Zuid-Tirol voor activiteiten in de natuur, cultuur en gastronomie

9-5-22. De Zuid-Tiroolse steden hebben het hele jaar door veel te bieden, van culturele evenementen en musea tot restaurants en natuurspektakels. https://bit.ly/38gRIkp
Zuid-Tirol-22-bergen-planten.jpg

De lente periode is de uitgelezen tijd om heerlijk te genieten van al het moois dat Zuid-Tirol te bieden heeft. Ontdek het unieke landschap op de fiets of wandelend en ga de volgende dag cultuur opsnuiven in één van de mooie steden. Maak de vakantie onvergetelijk met het genieten van de bijzondere keuken gecombineerd met een glas Zuid-Tiroolse wijn.

Fietsend door het prachtige landschap
Of je nu op een stoere mountainbike wilt rijden of op een ontspannen tempo wilt fietsen door de wijngaarden, Zuid-Tirol heeft voor ieder wat wils. De verscheidenheid van het landschap in Villnöss-dal biedt verschillende routes voor elke fietser. Zo kan je als sportieve mountainbiker je uitleven op hoge snelheid door de vrije natuur. Toch liever zonder inspanning en CO2-neutraal de natuur ontdekken? Met een gehuurde e-bike rijdt je met een glimlach bergopwaarts met tegenwind. Een ander leuke manier om de natuur en cultuur van Zuid-Tirol te ontdekken is fietsend op de oudste wijnroute van Italië. Je geniet van een afwisselend landschap: fietsend tussen wijngaarden en boomgaarden, langs oude kastelen en burchten, over comfortabele fietspaden.
Zuid-Tirol-22-MTB.jpg

Ook wandelend genoeg mogelijkheden
Wanneer je een avonturier bent en van ruige bergen houdt, wil je de Ortler High Mountain Trail echt ontdekken. De trail strekt zich uit rond het Nationaal Park Stilfersjoch en biedt een zeer unieke ervaring in de natuur door zijn hoogte en gletsjer terreinen. Over het hele traject gemeten moeten er 8.126 hoogtemeters overwonnen worden en in bepaalde secties van de route bereik je een hoogte van meer dan 3.000 meter. Een andere adembenemende route is de Dolorama Trail. Tijdens een meerdaagse wandelroute loop je vanaf de Rodenecker en Lüsner Alm berg tot het dorp Lajen. Een onvergetelijke wandelervaring door de dalen en bergen van de Zuid-Tiroolse Alpen.
Zuid-Tirol-22-bergbeklimmen.jpg

Ben je toch meer op zoek naar dagactiviteit is het Pinot Noir Trail een leuke optie. Het Pinot Noir-pad in het zuiden van Zuid-Tirol is een nieuw educatief pad waar je meer te weten kunt komen over de Zuid-Tiroolse cultuur en haar wijnen. Het pad slingert door de beroemde Pinot Noir wijngaarden en langs het natuurpark Trudner Horn. Geïnteresseerd in architectuur? In Zuid-Tirol is de laatste jaren een jonge en dynamische architectuur scène ontstaan, die zowel in de bergen als in de dalen in korte tijd een aantal markante gebouwen heeft opgeleverd gericht op innovatie en duurzaamheid. Zie hier meer informatie over deze wandelroutes om de alpiene omgeving en hedendaagse bouwkunst te ontdekken.
Zuid-Tirol-22-Milla_montis.jpg

Culturele festiviteiten in de steden
Wil je een dagje actief in de natuur afwisselen met culturele evenementen deze lente? De hoofdstad, Bozen/Bolzano, kent een levendig oud stadscentrum waar je heerlijk een middag kan shoppen gecombineerd met een aperitivo op één van de pleinen. Van 22 april t/m 15 mei vindt het jaarlijkse lente festival plaats in Bozen/Bolzano. Tijdens deze beeldende reis tussen natuur en kunst leer je de stad kennen. Het programma staat vol met dans, muziek en theater van het hoogste niveau en vindt tegelijk plaats met het traditionele Bloemenfestival op 30 april en 1 mei. Tijdens deze twee dagen wordt het Piazza Walther omgetoverd tot een botanische tuin. Een ander bloemenfestival en hoogtepunt deze lente is het "Meraner Bloemenfeest", met zijn tentoonstelling van bloemen en sierplanten waaraan de meest gerenommeerde Italiaanse en buitenlandse kwekerijen deelnemen. Wanneer je in de buurt bent van Brixen deze lente is het Brixen Water Light Festival echt een aanrader. Lokale en internationale kunstenaars zullen verschillende water locaties omtoveren tot een zee van licht door hun creatieve ideeën. Reflecties over ecologische, economische en sociale aspecten rond het thema water vormen de basis van het artistieke werk.
Zuid-Tirol-22-Brixen_Water_Light_Festival.jpg

Gastronomisch hoogtepunten
Toe aan een rustpauze of tijdens de milde avonden genieten van een uitstekende Zuid-Tiroolse wijn en heerlijke gerechten? Zuid-Tirol kent genoeg gastronomische schatten die de moeite waard zijn. Landelijke smaken gekruid met mediterrane charme zijn de ingrediënten voor het creëren van onderscheidende gerechten. Van welk gerecht je ook geniet - een aangenaam aperitief, een pittige antipasti, huisgemaakte pasta soorten, of een onmisbare Caffè Macchiato als afsluiter - de zuidelijke culinaire invloeden zijn duidelijk zichtbaar in het eten en drinken.
Zuid-Tirol-22-wijn-eten.jpg
Vind hieronder vier nieuw geopende hotspots in Zuid-Tirol die de moeite waard zijn om uit te proberen:
Vögelino in Bolzano. Een plek voor heerlijke koffie met croissants of juist in de middag de plek voor wijn of een aperitivo.
ConTanima in Bolzano. Een unieke culinaire belevenis gebaseerd op verse en seizoensgebonden producten uit de regio.
Bistro Bogen in Bolzano. Verblijf in comfortabele en elegante appartementen en geniet van lekker eten in goed gezelschap.
Picknicken met uitzicht bij berghut Rossalm in Brixen. Met liefde bereide top-kwaliteit gerechten gemaakt van seizoens- en regionale producten.

Over Zuid Tirol
Zuid-Tirol is de noordelijkste provincie van Italië en ligt aan de zuidkant van de Alpen. De bergen in dit gebied staan bekend als de Dolomieten. Het is er maar liefst 300 dagen per jaar zonnig, waardoor het de ideale bestemming is voor outdoor liefhebbers. Culinair genieten is in dit gebied, met de grootste dichtheid van Michelin-sterren per vierkante kilometer in Italië, zeker mogelijk. Door de rijke en roerige geschiedenis van Zuid-Tirol is er op cultureel vlak veel te bezoeken en te bewonderen. Kijk voor meer informatie over Zuid-Tirol op https://www.suedtirol.info/nl