende trofee uit tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

 

 

De Oostzeeroute is 820 km lang en daarmee de langste nationale fietsroute van Denemarken. Via maar liefst twaalf eilanden, acht bruggen en vijf overtochten volgt de fietser de kustlijn, die de ene keer lieflijk is en de andere keer wild. Van zandstranden tot kliffen. De route bestaat al jaren, maar is ingrijpend vernieuwd en heeft de vorm van een liggende 8 gekregen.
Fietsroute 19 oostzeeroute zee rotskust

Nieuwe fietspaden
'Een groot deel van de route is zeer rustig', aldus het juryrapport. 'Er zijn nieuwe fietspaden aangelegd, die ver weg van de autowegen liggen. De bewegwijzering is uitstekend. Aan voorzieningen is ook goed gedacht, met picknickplekken, koffietentjes, B&B’s en campings.'
Fietsroute 19 oostzeeroute rusten

Genomineerde routes
De jury had eervolle vermeldingen én een certifcaat voor vier andere genomineerden voor de trofee: Ciro Bike Trail in Bosnië-Herzegovina, La Véloscénie in Frankrijk, Romeinse Limesroute in Nederland en de Sydostleden in Zweden.

De N8 Oostzeeroute is de opvolger van de Kattegattleden in Zweden, de Fietsroute van het Jaar 2018. De leden van de jury: Wouter Bazen, Jessica de Korte, Luc Oteman en Bert Sitters.
Fietsroute 19 oostzeeroute huisje

De Fietsroute van het Jaar is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs. Het doel is om overheden en regionale toeristische diensten te stimuleren om aantrekkelijke, meerdaagse fietsroutes aan te leggen.
Fietsroute 19 oostzeeroute vlag