Antwerpen; shoppen achter de Keyserlei en Meir

Antwerpen Escobar16-3-18. Achter de welbekende Keyserlei en Meir ontpopt zich een levendig centrum waar jonge ondernemers je verrassen met hun bruisende nieuwe activiteiten.

 

Tekst en foto's: Arie Blokland
Als je uitgekeken bent in het prachtige Centraal Station van Antwerpen stap je meteen De Keyserlei op. Rechtdoor over de Teniersplaats en de Leysstraat kom je op de Meir. Over de Meirbrug pak je rechts de Eiermarkt, vervolgens loop je langs de Onze Lieve Vrouwe kathedraal over de Oude Koornmarkt of de kleine straatjes rechts naar de Grote Markt. Een prachtige wandeling langs talloze  grote winkels met schitterende etalages. Onderweg is er voldoende aanbod voor een hapje of een drankje, maar als je daarmee wacht tot de Grote Markt dan kun je kiezen uit talloze cafés en restaurants. Het centrum van Antwerpen heeft heel veel te bieden. Niet alleen op die prachtige brede winkelstraten, maar ook daar achter.

In de kleinere straten aan de zuidkant van de route hierboven bruist een heel nieuw Antwerpen. Allerlei oude winkels worden opgeknapt en opnieuw ingericht door jonge ondernemers die er tijdelijk of voor langere duur de meest verrassende producten te koop aanbieden. Meestal begint het met een pop-up-winkel of restaurant. Drie maanden of iets langer biedt een jonge ondernemer zijn bijzondere waar aan. Soms sluit de winkel na die proefperiode en start een ander met een totaal nieuw idee in hetzelfde pand. Of het gaat zo goed dat de beginnende winkelier het assortiment uitbreidt en lekker doorgaat met de verkoop. Op die manier ontstaat er een heel nieuw en super gezellig centrum waar beginnende zakenlieden een toekomst proberen op te bouwen. Uiteraard ontgaat de goede sfeer ook de grote merken niet. Louis Vuitton en Emporio Armani hebben de jonge smaakmakers gevolgd en ook al een winkel in dezelfde buurt geopend.

Antwerpen Louis Vuitton
Linksaf
We beginnen onze alternatieve route vanuit het Centraal Station. Meteen linksaf even de oude sfeer opsnuiven in de diamantwijk. Alles schittert je tegemoet vanuit de kleine etalages. Je kooplust wordt er vanzelf door aangewakkerd. We lopen door naar de Quellinstraat voor een kopje koffie in de Esco*bar. Een leuk tentje waar je heerlijke koffie kunt krijgen met als je wilt koek of gebak. Lekkere broodjes hebben ze ook, maar dar zijn we nu nog niet aan toe. Het enthousiaste stel achter de toog maakt er echt werk van. Zo begint de dag goed voor ons.

Antwerpen Escobar

We gaan door naar Hopland. Café De Kroon is nog dicht. Het is bovendien nog te vroeg voor bier. Op de hoek van de Langegang vinden we de schoenenwinkel van Chris Vos. Even verder op zit Sir Arthur. Daar vind je heel bijzondere woondecoratie, gordijnen, taxidermie en meubelstoffering. De eigenaar is een bijzonder mens die mooie verhalen heeft te vertellen. Zoals over de enorme leeuwenkop die aan de wand hangt. Het is een echte. Van een leeuw die ooit in de Antwerpse Zoo heeft rondgelopen en daar is gestorven. Wie tijd heeft kan een mooi verhaal aanhoren over hoe de kop in de winkel terecht is gekomen. www.sir-arthur.com/.

Antwerpen Sir Arthur leeuwenkop

Aan de overkant is de Stadsfeestzaal met de Nieuwe Natie. Vroeger werden hier bals gehouden. Nu is het een grote shoppingmall. Beneden en boven bieden startende, creatieve ondernemers hun nieuwe producten aan in kleine afdelingen. Je vindt er waanzinnig leuke cadeautjes, snoep, kleding, een fietswinkel en meer. Dit shopping center is van tijdelijke aard. Ook een soort pop-up. Afhankelijk van het succes kan de feestzaal echter langer als warenhuis open blijven of opnieuw weer als zodanig worden ingericht. www.visitantwerpen.be/nl/shoppen-en-mode/shopping/de-nieuwe-natie.

Antwerpen Stadsfeestzaal

Graanmarkt 13 is een mix van een e-shop, apartement, hotel, modewinkel en onderaan een gerenommeerd restaurant, waar chef Seppe Nobels eerlijke en gezonde gerechten op tafel tovert. Op het dakterras kweekt hij kruiden en daar heeft hij tevens een bijenkorf staan. www.graanmarkt13.com/.
Ernaast  bevindt zich Stanley/Stella. In een heel groot, schitterend verbouwd pand, verkoopt een enthousiast team polo's, sweaters, vesten, t-shirts en accessoires. In hun eigen drukkerij kun je de kleding naar wens laten voorzien van teksten die je zelf bedenkt of voor je laat bedenken. Bedrukken of borduren, het is in alle kleuren mogelijk. www.stanleystella.com/.

Antwerpen Stanley Stella

Bij LN KNITS in de Leopoldstraat worden truien en vesten verkocht die zijn gebreid van Alpacawol uit Peru. Niet alleen voor vrouwen, hoor. Mannen kunnen er een mooie sjaal of leuke muts kopen. www.lnknits.com/.
In de Leopoldstraat lopen we verder via de perken die zijn aangelegd in de Botanische Tuin. www.visitantwerpen.be/nl/parken/botanische-tuin.

Antwerpen Botanische tuin
Midden in de theaterbuurt vinden we aan de St. Jorispoort 33 de Smaaknatie. Hier gaan we naar binnen voor de lunch. Je weet nooit precies wat daar op de kaart staat omdat het menu per dag kan verschillen. Als wij er zijn wordt vegetarische lasagna aangeprezen. Heerlijk! Dat er geen vlees in zit is allesbehalve een gemis. Wel een keer goed voor lichaam en mileu zo'n vleesloze dag.  www.smaaknatie.be/.

Antwerpen smaaknatie

Rosier41 draagt de naam van het adres waar deze modezaak is gevestigd. Er hangen collecties van jonge ontwerpers in de etalage en aan de rekken in de winkel. www.rosier41.be
Op de Kleine Markt kun je de nieuwe fietsenwinkel MARK niet over het hoofd zien. Voorheen was hier Fietsenwinkel De Geus gevestigd. Onder de naam MARK heeft de zaak een rigoureuze metamorfose doorgemaakt. Je kunt er nog steeds fietsen kopen, maar wel aparte modellen. Zoek je een vintage wielershirt waarin de grote vedetten enkele decennia geleden furore maakten dan ben je hier aan het juiste adres. Ook voor een moderne fietshelm trouwens. En voor een bijzonder cadeau is dit eveneens het aangewezen adres. Je vindt er de meest uiteenlopende artikelen die je ergens anders niet snel tegen zult komen. Een heerlijke winkel om lekker in rond te struinen. Ook deze zaak begon als pop-up-winkel. Het werd echter een dermate groot succes dat MARK nu gewoon doorgaat. www.facebook.com/markstoreantwerp/.

Antwerpen Mark

St. Vincents zit ook op de Kleine Markt. In een groot pand krijgen starters de kans om hun waar aan de man te brengen. Je kunt er iets eten of drinken, maar ook mooie spullen kopen, variërend van kleding tot meubilair en accessoires. www.facebook.com/stvincentsantwerp/.
Wie denkt de een donut altijd rond en eigenlijk niet zo bijzonder is moet eens gaan kijken en proeven bij Hoeked Doughnuts. In het winkeltje op de Oudaan kom je ze in allerlei kleuren en smaken tegen. Vierkante donuts. Net als de wielen van de fiets die voor de deur staat. www.hoekeddoughnuts.be/.

Antwerpen Hoeked

Een stukje verderop komen we in de IJzeren Waag bij Around the Corner terecht. In deze modeshop kun je kleding kopen van Belgische ontwerpers. www.facebook.com/aroundthecorner.antwerp/.
Niet alles is nieuw in de oude straten die door jonge ondernemers worden opgepimpt. Chocolade Burie is sinds 1962 gevestigd aan de Nationalestraat 42 en sinds 1920 maakt de firma al naam als snoepwinkel. www.chocolatier-burie.be/. Burie verheft doopsuiker tot ware kunst.
Op nummer 28 in de Nationalestraat vinden we MoMu, het modemuseum. www.momu.be/. Zonder meer de moeite waard om naar binnen te gaan. Maar dat geldt ook voor de St. Joriskerk waar we langs zijn gelopen en het Rubenshuis en alle andere leuke winkeltjes die we voorbij zijn gegaan. Je moet keuzes maken. Of er een hele week voor uit trekken om in Antwerpen te genieten van de talloze winkels, fraaie gebouwen, prachtige musea en niet te vergeten heerlijk Belgisch eten. Ik ga in elk geval nog een keer terug. Dat staat vast!