Plastic Soup Surfer op wegwerpbeker e-board Brussel-Amsterdam

29-6-22. Van Brussel naar Amsterdam = 385km = 5 miljoen wegwerpbekers op een rij. Merijn Tinga doet de route surfend op een e-board gemaakt van wegwerpbekers.
Plastic-Soup-Surfer-Merijn-Tinga-22-plank-portret.jpg

De expeditie verbeeldt de hoeveelheid wegwerpbekers die in Nederland in een ochtend worden afgedankt. 

- Elke ochtend belanden alleen al in Nederland, 5 miljoen koffiebekers in het afval. Opgeteld is dit 385 kilometer, de afstand die Merijn Tinga aflegt op een elektrisch surfboard gemaakt van wegwerpbekers. De koffiebekers staan in deze campagne symbool voor de wegwerpmaatschappij;
- De route loopt over water van Brussel naar Amsterdam via oa Gent, Vlissingen, Rotterdam, Den Haag, Zandvoort.
- EU commissaris Timmermans grijpt de expeditie aan om in Gent zijn nieuwe plannen aan te kondigen. In Den Haag zal staatsecretaris Heijnen bij de tussenstop van de expeditie ook een aankondiging doen rond hergebruik.
- Mission Reuse en Plastic Soup Surfer zetten zich in om consumenten, overheden en ondernemers stappen te laten zetten richting hergebruik van verpakkingen. 

Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer, en Mission Reuse gaan samen de strijd aan tegen plasticvervuiling. Mission Reuse is een initiatief van de organisaties Enviu, Natuur & Milieu en Recycling Netwerk Benelux, gericht op het aanmoedigen van verpakkingen die je kunt hergebruiken en het verminderen van wegwerpproducten. Dit doen zij door aandacht te vragen voor de 5 miljoen plastic koffiebekers die elke ochtend in Nederland in het afval belanden. Opgeteld is dit 385 kilometer, de afstand die Tinga e-foilt, (surfen met een elektrisch motortje) op een zelfgemaakt surfboard gemaakt van koffiebekers gevonden als zwerfafval.

Wat valt er te zien en beleven?
Op zaterdagochtend 2 juli stapt de Plastic Soup Surfer in Brussel op zijn elektrische wegwerpbeker-surfboard. Hij start daar op het kanaal van Charleroi-Brussel en zal zijn tocht via kanalen en open zee vervolgen naar Amsterdam. De tocht duurt in totaal 7 dagen.
Plastic-Soup-Surfer-Merijn-Tinga-22-agenda.jpg
Tijdens de expeditie zijn er meer dan 16 events langs de route. Gemeenten die hem ontvangen kondigen aan 'Hergebruik Gemeentes te worden'. Telkens komt Tinga aan op het water met zijn uniek gemaakte elektrische surfboard waarin honderden wegwerpbekers zijn verwerkt. E-foilen is een nieuwe spectaculaire surfsport met een magisch tintje door het zweven boven het water.

Na een paar demonstratie rondjes - waarbij foto- en videografen uitgenodigd zijn om beelden te schieten - zal Tinga op de kade of het strand telkens een korte presentatie geven van de expeditie.

Tinga e-foilt van 1 tot en met 8 juli een route van Brussel naar Amsterdam, waar hij stopt op 14 plaatsen. Hij wordt onderweg ontvangen door o.a. Eurocommissaris Timmermans, Staatssecretaris Heijnen (ministerie van Infrastructuur & Waterstaat), lokale bestuurders en ondernemers. Timmermans zal de campagne stop in Gent aangrijpen om een belangrijke aankondiging te doen op het gebied van hergebruik en verpakkingen.
Plastic-Soup-Surfer-Merijn-Tinga-22-Amsterdam-Brussel.jpg 

Stad Leiden koploper hergebruik
Leiden nam afgelopen vrijdag als eerste Nederlandse gemeente, en koploper op het gebied van herbruikbare bekers, het ‘Van wegwerp naar hergebruik’- bord in ontvangst. Dit paneel symboliseert de concrete acties die de gemeente zet om naar een herbruikbaar systeem over te gaan. Andere gemeenten die tijdens de route een paneel in ontvangst nemen zijn onder andere Rotterdam, Vlissingen en Den Haag.
Plastic-Soup-Surfer-Merijn-Tinga-22-actie-Rembrandtbrug.jpg 
Demonstratie op het fliteboard van wegwerpbekers- Foto E.Colmjon

Merijn Tinga, Plastic Soup Surfer en activist: “Deze campagne is gericht op de wegwerpmentaliteit. Nergens is dit zo zichtbaar en tegelijk zo makkelijk op te lossen als bij de wegwerpbeker. Als morgen wegwerpbekers verboden worden, hoeft er geen kop koffie minder om gedronken te worden, alle oplossingen liggen voorhanden. Gezien de staat van onze aarde moeten we van wegwerp afstappen en 'hergebruik' zo snel mogelijk de nieuwe norm worden. Samen met Mission Reuse laten we zien hoe makkelijk dat kan zijn." 

De wegwerpbeker, symbool voor de wegwerpmaatschappij
Nederlanders gooien elke ochtend 5 miljoen koffiebekers weg. Zodra de laatste slok koffie binnen is, is dit bekertje waardeloos geworden voor de gebruiker. Ze belanden in de afvalbak of eindigen als zwerfvuil, worden verbrand en in een enkel geval gerecycled - en niet tot koffiebekers. De meest nuttige toepassing die overblijft is toiletpapier. Hiermee verliezen en verbranden we dus waardevolle, steeds schaarser wordende, grondstoffen. Het voorbeeld van de koffiebeker illustreert het grotere probleem van de huidige wegwerpmaatschappij. Het kost enorm veel grondstoffen en energie om die wegwerpproducten zoals shampoo flessen, luiers of verpakkingen voor online bestellingen te maken. Het probleem is dat de huidige businessmodellen en consumenten gewoontes volledig gebaseerd zijn op eenmalig gebruik. Ook het huidige beleid faciliteert dit eenmalige gebruik van verpakkingen. Mission Reuse zet zich in om de transitie naar herbruikbaar concreet te maken en te versnellen. Door campagnes te voeren, ondernemers te helpen en voorstellen te doen voor wet- en regelgeving.Recycling vaak schijnoplossing

Er wordt vaak gekeken naar schijnoplossingen voor het probleem van de groeiende afvalberg, veroorzaakt door deze wegwerpproducten. Schijnoplossingen zijn bijvoorbeeld recycling. Veel materialen zijn niet geschikt voor recycling en wegwerp blijft de norm. Een andere manier is het vervangen van plastic door zogenaamd duurzame materialen als papier of bamboe. Ook dit is niet altijd duurzamer, omdat het nog steeds wegwerp verpakkingen zijn en bovendien delen in de productieketen nog steeds erg vervuilend kunnen zijn. 

Met deze campagne vragen de organisaties om ‘herbruikbaar’ de nieuwe norm te maken en daarmee afscheid te nemen van de wegwerpmaatschappij. Mission Reuse is de kennispartij die oplossingen kan aandragen aan alle partijen om de stap naar hergebruik te maken.