All inclusive van luxe buffet tot een miskleun vol ergernis

Verliefd_op_inclusive-25-logo.jpg14-5-25. Reisplatform VerliefdopAllInclusive.nl onderzocht 15 all inclusive hotels in Nederland en Duitsland. Wat blijkt? Slechts een handvol voldoet aan wat reizigers verwachten. “Vaak is het gewoon volpension met een drankje.”

 

 

All inclusive klinkt royaal, maar blijkt dat zelden

Het idee van all inclusive is simpel: eten, drinken, vermaak – allemaal inbegrepen. Maar uit onderzoek van VerliefdopAllInclusive.nl blijkt dat de term in onze regio vaak te ruim wordt geïnterpreteerd. De 15 onderzochte hotels gebruiken allemaal het label ‘all inclusive’, maar hanteren uiteenlopende en vaak beperkte invullingen. 

Lunch zelf smeren bij het ontbijt
Slechts 4 van de 15 hotels hebben lunch standaard inbegrepen. En in één geval wordt de lunch gereduceerd tot “zelf een broodje smeren bij het ontbijt”. Ook wellness en fitness zijn vaak niet aanwezig of niet volledig inbegrepen: slechts 3 hotels hebben gratis wellness, 4 een gratis toegankelijke fitnessruimte. 

Drankjes: meestal alleen tussen 17:00 en 20:00
Een duidelijk breekpunt zit in het drankaanbod. “Veel reizigers verwachten bij all inclusive de hele dag door een drankje te kunnen bestellen, van koffie in de ochtend tot een wijntje ’s avonds”, zegt Timothy Ferguson van VerliefdopAllInclusive.nl. “Maar in de praktijk blijkt dat die open bar vaak een tijdslot heeft. Buiten die uren betaal je gewoon de volle mep. Dat is niet wat mensen verwachten.” 

Sommige hotels rekenen zelfs voor frisdrank, tenzij je toevallig binnen het ‘inclusieve’ tijdslot valt. Premium drankjes zoals speciaalbier, cocktails of sterke alcohol zijn zelden inbegrepen. 

Verwachting vs. werkelijkheid: bijna niemand is voorbereid
Uit een peiling onder ruim 500 volgers van het reisplatform blijkt dat 92% verwacht dat drankjes de hele dag beschikbaar zijn. En 90% vindt dat bij all inclusive in elk geval álle maaltijden en basisdrankjes (fris, koffie, thee, bier en wijn) inbegrepen moeten zijn. 

Dat leidt tot frustratie. Uit het onderzoek kwamen reacties als:

  • “Zonder drankjes is het gewoon volpension met een strikje.”

  • “Waarom all inclusive noemen als je nog moet bijbetalen?”

  • “Nep all inclusive.”

  • “Eerlijk is eerlijk: dit is geen echte all inclusive.”

 Wanneer is all inclusive nog écht all inclusive?
Ferguson: “Er lijkt sprake van een misverstand of opzettelijke verwarring. Hotels gebruiken de term all inclusive, terwijl het in feite om volpension gaat met een extra drankje. Dat wringt met wat gasten verwachten en dat zorgt voor teleurstelling.” 

Uitzondering: Preston Palace laat zien hoe het wél kan
Preston Palace in Almelo wordt genoemd als positief voorbeeld. Daar zijn alle maaltijden, drankjes, entertainment én faciliteiten daadwerkelijk inbegrepen. “Het kan dus wél,” aldus Ferguson “maar het vereist een duidelijke keuze van het hotel.” 

Tips van Verliefd op all inclusive: zo voorkom je teleurstelling bij ‘all inclusive’ 

Check de kleine lettertjes: Is lunch inbegrepen? Zijn drankjes de hele dag beschikbaar?

Vraag naar de drankuren: Sommige hotels hanteren tijdsloten – vraag vooraf wat wél en niet inbegrepen is.

Let op wellness en extra’s: Faciliteiten als sauna, fitness of bowling zijn niet altijd gratis.

Lees ervaringen van anderen: Kijk op reviewsites naar klachten over het all inclusive aanbod.

onderzoek-all-in-nederland.pdf