Hanzesteden Fietsroute in 8 etappes van Neuss naar Harderwijk

Hanzesteden Fietsroute 21 Emmerich am Rhein6-7-21. Fietsen langs de Hanzesteden? Dat kan nu met een nieuwe grensoverschrijdende fietsroute. In 8 etappes van het Duitse Neuss naar Harderwijk.

 

 

De Hanzesteden Fietsroute in de grensstreek van Niederrhein, Gelderland en Overijssel is een mooi voorbeeld van grensoverschrijdende samenwerking: langs vier Duitse en tien Nederlandse Hanzesteden leidt de fietsroute fietsers naar Duitse en Nederlandse Hanzesteden. De gehele route beslaat in totaal 450 km en is verdeeld in acht etappes. Naast deze acht etappes zijn er ook 16 Hanzerondjes, dit zijn fietsrondjes die je door het achterland van één van de Hanzesteden leiden.
Hanzesteden Fietsroute 21 Neuss 

Samenwerken voor meer Hanzebeleving
Veertien Hanzesteden in de Duits-Nederlandse grensregio werken samen om de Hanze op de kaart te zetten. Deze Hanzesteden zijn nu met een nieuwe fietsroute aan elkaar verbonden; de Hanzesteden Fietsroute. Een internationale fietsroute van 450 km vanuit de Duitse Hanzestad Neuss, via 12 andere deelnemende Hanzesteden naar Hanzestad Harderwijk. Een flinke impuls om de Hanzesteden aan beide zijden van de grens te beleven. 
Hanzesteden Fietsroute 21 Emmerich am Rhein

De etappes van de internationale Hanzesteden Fietsroute hebben een lengte van gemiddeld 50 km. In Nederland loopt de route via de fietsknooppunten, in Duitsland via het knooppuntensysteem en de Rijnfietsroute. Ook kan gekozen worden voor één van de zestien Hanzerondjes. Iedere Hanzestad langs de hoofdroute heeft zo’n lus van gemiddeld 40 à 50 kilometer. Zo kan ook het achterland ontdekt worden. Later dit jaar en begin volgend jaar worden nog prachtige muurschilderingen in Hanzestijl aan het traject toegevoegd, welke via Augmented Reality tot leven gaan komen.
Hanzesteden Fietsroute 21 Zwolle Oversticht
Gedeelde geschiedenis als gemene deler
De Hanzesteden die tijdens de fietstocht verkend kunnen worden zijn Neuss, Wesel, Kalkar/Grieth en Emmerich am Rhein aan de Duitse kant en Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle, Hasselt Kampen, Elburg en Harderwijk aan de Nederlandse kant. Maasbommel wordt aangedaan via een Hanzerondje die start in Nijmegen. Elke Hanzestad langs de grensoverschrijdende route heeft zijn eigen unieke karakter, of het nu architectonisch, cultureel of culinair is. Wat alle steden gemeen hebben, is hun gedeelde geschiedenis als onderdeel van het Hanzenetwerk. Al in de middeleeuwen bundelden aan het water gelegen steden in Europa hun krachten om de (internationale) handel te bevorderen en kennis uit te wisselen. Dit versterkte hun positie als handelssteden. 
Hanzesteden Fietsroute 21 Elburg Vischpoort

INTERREG-programma Deutschland-Nederland
En zelfs vandaag de dag wordt grensoverschrijdende samenwerking aangemoedigd. Aan beide kanten van de grens worden de buren zeer gewaardeerd. Zo maakt deze fietsroute deel uit van het INTERREG-project Grensoverschrijdende samenwerking: Hanzesteden - toen en nu. Het project beoogt om via grensoverschrijdende samenwerking de beleving van de Hanze te bevorderen en ontwikkelt daarom nieuwe belevingen in de Duits-Nederlandse grensregio. De Hanzesteden Fietsroute is een project van Hanzesteden Marketing in samenwerking met Niederrhein Tourismus, Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen en het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen. Zij ondersteunen Nederlands-Duitse samenwerkingsprojecten. 
Hanzesteden Fietsroute 21 Harderwijk

Meer inspiratie is te vinden via: www.hanzestedenfietsroute.nl. Hier zijn de hoofdroute, etappes en Hanzerondjes te downloaden. Kijk voor meest actuele reisinformatie op rijksoverheid.nl/corona  

Binnen enkele weken is ook de Hanzesteden Fietsroute brochure in het Nederlands en Duits verkrijgbaar bij o.a. VVV’s / Tourist Info’s en verscheidene overnachtingslocaties.
Hanzesteden Fietsroute 21 kaart