Airbnb zoekt iemand die een jaar lang gratis op Sicilië wil wonen

20-1-22. Airbnb is op zoek naar de ideale kandidaat die gratis een jaar in een door een ontwerper opgeknapte, traditionele Italiaanse woning wil wonen om gasten te ontvangen.
Airbnb-EuroHouse-22-Sambuca.jpg

Nu we vaak de flexibiliteit hebben om op afstand te werken en dus kunnen wonen waar we willen, geeft het accommodatieplatform één iemand de kans om met gezin, partner of vriend(in) naar Sicilië te verhuizen en deze unieke, opgeknapte woning te betrekken.

Sambuca
Dit pittoreske, traditionele huis van drie verdiepingen staat in Sambuca, het dorp dat bekend werd vanwege de campagne 'Een huis voor 1 euro'. Sambuca heeft te maken met een krimpende bevolking, net als veel andere Italiaanse dorpen. Daarom lanceerde het dorp in 2018 de campagne 'Een huis voor 1 euro' om het culturele erfgoed te promoten, internationale investeringen aan te moedigen en jonge mensen te trekken om het ooit zo bruisende dorp weer tot leven te wekken.

“Het mooie van deze campagne is dat niet alleen een verlaten, traditioneel huis in het centrum van ons dorp een tweede kans krijgt, maar ook degene die er gaat wonen. Als het ware een make-over voor het huis én de host. We zijn op zoek naar iemand die zich wil onderdompelen in de lokale bevolking en graag deelneemt aan alle belangrijke momenten van de gemeenschap, van de druivenoogst tot olijven plukken. We kunnen niet wachten om de gekozen kandidaat te verwelkomen!”- Leonardo Ciaccio, burgemeester van Sambuca di Sicilia. De ideale kandidaat moet van nature gastvrij zijn en actief deelnemen aan het dorpsleven. Diegene woont dan vanaf 30 juni 2022 voor een jaar in Sambuca en mag alle inkomsten uit het Hosten op Airbnb houden.
Airbnb-EuroHouse-22-kamer.jpg

Het huis
Het bijzondere aan dit 'huis van 1 euro' is dat het een hele make-over heeft gekregen van een ontwerper. Airbnb heeft samen met het Italiaanse architectenbureau Studio Didea het huis opgeknapt met materialen en kleuren die bij de omgeving passen. Het huis is een typisch voorbeeld van de charmante Siciliaanse architectuur met een interieur van modern design en handgemaakte ambachtelijke elementen uit de regio.

De ruime woning heeft twee verdiepingen, dus er is genoeg ruimte om zelf te werken en tegelijkertijd Airbnb-gasten te ontvangen.
* De begane grond bestaat uit een kleine woonkamer, een slaapkamer met een kingsize bed en een eigen badkamer.
* Op de eerste verdieping zijn een woonkamer, keuken, kantoor, badkamer en een slaapkamer met kingsize bed op een tussenverdieping te vinden.
* De bovenste verdieping is extra leefruimte met een queensize slaapbank.

De persoon die hier gaat wonen, mag zelf een slaapkamer kiezen. De andere slaapkamer komt op Airbnb te staan.
Airbnb-EuroHouse-22-slaapkamer.jpg

De locatie
Sambuca is een landelijk dorpje op Sicilië met ongeveer 6000 inwoners en een unieke mix van Italiaanse en Noord-Afrikaanse culturen en architectonische stijlen. Dankzij de campagne 'Een huis voor 1 euro' is er een internationale gemeenschap ontstaan. Veel millennials die op zoek waren naar een rustiger leven, zijn uit de omliggende steden naar dit plattelandsdorpje getrokken.

Hoe het werkt
Meld je aan via airbnb.com/1eurohouse en vul het aanmeldingsformulier in. Lees de criteria op de website goed door voordat je je aanmeldt.

Kandidaten moeten ouder zijn dan 18 jaar, vanaf 30 juni 2022 minimaal drie opeenvolgende maanden in Sambuca kunnen wonen en gesprekken in het Engels kunnen voeren (nog beter als je ook Italiaans spreekt). De gekozen deelnemer kan een mentorprogramma volgen om Italiaans te leren en meer te weten te komen over het culturele erfgoed van Italië. Kandidaten moeten bereid zijn om minimaal negen maanden lang een kamer in het huis te verhuren.

De gekozen deelnemer mag zijn of haar partner, gezin of een vriend(in) meenemen (maximaal twee volwassenen en twee kinderen), woont gratis in de woning en mag alle inkomsten uit het verhuren op Airbnb in de periode waarin hij of zij er woont zelf houden.
Airbnb-EuroHouse-22-ext.jpg

De inzet van Airbnb voor Italiaans erfgoed
Deze kans in het Siciliaanse Sambuca laat goed zien wat de potentiële economische voordelen voor landelijke gemeenten zijn nu mensen op Airbnb anders reizen vanwege de pandemie. In het derde kwartaal van 2019 ging ruim een kwart van alle reizen in Italië naar Rome, Venetië, Milaan en Florence. In het derde kwartaal van 2021 waren diezelfde vier steden echter goed voor minder dan 17% van de reizen en was Sicilië een van de meest bezochte gebieden in Italië.* Airbnb streeft ernaar deze vraag te ondersteunen door samen te werken met dorpen als Sambuca, zodat deze weer net zo levendig worden als ze ooit waren.

Airbnb heeft zich al eerder ingezet voor initiatieven van kleine dorpen om hun erfgoed te promoten, zoals bij de restauratie van het huis van een kunstenaar in Civita, de Italiaanse sabbatical om het dorp Grottolo op te knappen en weer tot leven te wekken, en het Italian Villages Project voor het onder de aandacht brengen van afgelegen bestemmingen en duurzaam toerisme.