Mazda MX-5 Cup op Spa eindigt met alleen junioren op podium

6-6-23. Het historische circuit van Spa-Francorchamps, in combinatie met een mooie lentezon, zorgde voor ultieme raceomstandigheden afgelopen weekend.

De Spa Euro Races van seizoen 2023 in de Mazda MX-5 Cup zijn gewonnen door de 19-jarige Timo de Graaff van team Betcity by Tachyon. Alle podiumplaatsen in het overall klassement gaan in beide races naar de Junioren onder de 24 jaar.

Van Houwelingen snelste tijdens kwalificaties
Er was weinig tijd over om een snelle rondetijd neer te zetten of te verbeteren, doordat er bij de Ford Fiesta Cup in de beginfase een rode vlag verscheen. Tijdens de kwalificaties aan het einde van de zaterdagmiddag reed Laszlo van Houwelingen van MV Motorsport de snelste rondetijd met een tijd van 2:51:110. Hij pakte daardoor de pole voor de tweede race op zondag. Routinier Marcel Dekker volgde op de tweede plaats met een tijd van 2:51:525. De derde snelste rondetijd is voor Dekker’s teamgenoot Leon Verseveld met 2:52:197.

De Nederlandse Mazda MX-5 Cup is ook internationaal populair. Tijdens eerdere races reden er al Amerikanen, Duitsers, Fransen en een Slowaak mee. Bij de Euroraces is Bulgaar Kaloyan Varbotzaliev debutant en wist met zijn rondetijd bij de kwalificaties direct op de vierde plaats te eindigen.

Lange onderbrekingen door safetycars tijdens eerste race
Het circuit van Spa-Francorchamps is een plek waar menig coureurshart sneller van gaat kloppen. De hartslag gaat niet alleen omhoog door de mooie locatie, maar ook door de spanning in het veld van de Mazda MX-5 Cup tijdens de Spa Euro Races dit weekend. Het traditionele autosportevenement van de Royal Automobile Club de Spa, onderscheidt zich door de verscheidenheid van categorieën, waaronder de Mazda MX-5 Cup.

Paul Heinisch startte door het reversed grid op pole, gevolgd door Pim van Riet en Lars van ‘t Veer. Alle Mazda’s gingen goed van start en Heinisch wist bij de eerste bochten zijn koppositie te behouden. Net voor de eerste ronde werd hij ingehaald door Timo de Graaff en als snel wist Daan de Graaff achter zijn broer te komen. Heinisch zakte snel terug naar de vijfde plaats in het veld.

Jordy van der Eijk spinde na de Chicane-bocht en ook voor Marcel Dekker ging het mis in de Campus-bocht. De safetycar kwam direct op de baan op en zorgde voor een onderbreking in de race. Gelukkig waren beide coureurs ongedeerd. Met nog zestien minuten op de klok werd de race hervat en Dominique Kraan wist snel de kop te pakken. In een slipstreamtrein reden de coureurs achter elkaar. Timo de Graaff veranderde dit echter snel en pakte de koppositie terug. Met zeven minuten op de klok was er, na contact met de MX-5 van Van der Eijk, een crash voor Daan de Graaff in de Les Combes-bocht. Gelukkig was ook hij ongedeerd, maar er was helaas veel schade aan de Mazda MX-5. Nadat ook bij dit incident de safety car van de baan was en de rijders weer verder reden kwam er lokaal een gele vlag. Deze vlag was door een actie van Romy de Groote die spinde en in de grindbak terecht kwam.

De eerste race kenmerkte zich door veel safety car momenten. Uiteindelijk hield Timo de Graaff de leiding de kop en wint de eerste race, gevolgd door Dominique Kraan en Sam Jongejan. Dit zijn eveneens de beste Junioren tijdens deze eerste race. Een punt voor de snelste rondetijd gaat naar Daan de Graaff met een tijd van 2:52:044.

Podiumplaatsen wederom naar Junioren in tweede race
Bij de start van race nummer stond Van Houwellingen op de eerste plek van het grid. Na de start kwam de top drie, bestaande uit Laszlo van Houwelingen, Marcel Dekker en Timo De Graaf, al snel weg van de rest van het veld. Van Houwelingen wist Dekker met een knappe actie in te halen en vervolgens wist De Graaff de kop weer te pakken. Sam Jongejan van MV Motorsport kreeg ook aansluiting bij de snelle kopgroep. Het bleef continue een spel van positiewisselingen, tussen de heren. Hierbij pakte ze om en om de koppositie en bleef de top vijf binnen een seconde van elkaar. De eerste podiumplaats is voor Timo de Graaff, gevolgd door Sam Jongejan op plek twee en Laszlo van Houwelingen op de derde podiumplaats. Ook in deze tweede race weten de Junioren weer alle podiumplaatsen in het overall klassement te pakken. In de laatste kilometer verliest Dekker twee posities, maar weet toch als vierde te eindigen. Snelste tijd is eveneens voor Timo de Graaf met 2:52:893.