Morris Schuring is klaar voor zijn WK-première morgen in Qatar

1-3-24. Na zijn successen als jongste racewinnaar in de Porsche Mobil 1 Supercup is coureur Morris Schuring nu klaar voor het volgende hoofdstuk in zijn racecarrière. Tekst: René de Boer
Morris-Schuring-Porsche-WEC-24-rv.jpg

Dit weekeinde komt de coureur uit Den Dolder voor het eerst in actie in het FIA World Endurance Championship (WEC), één van de zes officiële wereldkampioenschappen van de mondiale autosportfederatie FIA. Op het Lusail International Circuit in Qatar rijdt Schuring een Porsche 911 GT3 R van het Duitse team Manthey-EMA. De race over 1812 kilometer gaat op zaterdag 2 maart om 11.00 uur lokale tijd (9.00 uur Nederlandse tijd) van start en is te volgen via Eurosport en Videoland. “Ik heb er ongelooflijk veel zin in”, zegt Schuring vanuit Qatar. 

Morris-Schuring-Porsche-WEC-24-portret.jpgMorris Schuring, op 20 februari 19 jaar oud geworden, is al sinds eind vorige week in Qatar, waar eerder deze week al de tweedaagse “Prologue”, de officiële test in de aanloop naar de seizoensstart, op het programma stond. Dat was een enigszins valse start, want vanwege de aanhoudende transport- en logistiekproblemen in het Midden-Oosten was het al snel duidelijk dat de test niet op de aanvankelijk geplande data, zaterdag en zondag, gehouden zou kunnen worden, simpelweg omdat bij veel teams de auto’s en het materiaal nog niet ter plekke waren. Zo kon er uiteindelijk pas op maandag in de middag en avond en dinsdag gereden worden. 

Schuring legde tijdens de testsessies in totaal 98 ronden op het 5,418 kilometer lange circuit af. “Het is een mooi circuit met veel snelle bochten, er zit een mooie ‘flow’ in. Vooral de laatste sector is wel leuk met een snelle dubbele rechterbocht, waar het verkeer in de race wel interessant gaat worden”, schat hij in. Schuring deelde de auto met de Oostenrijkse Porsche-fabriekscoureur Richard Lietz en de Australische amateurrijder Yasser Shahin, waarbij de onderlinge tijden heel dicht bij elkaar lagen.  Schuring: “De test liep voor ons goed, we hebben bij elkaar elf uur lang kunnen rijden, dus heel veel ronden, waarmee we ook enorm veel data verzameld hebben, wat zeer productief is. Er zijn heel veel nieuwe elementen: een nieuwe klasse, nieuwe banden, een nieuw circuit, voor het eerst met onze Goodyear-banden over het rubber van de hypercars op de baan. We hebben heel veel kunnen doen. Ook super blij met de tijden van onze ‘brons’-rijder Yasser Shahin, die was echt enorm snel. Richard (Lietz) en ik waren ook heel tevreden met de auto, dus ik kijk met heel veel zin en vertrouwen vooruit naar komend weekend!” 
Morris-Schuring-Porsche-WEC-24-pitstop.jpg

Met zijn persoonlijke snelste rondetijd van 1:55,911 minuten (een mooie tijd voor een Porsche-rijder!) kwam Morris Schuring slechts een duizendste van een seconde tekort op zijn teamgenoot, fabriekscoureur Richard Lietz. De Oostenrijker, viervoudig klassewinnaar bij de 24 Uur van Le Mans, ziet het wel zitten met zijn Nederlandse teamgenoot: “Ik heb zelden een jonge rijder gezien met zoveel talent en gevoel”, aldus Lietz. “Een fijne kerel, het is mooi dat we samen deze stap zetten, ik denk een stap op zijn weg naar fabrieksrijder of professioneel coureur.” 
Morris-Schuring-Porsche-WEC-24-rzij.jpg

Het programma van de FIA WEC in Qatar begint met twee vrije trainingen op donderdag, van 12.20-13.50 uur en van 17.30-19.00 uur. Op vrijdag is er van 11.00-12.00 uur de afsluitende vrije training, gevolgd door de kwalificatie voor de LMGT3-klasse, die van 16.00-16.12 uur op het programma staat. De race, over 1.812 kilometer of maximaal tien uur, start op zaterdag om 11.00 uur. Alle tijden zijn lokale tijd, in Nederland is het twee uur vroeger. De race is volledig live te zien op Videoland, via Eurosport en de FIA WEC-app.