Lunatic Express; treinreis dwars door Kenia

Film 30Charlie Lunatic Express coupe2-11-18. Reizen door Afrika betekent meestal vliegen over grote afstanden. Maar het kan ook met de trein. Dat is veel leuker. En je ziet veel meer.

 

 

Tijdens een rondreis Afrika word je al snel gedwongen om lange afstanden te reizen om de verschillende plekken op je bucketlist te bezoeken. Veel mensen kiezen daarbij voor een binnenlandse vlucht. Onbekend is namelijk dat een aantal Afrikaanse landen uitermate goede spoorwegen hebben, waaronder Kenia. Hoewel één van de grootste Britse historische bouwwerken van Kenia – The Lunatic Express – ten onder is gegaan aan zijn beoogde succes, zijn het de Chinezen die een splinternieuwe lijn dwars door het land bouwen. Het traject tussen Mombasa en Nairobi is al af. Een perfect alternatief voor de bus en een indrukwekkende reis door afwisselende landschappen én Tsavo National Park. Charles Witlox (Charlie’s Travels) maakte er voor zijn Africa Inside Out project een docu over.
Charlie Kenia Nairobi 

Het Afrikaanse treinleven
Geen harde houten banken, oorverdovende piepen van de wielen op het spoor en slechts een vierkante centimeter om uren op te rusten. De nieuwste ‘Lunatic Express’ – een project met investeringen van de Chinezen – wordt gebouwd parallel aan de oude Uganda Railway (Lees het hier waarom deze niet meer begaanbaar is). Op het traject Mombasa – Nairobi rijden reeds hogesnelheidstreinen die een prima alternatief bieden voor auto of vliegtuig. De rit van 350km duurt ongeveer 4,5 uur. “Wil je off the beaten track door Afrika, kies dan voor de trein. Niet alleen beter voor het milieu, maar ook een waanzinnig mooie ervaring waar je het landschap in je opneemt, en tal van mooie stops hebt”, aldus Afrikakenner Charles Witlox en initiatiefnemer van het project Africa Inside Out waarin hij Afrika buiten de gebaande paden laat zien en nieuwe reisroutes voorstelt.
Charlie Lunatic Express coupe 

Off the beaten track door Kenia
Naast het nieuwe spoor en de geschiedenis achter The Lunatic Express zijn er in het land veel interessante dingen te ontdekken, die vaak buiten beschouwing worden gelaten in veel reisprogramma’s. Zo ontdek je waarom de Chinezen zo’n grote rol in de Keniaanse economie spelen, spreek en eet je met de lokale bevolking bij streetfood café Tarboush in Mombassa (lees hier) en maak je tijdens de treinreis een stop voor een bezoek aan de – zelfs voor Kenianen – onbekende bergketen de Taita Hills. “Off the beaten track Kenia, voor iedereen die van authentiek Afrika houdt”, aldus Charles.
Charlie Lunatic Express brug 

Over Africa Inside Out
Inmiddels heeft Charles met zijn team veel ervaring opgedaan met onder andere off the beaten track reizen in Kenia en is het tijd voor een volgende stap: het uitbreiden van de routes. Gedurende 12 maanden reist Charles met een team van content creators door 13 Afrikaanse landen, op zoek naar de meest unieke, enerverende en uitdagende avonturen voor hun reizigers. ‘Deze avonturen bedenk je niet vanachter je bureau, daarvoor moet je op ontdekking’, aldus Charles Witlox. ‘Door te reizen, contact te leggen met de lokale bevolking en mee te deinen op de ins en outs die we onderweg tegenkomen, komen we iedere keer terug met vernieuwende Afrikaanse routes, verhalen en avonturen!’