Arctic Adventure eerste Nederlandse reisbureau bij 1% Planet

8-8-22. In haar streven om bij te dragen aan oplossingen voor het klimaatprobleem, heeft het reisbureau Arctic Adventure uit Utrecht zich aangesloten bij 1% for the Planet.
Arctic-Adventure-22-noorderlicht.jpg

Vanaf nu wordt jaarlijks minimaal 1% van de omzet gedoneerd aan goede doelen op het gebied van natuur en milieu. Hiermee is Arctic Adventure het eerste reisbureau in Nederland dat deze stap zet.

Arctic Adventure onderneemt reizen naar Arctisch gebied. De Arctic is één van de kwetsbaarste gebieden ter wereld. Nergens anders komt klimaatverandering zo hard aan en is het zo goed zichtbaar als daar. Oprichter van het reisbureau Henk-Jan Geel wil met de aansluiting bij 1% for the Planet bijdragen aan oplossingen.

Geel, die als enige Nederlander geaccrediteerd Internationaal Poolgids is, komt al jaren in het gebied en ziet de gevolgen. Het weer is grilliger en de rendieren hebben moeite met het vinden van voedsel.
‘Ik besef dat wij met onze reizen bijdragen aan het probleem van klimaatverandering.’ aldus Geel. ‘Maar we kunnen ook bijdragen aan de oplossing. Misschien wel juist omdat we reizen organiseren. Hierdoor kunnen ook anderen zien hoe mooi, overweldigend en kwetsbaar de natuur in de poolstreken is.’
Arctic-Adventure-22-Henk-Jan_Geel_IPGA_Polar_Guide.jpg

Next Generation Officer
Het is belangrijk dat ook toekomstige generaties kunnen blijven genieten van de natuur. Juist voor deze toekomstige generaties werkt Arctic Adventure met een NGO, een Next Generation Officer. ‘Wat we nu doen heeft gevolgen voor de toekomst en de volgende generatie’ zegt Geel. ‘Veel beslissingen in ons bedrijf overleg ik met de Next Generation Officer. In dit geval mijn zoon van 14. Het is belangrijk om in gesprek te gaan en naar hem te luisteren omdat mijn besluiten gevolgen hebben voor zijn toekomst.’ De aansluiting bij 1% for the Planet is een van de initiatieven die dankzij deze gesprekken tot stand is gekomen.

Besteding donaties
Door 1% van hun jaarlijkse omzet bij te dragen, hebben duizenden 1% for the Planet-leden meer dan € 300 miljoen opgehaald. Hiermee worden goedgekeurde milieu-non-profitorganisaties over de hele wereld ondersteund.

De donaties uit de jaaromzet van Arctic Adventure gaan naar Trees for All en Rewilding Europe. Via Trees for All wordt alle CO2-uitstoot van elke reis dubbel gecompenseerd. Rewilding Europe richt zich op het terugbrengen van wildernis in Europa. Samen met de NGO wordt gekeken naar meer goede initiatieven.

Over Arctic Adventure
Arctic Adventure is opgericht door IPGA gids Henk-Jan Geel. Samen met een toegewijd team van gidsen nemen ze deelnemers mee naar Arctische bestemmingen. In kleine groepen van maximaal 7 deelnemers worden onder andere Zweeds Lapland, Noorwegen, IJsland, Groenland en Antarctica aangedaan. De tochten zijn in diverse niveaus ingedeeld waardoor ze voor een breed publiek toegankelijk zijn.
Arctic Adventure regelt het merendeel van de materialen. Hierdoor hoeven deelnemers dit niet aan te schaffen. De materialen worden op deze manier vaak en intensief gebruikt. Dit scheelt behalve geld, vooral grondstof.

Buiten de inzet voor 1% for the Planet heeft Arctic Adventure ook de International Tourism Plastic Pledge ondertekend. Een initiatief om plastic gebruik in de toeristische sector te verminderen. https://arcticadventure.nl/  

Over 1% for the Planet
1% for the Planet is een wereldwijde organisatie die ervoor zorgt dat onze planeet en toekomstige generaties gedijen. We inspireren bedrijven en individuen om non-profitorganisaties op het gebied van milieu te steunen door middel van lidmaatschap en dagelijkse acties. We maken schenken aan het milieu gemakkelijk en effectief door partnerschapsadvisering, impact storytelling en certificering door derden.

Gestart in 2002 door Yvon Chouinard, oprichter van Patagonia, en Craig Mathews, oprichter van Blue Ribbon Flies, hebben onze zakelijke leden en individuele leden tot nu toe honderden miljoenen dollars gegeven aan onze goedgekeurde non-profitpartners. Vandaag de dag bestaat 1% for the Planet's wereldwijde netwerk uit duizenden bedrijven, individuen en non-profitorganisaties die werken aan een betere toekomst voor iedereen. https://onepercentfortheplanet.org/