World Solar Challenge dit jaar met 43 teams uit 23 landen

7-6-23. Op Wereldmilieudag heeft de organisatie van de Bridgestone World Solar Challenge bekendgemaakt welke teams er aan de start van de bekende zonnerace verschijnen.
Brunel-Solar-Team-Nuna-11S-2022.jpg

Op 22 oktober a.s. zal, na een jarenlange stop door de coronapandemie, de eerste editie van het wereldkampioenschap weer plaatsvinden. Aan de start van de race verschijnen 43 teams uit 23 landen. In de hoofdklasse, de Challenger Class, zullen 32 teams strijden voor de bokaal -  de meeste teams ooit. Er doen drie Nederlandse teams mee, waarvan de ogen voornamelijk zijn gericht op het Brunel Solar Team dat bestaat uit studenten van de TU Delft. Zij zijn met 7 wereldtitels het meest succesvolle team ter wereld. Het doel: de beker dit jaar weer mee naar huis te nemen. 

Wubbo Ockels nog steeds geroemd
De World Solar Challenge is een race van drieduizend kilometer dwars door de outback van Australië. Teams van befaamde universiteiten vanuit onder meer Amerika, Australië, Zweden en Japan racen tegen elkaar met een zelf ontwikkelde hightech zonneauto. Tijdens het wereldwijde persmoment dat vandaag plaatsvond, werd Wubbo Ockels geroemd voor zijn bijdrage aan de challenge over de jaren. Als astronaut en professor aan de TU Delft was hij een grote voorvechter voor een duurzame wereld. Vandaag werd de complexiteit van de race nogmaals benadrukt met Ockels woorden: “Wubbo Ockels described the race as 'the complexity of a space mission'”, aldus Chris Selwood, Event Director van de race. In 2001 was Wubbo één van de grondleggers van het Brunel Solar Team, toentertijd actief onder de naam door Vattenfall Solar Team.
Brunel-Solar-Team-Wubbo_Ockels_in_2013.jpgWubbo Ockels viert winst met Nuna 7 na zijn laatste race in 2013. 

Nederlands strijdtoneel
De studenten van de TU Delft doen sinds 2001 mee aan de World Solar Challenge en zijn met 7 wereldtitels tot nu toe het meest succesvolle zonneraceteam ter wereld. Dit jaar zullen ze voor het eerst sinds 2019 terugkeren in Australië. Deze laatste editie ging in rook op doordat Nuna X, de zonneauto van het team, vlak voor de finish afbrandde. Op 4 juli zal het team de Nuna 12 presenteren waarmee ze de wereldbeker terug willen halen naar Nederland, nadat de Belgen er in 2019 ermee naar huis gingen. Naast het team uit Delft strijden nog twee andere Nederlandse teams mee voor de titel: Top Dutch uit Groningen en het Solar Team Twente.

Op 22 oktober gaat de race van start. Na 3000 kilometer en 5 dagen racen zal bekend worden welk team als eerste over de finish komt in Adelaide.

Over het Brunel Solar Team
Het Brunel Solar Team bestaat uit een groep enthousiaste studenten van de TU Delft. Zij ontwerpen en bouwen een raceauto op zonne-energie om deel te nemen aan zonneraces wereldwijd en zo de wereld te inspireren op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Het team werd 20 jaar lang gesponsord door Vattenfall, voorheen Nuon. Vanaf 2022 is Brunel hoofdsponsor van het team. Zij onthullen op 4 juli a.s. hun zonneauto Nuna 12, waarmee het team dit jaar deelneemt aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië.