Formule E onder hoogspaning naar Brazilië

14-3-24. Nissan wil schitteren in de São Paulo E-Prix. Porsche wil de leiding in het klassement overnemen. Jaguar gaat aan kop met 78 punten. De spanning stijgt voor de start van de vierde ronde.
FormuleE-24-Nissan-23-start.jpg

Het Nissan Formula E Team is klaar voor de vierde ronde van het tiende seizoen van het ABB FIA Formula E World Championship. Het team reist af naar Brazilië, voor de tweede editie van de São Paulo E-Prix.

Het team is vastberaden de positieve resultaten tijdens de vorige race in de straten van Diriyah (Saoedi-Arabië) voort te zetten. Oliver Rowland vertrok toen vanaf pole position en eindigde de race als derde. Ook teamgenoot Sacha Fenestraz viel in de punten door als zesde te finishen.

Na een onderbreking van zeven weken hebben beide coureurs de kans gehad om de openingsraces van het 2024-seizoen te analyseren en zich voor te bereiden op de komende race in São Paulo. Die wordt verreden in het Santana-district, met het rechte stuk op het Anhembi Sambadrome waar altijd het beroemde carnaval van São Paulo wordt gehouden. Het 2,93 kilometer lange circuit kent elf bochten en drie lange rechte stukken die leiden naar zware remzones bij de eerste, vierde en zevende bocht. Het circuit biedt ook voldoende mogelijkheden om in te halen.

Het raceweekend in São Paulo begint op vrijdag 15 maart 2024 om 20.25 uur Nederlandse tijd met de eerste vrije training. De kwalificatie op zaterdag begint om 13.40 uur, gevolgd door de race om 18.00 uur.
FormuleE-24-Nissan-22-neus.jpg

Tommaso Volpe, Managing Director en teambaas Nissan Formula E Team: “Het was belangrijk om veel punten te halen in Diriyah, om ons seizoen een vliegende start te geven en ons op koers te houden voor de doelen die we hebben gesteld. De timing kon ook niet beter. We zijn de break met een positieve mindset ingegaan en konden werken aan verbeteringen. We hebben bepaalde zaken kunnen aanpassen die we voorheen nog niet volledig hadden benut, terwijl we de kans kregen om ons als team verder te ontwikkelen. Het circuit in São Paulo is hobbelig en het zal ongetwijfeld warm worden, dus we moeten de manier waarop deze omstandigheden onze prestaties beïnvloeden, beheren. Weliswaar met gepaste voorzichtigheid gaan we vol vertrouwen de baan op en we zijn voorbereid om hard te blijven werken om alle uitdagingen aan te gaan.”

Sacha Fenestraz: “Het is een belangrijke race voor mij, een event dichterbij mijn thuis in Argentinië is er niet, dus ik kijk er erg naar uit om in São Paulo te racen. We hebben achter de schermen hard gewerkt sinds Diriyah. Het was een lange pauze, maar we zijn klaar om de drukke maanden die gaan komen aan te vallen. Het wordt een lastige race wat betreft energiebeheer, dus we moeten slim zijn met onze strategie. Waarschijnlijk is bocht 1 de beste plek om in te halen, maar bocht 4 is ook belangrijk. Het circuitontwerp moedigt racen aan, dus ik kan niet wachten om te beginnen!”

Oliver Rowland: “Het team voelt zich positief na onze pole position en de podiumplaats in Diriyah. Het feit dat we goed konden presteren, zowel in de kwalificatie als in de race, is een goed teken. Dit weekend hebben we slechts één evenement, dus we moeten ervoor zorgen dat we meteen op ons best zijn, aangezien er geen tweede dag is om verbeteringen door te voeren. De slipstream zal belangrijk zijn voor het energiebeheer, dus we moeten strategisch slim zijn en ons plan zo goed mogelijk uitvoeren.”

Nissan in Brazilië
Nissan heeft een sterke band met Brazilië. In 2014 opende Nissan een productiefaciliteit op het Resende Industrial Complex in de staat Rio de Janeiro. Onlangs investeerde het merk BRL 2,8 miljard (USD 560 miljoen) om nieuwe apparatuur te leveren voor de productie van twee nieuwe SUV’s en de assemblage van een geavanceerde turbomotor. Het investeringsplan 2023-2025 maakt deel uit van de strategie om de doelen te bereiken die zijn vastgelegd in Nissans Ambition 2030-visie.

Porsche zint op de leiding in het WK 
FormuleE-24-Porsche_99X_ElectricPascal_Wehrlein-lv.jpg

Vier Porsche 99X Electrics staan ​​aan de start van het enige optreden van het ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap in Zuid-Amerika. De Mexicaanse winnaar Pascal Wehrlein en António Félix da Costa besturen twee van de elektrische racewagens die op de locatie in Weissach zijn ontwikkeld en die CO2-neutraal zijn voor het TAG Heuer Porsche Formule E-team. Het Porsche-klantenteam Andretti Formula E gebruikt ook twee Porsche 99X Electrics op het São Paulo Street Circuit. De coureurs van het raceteam van Amerikaans autosporticoon Michael Andretti zijn wereldkampioen Jake Dennis, die een race won tijdens het dubbelevenement in Diriyah, en Norman Nato.
FormuleE-24-Porsche_99X_Electric-António_Félix_da_Costa-rv.jpg
Na drie van de zestien races dit seizoen is Pascal Wehrlein de beste Porsche-coureur met 38 punten en staat hij op de tweede plaats in het rijdersklassement van het ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap achter Nick Cassidy (NZL, 57 punten). Jake Dennis (28) wordt vierde, Norman Nato (9) staat dertiende. Jaguar staat bovenaan het teamklassement met 78 punten, vóór DS Penske (47) en het TAG Heuer Porsche Formula E Team (38). Andretti Formule E (37) behaalt vierde plaats

Jaguar gaat aan kop in ABB FIA Formula E World Championship
FormuleE-24-Jaguar-TCS_Racing-37-neus.jpg

Jaguar TCS Racing leidt op dit moment het kampioenschap met een score van 78 punten. Coureurs Nick Cassidy en Mitch Evans staan in het rijderskampioenschap op respectievelijk de eerste en vijfde plaats. Gezien de goede resultaten van het team bij de race van São Paulo vorig jaar begint Jaguar TCS Racing vol optimisme aan het raceweekend en zet het team alles op alles om de koppositie in het klassement te versterken. De Jaguar I-TYPE 6 heeft eerder al laten zien waartoe de auto op het circuit van São Paolo in staat is en het doel is om dat dit jaar minstens te evenaren.
De 2024 São Paulo E-Prix gaat van start om 14.30 uur lokale tijd (18.30 uur Nederlandse tijd).
FormuleE-24-Jaguar-TCS_Racing_Mitch_Evans_Diriyah-rv.jpg