Totale zonsverduistering in 13 Amerikaanse staten

9-3-24. Op 8 april 2024 zal er een totale zonsverduistering over Noord-Amerika trekken, inclusief Mexico en Canada.
USA-New_York_Niagara_Falls_State_Park.jpg

Reizigers kunnen dit bijzondere fenomeen meemaken in 13 verschillende Amerikaanse staten. De volgende kans om dit mee te maken wordt naar verwachting pas in 2044. Visit The USA heeft de beste plekken om dit moment vast te leggen op een rijtje gezet.

Het zuiden: Texas, Oklahoma, Arkansas en Kentucky

Dallas, Texas
Tijd van zonsverduistering: van 12:23 (CDT) tot 15:02 (CDT), met de totale verduistering die begint om 13:40 (CDT).

  • Waar kan je de eclipse zien? Dallas biedt een kijkje in het prehistorische verleden van de wereld in het Dinosaur Valley State Park, waar je 32 km aan paden kunt ontdekken en echte voetafdrukken van dinosauriërs kunt vinden aan de oevers van de Paluxy rivier.
  • Waar ga je eten? El Bolero Cocina Mexicana serveert authentieke, regionale Mexicaanse gerechten vol hartige smaken. Probeer traditionele tamales van bananenblad, taco's van carne asada en heerlijke enchilada's van kreeft en sluit af met de kenmerkende Cotton Candy Margarita van het restaurant.
  • Wat te doen? Verken het Arts District van Dallas, een centrum van creativiteit dat uit 68 hectare bestaat. Bekijk een show van een van de beste gezelschappen uit Dallas in het AT&T Performing Arts Center of ontdek de kunst en culturen van Azië in The Crow Collection of Asian Art.

Poteau, Oklahoma
Tijd van zonsverduistering: van 12:28 (CDT) tot 15:06 (CDT), met de totale verduistering die begint om 13:45 (CDT).

  • Waar kan je de eclipse zien? Beklim Cavanal Hill, bekend als 'The World's Tallest Hill', met een piek van 0,6 km, voor een zitplaats op de eerste rij bij dit fantastische spektakel en een panoramisch uitzicht over de Poteau River Valley.
  • Waar ga je eten? Myers Drive-In, waar al sinds 1972 hamburgers geserveerd worden via carhops. Geniet van een broodje gebakken steak, een extra lange coney of een broodje met garnalen. 
  • Wat te doen? Bezoek Lake Wister State Park, de toegangspoort tot het prachtige Ouachita National Forest, om de 185 km lange, schilderachtige kustlijn te verkennen en te genieten van een verscheidenheid aan watersporten, van waterskiën tot ontspannen varen op het meer.

Little Rock, Arkansas
Tijd van zonsverduistering: van 12:33 (CDT) tot 15:11 (CDT), met de totale verduistering die begint om 13:51 (CDT). 

  • Waar kan je de eclipse zien? Pinnacle Mountain State Park ligt verscholen in de Arkansas River Valley en biedt een ononderbroken uitzicht op de hemel op slechts 20 minuten rijden van de stad. Vier de eclipse in het First Security Amphitheater, waar de veelgeprezen tributeband The Machine het iconische album Dark Side of The Moon van Pink Floyd integraal zal uitvoeren.
  • Waar ga je eten? Dizzy's Gypsy Bistro biedt bezoekers een voorproefje van de keuken uit het zuiden en voor de lunch onderweg kunt je een bord garnalentaco's en krab proberen bij The Boil Co. Food Truck.
  • Wat te doen? Ontdek zeker de Little Rock Civil Rights Tour met eigen gids en bezoek historische plekken zoals Little Rock Central High School, de thuisbasis van de Little Rock Nine die de geschiedenis ingrijpend veranderde door de school in 1957 te integreren.

USA-sportwedstrijden-2-23-22-opening.jpg

Paducah, Kentucky
Tijd van zonsverduistering: van 12:42(CDT) tot 15:18 (CDT), met de totale verduistering die begint om 14:00 (CDT). 

  • Waar kan je de eclipse zien? De Greenway Trail verbindt verschillende stadsparken over een afstand van acht km, door de grote open ruimtes hier, kun je de eclipse optimaal bekijken. Shultz Park biedt reizigers een idyllische plek aan de rivier, met schilderachtig uitzicht over de Ohio River.
  • Waar ga je eten? De Coke Plant, oorspronkelijk gebouwd in 1939, was ooit de thuisbasis van een Coca-Cola bottelarij in de wijk Midtown. Vandaag de dag herbergt het art-decogebouw een aantal kleine ondernemingen zoals Pipers Tea & Coffee House dat lokaal geproduceerde brood, zoete lekkernijen en gebrande koffie serveert en Dry Ground Brewing Company, Paducah's eerste microbrouwerij die ambachtelijke bieren serveert.
  • Wat te doen? Het National Quilt Museum is een must-visit voor elke reis naar Paducah. Het museum bestaat uit drie galerieën met een eigentijdse collectie bekroonde quilts en rondreizende tentoonstellingen. Bekijk net buiten het museum een van de populairste attracties van het gebied - de Wall to Wall Floodwall Murals - en duik in het verhaal van de geschiedenis van Paducah aan de hand van levendige beschilderde panelen. 


Het Midwesten: Missouri, Illinois, Indiana en Ohio

Cape Girardeau, Missouri
Tijd van zonsverduistering: van 12:39 (CDT) tot 15:15 (CDT), met de totale verduistering die begint om 13:56 (CDT). 

  • Waar kan je de eclipse zien?  Trail of Tears State Park heeft 3.415 hectare adembenemend landschap te bieden, met een ongeëvenaard uitzicht op de Mississippi vanaf het observatiedek boven op een van de majestueuze riviertoppen van het park. Stop bij het bezoekerscentrum van het park om meer te leren over de geschiedenis van de naamgever van het park en de gedwongen verhuizing van de Cherokee in 1838-1839. 
  • Waar te gaan eten? Locals zijn dol op BG's Deli, al meer dan 40 jaar een favoriet aan de Kaap. Probeer hun beroemde 'potato skins' of hun specialiteit BG's burger en sandwiches.
  • Wat te doen? Beleef de kleine stad door een Hollywood-bril met de Gone Girl Driving Tour, langs de opnamelocaties van de kaskraker film uit 2014 met Ben Affleck en Rosamund Pike in de hoofdrollen.

Zuid-Illinois, Illinois
Tijd van zonsverduistering: van 12:42 (CDT) tot 15:18 (CDT), met de totale verduistering die begint om 13:59 (CDT). 

  • Waar kan je de eclipse zien? Ga naar de Garden of the Gods, in het Shawnee National Forest waar de mix van een dramatisch rotsachtig en dicht bebost landschap de perfecte achtergrond vormt voor deze zonsverduistering.  Of bekijk de eclipse met live muziek omringd door de prachtige natuurlijke rotsformatie van het Shawnee Cave Amphitheater.
  • Waar te gaan eten? Langs de glooiende heuvels van Highway 127 kun je het beste van Southern Illinois proeven op de Shawnee Hills Wine Trail, met elf wijnmakers en wijngaarden verspreid over 64 km.
  • Wat te doen? In Illinois ga je op avontuur in de bossen! Ontdek de Shawnee Bluffs Canopy Tour met een keuze uit acht ziplines om door de altijd groene bossen en zandstenen bluffs te zoeven. 

Indianapolis, Indiana
Tijd van zonsverduistering: van 13:45 (EDT) tot 16:20 (EDT), met de totale verduistering die begint om 15:06 (CDT). 

  • Waar kan je de eclipse zien? Geniet van de eclips in ware 'Indy' stijl en bekijk het spektakel vanaf de Indianapolis Motor Speedway, de racehoofdstad van de wereld.
  • Waar te gaan eten?  Geniet van lokaal eten bij FARMbloomington, waar het menu elk seizoen verandert en een eclectische mix van heerlijke 'farm to table' gerechten biedt.
  • Wat te doen?  Bezoek de oudste bar van Indiana, de Slippery Noodle Inn, opgericht in 1850 en opgenomen in het National Register of Historic Places. Dit is een hotspot voor bluesmuziek waar elke week live optredens plaatsvinden. 

Cleveland, Ohio
Tijd van zonsverduistering: van 13:59 (EDT) tot 16:29 (EDT), met de totale verduistering die begint om 15:13 (EDT). 

  • Waar kan je de eclipse zien? Leg het moment vast in Edgewater Park, waar de skyline van de stad aan de horizon glinstert en neem zeker een foto met het iconische Cleveland-bord.
  • Waar te gaan eten?  Voor BBQ met een twist biedt Mabel's BBQ een kenmerkend menu dat is geïnspireerd op het Oost-Europese erfgoed van de stad; een combinatie van een barbecuesaus met de Cleveland-klassieker Bertman's ballparkmosterd en vlees gerookt boven lokaal fruithout. 
  • Wat te doen? Cleveland's Rock & Roll Hall of Fame Museum is een must voor muziekfans. Hier vind je indrukwekkende memorabilia, van de gitaar van John Lennon tot de gouden kettingen van hiphop pionier Jam Master Jay. Sportliefhebbers kunnen een honkbalwedstrijd bijwonen in het Progressive Field Stadium, de thuishaven van de Cleveland Guardians.

Het Noord-Oosten: Pennsylvania, New York, Vermont, New Hampshire en Maine 

Erie, Pennsylvania
Tijd van zonsverduistering: van 14:02 (EDT) tot 16:30 (EDT), met de totale verduistering die begint om 15:16 (EDT). 

  • Waar kan je de eclipse zien? Erie Bluffs State Park is omringd door kustlijn en versierd met 30-meter hoge kliffen die uitkijken over het meer. Het is de perfecte plek om het ecliptisch avontuur te bekijken.
  • Waar te gaan eten? Sara's is al meer dan 40 jaar een must-stop plek voor bezoekers en locals en serveert de beste milkshakes van de stad.
  • Wat te doen?  Erie wordt omringd door prachtige zandstranden en Presque Isle State Park is de parel van de stad. Wandel naar Sunset Point - dé plek voor een prachtige zonsondergang in Pennsylvania. 

USA-Pennsylvania_Presque_Isle_State_Park.jpg

Buffalo, New York
Tijd van zonsverduistering: van 14:04 (CDT) tot 15:15 (CDT), met de totale verduistering die begint om 13:56 (CDT). 

  • Waar kan je de eclipse zien? Op slechts 20 minuten van Buffalo kun je de zonsverduistering zien vanuit Niagara Falls State Park.
  • Waar te gaan eten? Een must in Buffalo zijn de Buffalo wings, en waar kun je die beter proberen dan bij Anchor Bar, waar 60 jaar geleden de originele Buffalo Wing werd gemaakt.
  • Wat te doen?  Geschiedenisfanaten kunnen wandelen waar president Theodore Roosevelt de ambtseed aflegde op de Theodore Roosevelt Inaugural National Historic Site.

Burlington, Vermont
Tijd van zonsverduistering: van 14:14 (EDT) tot 16:37 (EDT), met de totale verduistering die begint om 15:26 (EDT). 

  • Waar kan je de eclipse zien? In Burlington kies je het beste een spot voor de zonsverduistering vanuit Battery Park met uitzicht op Lake Champlain en de Adirondack bergen in de verte.
  • Waar te gaan eten? Bij Shanty on the Shore geniet je van een dinerervaring in alle rust van de Burlington Harbor waterkant en kies je voor een bord vol zeevruchten.
  • Wat te doen? Verruil de rust van het buitenleven voor de bedrijvigheid van Church Street Marketplace, een openlucht winkelcentrum dat zich uitstrekt over vier blokken met plaatselijke winkels en restaurants. Een groot deel van de markt is een National Register Historic District en sommige gebouwen dateren uit de jaren 1820.

USA-Vermont_Burlington.jpg

Lancaster, New Hampshire
Tijd van zonsverduistering: van 14:16 (EDT) tot 16:37 (EDT), met de totale verduistering die begint om 15:26 (EDT). 

  • Waar kan je de eclipse zien? Ontdek de weidse landschappen van New Hampshire in Weeks State Park of Milan Hill State Park en kijk hoe de eclipse over de valleien en bergen valt.
  • Waar te gaan eten? Polish Princess Bakery heeft de beste (zoete) lekkernijen in Coos County en de Copper Pig Brewery biedt seizoensgebonden biertjes die een must zijn om te proeven.
  • Wat te doen? Maak een reis door het verleden in het Rialto Theater, een klassiek retro theater maar met moderne digitale projectoren, geluidssystemen en schermen.

Maine
Tijd van zonsverduistering: van 14:22 (EDT) tot 16:40 (EDT), met de totale verduistering die begint om 15:32 (EDT).

  • Waar kan je de eclipse zien? Geniet van de ultieme eclipservaring te midden van de prachtige natuur van Maine door een bezoek te brengen aan Baxter State Park. Bewonder de eclipse met de imposante Katahdin, de hoogste berg van de staat, op de achtergrond.
  • Waar te gaan eten? Probeer in het Appalachian Trail Cafe de specialiteit van de staat, de Maine blueberry pie of de squash doughnuts die bij fans favoriet zijn. 
  • Wat te doen? Voor literatuurliefhebbers is er de mogelijkheid om de inspirerende reis van Henry David Thoreau's ‘The Maine Woods’  opnieuw te beleven via de Thoreau-Wabanaki Trail. Verken wandelpaden, beleef avonturen per kano, of ga vliegvissen om deze epische ervaring te herbeleven.