St. Maarten eeuwenoude traditie in Nederland en op Sint Maarten

Sint Maarten 21 vrouw 2x12-11-21. 11 november - Sint Maarten. Gisteravond gingen in een groot deel van Nederland kinderen weer de straat op om snoep te verzamelen. Op het Antilliaanse eiland is het de natioanle feestdag.

 


Met de mooiste, vaak zelfgemaakte, lampionnen gaan ze zingend de deuren af en aan het eind van de avond hebben ze een tas vol lekkernijen bij elkaar gesprokkeld. Heb jij al snoep en mandarijnen in huis gehaald? Sint Maarten, een gezellig feest waar de kinderen al weken naar uitkijken. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan en waarom vieren we dit in Nederland? Lees hier alle ins en outs over 11 november, Sint Maarten!
Sint Maarten 21 lampionnen

Wie is Sint Maarten?
Sint Maarten is vernoemd naar Maarten van Tours, geboren in 316 in Hongarije. Hij voegde zich bij het leger toen hij 15 was en vertrok uit zijn geboorteland. Volgens het verhaal trof hij bij de stadspoorten van het Franse Amiens een bedelaar aan. Hij schonk de bedelaar de helft van zijn mantel. De legende gaat dat deze bedelaar eigenlijk de belichaming van Jezus was en Maarten bekeerde zich tot het Christendom. Hij startte een religieus leven als kluizenaar en duivel uitdrijver en hij werd in 1971 verkozen tot de bisschop van Tours. Hoe het feest met lampionnen rondom deze heiligman precies ontstaan is, is niet helemaal duidelijk. Er zijn verschillende theorieën en legendes die in Nederland worden verteld. Van gewassen die geoogst moesten zijn en vee dat op stal moest staan op deze dag om zo feest te vieren tot het verhaal dat Sint Maarten verdwaald was in de duinen en inwoners lampionnen gebruikten om zo de bisschop te vinden. We zullen het nooit helemaal zeker weten…

Een eeuwenoude traditie
Al is de oorsprong van het feest niet helemaal duidelijk, Sint Maarten wordt al eeuwenlang gevierd. Vroeger was het een feest voor de armen, waarbij zij wat extra eten kregen om de koude wintermaanden door te komen. Aan het begin van de 20e eeuw begon ook de rest van de bevolking het feest te vieren. Ondertussen zijn de gebruiken compleet veranderd. Het is nu geen Christelijk feest meer waarbij armen bedelen, maar een feest waarbij kinderen met lampionnen aan de deur liedjes zingen en in ruil mogen ze een snoepje of mandarijn uitkiezen.

Sint Maarten viering op het eiland Sint Maarten
11 november is niet alleen in Nederland, maar ook op het eiland Sint Maarten een feestdag. Echter heeft het hier vrij weinig te maken met snoepjes ophalen langs de deuren. 11 november is namelijk de dag waarop Columbus in 1493 het eiland voor het eerst heeft gezien. In 1950 is deze dag uitgeroepen tot nationale feestdag waarbij veel culturele activiteiten, zoals optredens en parades georganiseerd worden en er wordt uitgepakt in alle keukens om de lekkerste gerechten op tafel te zetten.
Sint Maarten 21 vrouw bloemenjurk

Wat te doen op Sint Maarten?
Mocht je nou toevallig zelf tijdens Sint Maarten op het gelijknamige eiland zijn, dan hebben wij hier wat tips voor je om te ondernemen tijdens je vakantie:

1. Een dag naar Philipsburg: Dit jaar niet de deuren langs, maar de winkels langs in Philipsburg. Philipsburg is een charmant, klein ‘stadje’ met een Caribische uitstraling. Hier zal je verliefd worden op de kleurrijke huisjes en de schattige straatjes. In Front Street vind je bekende winkelketens waar je vaak duty free kan shoppen en leuke souvenirwinkeltjes met lokale spullen. Wil je tijdens dit feest toch nog iets zoets te eten? Haal dan echt Italiaans ijs bij Gelateria Milano, wat je vervolgens op een zeer fotogenieke plek op kan eten.
Sint Maarten 21 vrouw 2x
2. Lokale rum proberen: Een must do ervaring op Sint Maarten is het proeven van de lokale rum. Dat is even iets anders dan jezelf volstoppen met snoepjes en waar kan je dit beter doen dan bij een rum stokerij? Een van onze favorieten is Topper’s Rum Distillery. Hier geven ze tours waarbij je allerlei verschillende soorten en smaken rum kan proberen. Uiteraard krijg je hier ook de kans om je favoriete fles mee naar huis te nemen.

Sint Maarten 21 logo3. St. Maarten Road Runners: Vanwege de pandemie worden er dit jaar op 11 november nog niet zoveel evenementen georganiseerd. Toch vindt dit jaar de 34e editie van de St. Maarten Road Runners plaats. Dit is een estafetteloop waarbij veel teams van omliggende eilanden en met toeristen meedoen. De loop is geschikt voor ieder niveau en naast meedoen, kan je ook de deelnemers toejuichen vanaf de zijlijn.