Garda Trentino zet veiligheid voorop bij outdoor activiteiten

6-12-22. Veel draait momenteel om wintersport in Noord-Italië. Maar ook de outdoor activiteiten iets zuidelijker in de regio Garda Trentino zijn nog steeds in volle gang.
Garda-Trentino-Ponte_Romano_bikers_c_Sytske_Maaijen.jpg

Sytske Maaijen werd uitgenodigd in de regio Garda Trentino om uiteenlopende activiteiten in de buitenlucht te ervaren, waarbij de plaatselijke VVV extra aandacht vestigt op veiligheid. Om ervoor te zorgen dat het plezier en de sportieve inspanning een positieve herinnering achterlaat. Immers als je op vakantie gaat mountainbiken, een ‘via ferrata’ (gezekerd langs rotswanden wandelen en klimmen) doen en catamaran zeilen ga je er automatisch van uit dat dit leuk zal zijn en dat je weer veilig terug komt. Wat en wie zorgt ervoor dat al die fervente actievelingen ’s avonds heelhuids over de nieuwste belevenissen kunnen vertellen? 
Begeleiders Mauro, Luca en Giulio vertellen over hun werk, hun zorg en gezamenlijk project met VVV GardaTrentino ‘Outdoor Safety First’. Oftewel veiligheid als promotiemiddel, vanzelfsprekend! 
Garda-Trentino-folders.jpg

Het hele jaar buiten
GardaTrentino, met name het  Outdoor park Garda Trentino, is een waar outdoor paradijs iets ten noorden van het Gardameer en in de uitlopers van de Dolomieten. Bedenk een activiteit en je kunt het hier beoefenen. Vrijwel het hele jaar door. Er zijn weinig andere gebieden in de wereld waar dat mogelijk is. Consequentie is dat de infrastructuur als paden, routes, faciliteiten altijd in top conditie moeten zijn om al die bikers, klimmers, surfers, wandelaars en meer nadien heelhuids van hun ervaringen te laten genieten. 

Garda Rangers
In samenwerking met Outdoor Active zijn de ‘Garda Rangers’ het gehele jaar bezig om paden en routes te onderhouden. Zo wordt de bewegwijzering voorzien van nog betere informatie over de route om te voorkomen dat bijvoorbeeld iemand met weinig mountainbike ervaring een te zware afdaling doet. Ook circa 40 accommodaties nemen deel aan het project met faciliteiten om hun gasten van alle gemakken te voorzien. 
Garda-Trentino-Which_bike_c_Sytske_Maaijen.jpg

Mountainbiken
Bij Velolake in Torbole krijgen we een duidelijk toelichting over het gebruik van onze e-bikes, immers deze fiets heeft een veel groter gewicht en er zijn diverse niveaus van ondersteuning van licht tot turbo. Ik ben zelf, ondanks mijn ruime fietservaring, een keer onder een e-bike terecht gekomen en dat was geen prettige ervaring. De reden was te snel een te steile helling willen nemen terwijl ik de fiets nog niet goed had leren kennen. Gelukkig op een paar schrammen na niets ernstigs maar dit had voorkomen kunnen worden door goede instructie. 
Garda-Trentino-Arco_Climbers_paradise_c_Sytske_Maaijen.jpg

Druiven met een briesje
Onze gids Mauro gaat voorop, maakt duidelijk dat we in een rij fietsen en dat ik achteraan blijf als bezemwagen. Langs de rivier Sarca vanaf het Gardameer naar het noorden. Olijfbomen en wijngaarden wisselen elkaar af en op het grote centrale plein van Arco is het tijd voor een ‘caffè’.
Garda-Trentino-Caffè_Arco_c_Sytske_Maaijen.jpg
Daarna door via de Romeinse brug bij Ceniga richting Pergolese. Hier ook pruimenbomen en appelgaarden tot we bij Agritur Pisoni het erf oprijden….een walhalla voor wijnliefhebbers. Sinds 1852 maakt de familie wijn waaronder Nosiola, Reboro en Vino Santo (heilige wijn). Deze laatste dankt haar naam aan het moment waarop de Nosiola druiven worden geperst. De witte druiven worden na de oogst 6 maanden gedroogd op de zolder tot de heilige week rond Pasen. De Reboro druif wordt 2 maanden gedroogd voor extra smaak. De ligging van de wijngaarden in de Valle dei Laghi betekent een constante wind, de vallei wordt ook wel ‘Valle del vento’ genoemd waardoor schimmels geen kans krijgen.Het blijft bij het proeven van een klein glaasje Nosiola omdat alcohol en fietsen geen goede combinatie is en we zetten onze rit voort lang Lago di Cavedine waar surfers genieten van de wind tot we kort na het meer de fietsen parkeren en het tijd is voor een ‘via ferrata’.
Garda-Trentino-Wine_grapes_dry_chamber_c_Sytske_Maaijen.jpg 
IJzeren klimpartij
Veilig met helm en klimgordel gaan we, net onder het kasteel, gebruik makend van stalen trappen, kabels en haken gezekerd naar de kloof naar boven klimmen. Bij de start een heel duidelijk informatiebord met regels, tips en moeilijkheidsgraad. We krijgen extra toelichting van Mauro en controle op ons materiaal. Het klimmateriaal hebben we ’s morgens bij Mmove opgehaald via een duidelijk en vlot registratie systeem. Ter plaatse haal ik ‘mijn helm’ uit zijn 'persoonlijke' stoffen beschermhoes en dat geeft, eerlijk is eerlijk, een schoon gevoel. Terwijl Mauro ons scherp in de gaten houdt klimmen we naar boven. Daar aanngekomen is de voldoening groot waarna we terug wandelen naar onze fietsen die we bij Velolake in Torbole sul Garda inleveren en zien hoe ze direct worden gereinigd. 
Garda-Trentino-Instruction_via_ferrata_Mauro_c_Sytske_Maaijen.jpg

Gezellig dobberen
De dag ervoor waaide er over het Gardameer een heerlijke wind uit het noorden, ‘peler’ genaamd Helaas is het de volgende dag bladstil. Enigszins beteuterd over de ontbrekende wind ontmoeten we elkaar bij Segnana’s Sailing du Lac. Na een duidelijke instructie van Luca en zijn zeilleraren, informatie over het reinigen van de wetsuits en zwemvesten, stappen we in kleine groepjes op de klaarliggende zeilboten. Ondanks de warmte moeten we onze wetsuit en zwemvest aan, de regels zijn onverbiddelijk. Met wind op het water kun je ongemerkt flink afkoelen en een zwemvest kan levensreddend zijn, mocht je overboord slaan. Met een licht briesje varen we een rondje maar het blijft ver van mijn idee om stoer in de trapeze te hangen terwijl het water in mijn gezicht spat.
Garda-Trentino-Sailing_du_Lac_c_Sytske_Maaijen.jpg

Veilig terug, sluiten we deze dagen af met een gezellig lunch bij La Capannina bij Hotel du Lac en nemen we afscheid van elkaar. Het waren drie dagen vol mooie outdoor activiteiten in deze schitterende omgeving waarbij de betrokken partijen voor onze veiligheid hebben zorg gedragen. 

Oftewel ‘think safe, be safe’ tijdens je vakantie in Garda Trentino. 

Meer informatie over actieve vakantie in de regio Garda Trentino vind je op:
www.gardatrentino.it
www.outdoorsafetyfirst.it
mmove.net
sailingdulac.com
velolake.com