Vaak Bu'j te Bang documentaire over Zwarte Cross in de bioscoop

23-7-22. Documentaire over Zwarte Cross, Tante Rikie en Feestfabriek vanaf 9 oktober in de bioscoop. Première in Tuschinski te Amsterdam.
Zwarte-Cross-docu-22-poster-deel.jpg

Bijna drie jaar lang doken documentairemakers Floor van der Kemp en Lars Gierveld in de wereld van de Zwarte Cross, dat dit jaar haar 24e editie vierde. Met open vizier volgden zij de mensen achter het – volgens hen – meest kleurrijke, krankzinnige, geprezen én onbegrepen festival van Nederland. Een film over een jongensdroom die begon met 1.000 bezoekers op een veldje in Hummelo en uitgroeide tot één van de grootste festivals van Europa met dit jaar 229.900 bezoekers.

De documentaire start in de meest roerige tijd die Zwarte Cross-eigenaren Gijs Jolink, Hendrik Jan Lovink en Ronnie Degen ooit hebben gekend: vlak na de editie van 2019 editie barst een mediastorm los, omdat ludiek bedoelde tekstbordjes op het festivalterrein discriminerend worden gevonden. Daarna volgen problemen met onzekerheid over de festivallocatie én breekt corona uit. Vervolgens kondigt oprichter Hendrik Jan Lovink zijn afscheid aan en wordt de organisatie overgenomen door de Engelse festivalmagnaat Superstruct Entertainment. Hoe blijft het unieke karakter van de Zwarte Cross overeind in deze storm van tegenslag en veranderingen? En hoe ziet die identiteit er dan eigenlijk uit?
Zwarte-Cross-docu-22-poster.jpg 

De film neemt je mee naar het ontstaan van de Zwarte Cross in 1997 en de waanzinnige groei in de 25 jaar daarna. De filmmakers krijgen een schat aan amateurbeelden van Gerard Lovink, de vader van oprichter Hendrik Jan. Gerard klapte zijn camera open om zijn zoon en vriend Gijs te filmen op hun eerste Zwarte Cross en verzamelde daarna 25 jaar lang honderden uren beeldmateriaal. In samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid werd al dit unieke materiaal gedigitaliseerd en geschikt gemaakt voor de filmmontage. 

‘Zwarte Cross: 'Vaak Bu'j te Bang’ is een film over een jongensdroom van twee vrienden. Over brullende motoren en gillende gitaren. Maar ook over het Achterhoeks ‘noaberschap’, (de grenzen van) humor, het afscheid van festivaldirectrice Tante Rikie en de liefde voor alles wat apart is. 

Over de makers
De geboren Achterhoeker Lars Gierveld deed een paar jaar verslag van het Zwarte Cross-festival voor BNNVARA. Als diehard bezoeker kent hij het festival door en door. Hij verbaast zich over het feit dat veel mensen bij Zwarte Cross alleen maar denken aan cross, bier en modder. Tijd voor een film die het festival écht laat zien. Floor van der Kemp zit anders in de wedstrijd: zij is nog nooit op de Zwarte Cross geweest en denkt aanvankelijk ‘dat het iets met de TT in Assen te maken heeft’. Als leek kijkt zij met de nieuwsgierige blik van de buitenstaander.

Kaarten nu verkrijgbaar!
Kaarten voor de première zijn vanaf nu verkrijgbaar. Zoals het hoort bij de Zwarte Cross is deze première niet exclusief voor BN'ers, bobo's en andere patjepeeërs, maar hebben festivalbezoekers ook de mogelijkheid om deze bijzondere gebeurtenis bij te wonen. Uiteraard zullen alle hoofdrolspelers en medewerkers van de Feestfabriek ook aanwezig zijn bij dit nu al legendarische rode loper evenement. Kaarten bestellen kan via deze link. 

De documentaire over het grootste festival van Nederland draait vanaf de première op 9 oktober exclusief in 25 Pathé bioscopen en is vanaf 24 oktober bij Videoland te zien. 

Partners
Drie jaar geleden hebben de makers contact gezocht met de Feestfabriek. De documentaire is met volledige medewerking van en toegang tot de organisatie achter het festival gemaakt. Maar de Feestfabriek is nadrukkelijk géén financieringspartner van de film om de onafhankelijkheid te borgen. 

De film wordt geproduceerd door De Coproducent, een coöperatie van zzp’ers werkzaam in de media.
De film is gefinancierd door: Videoland, Pathé bioscopen, Het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, Pfeifer Heavy Machinery, Gemeente Oost-Gelre, Vevam en De Coproducent.

‘Zwarte Cross: Vaak Bu-J te Bang’
Première: 9 oktober 2022
Locatie: Tuschinski, Amsterdam