Rotterdam en de passagiersvaart op de Indië-route een rijk erfgoed

27-11-23. Ruim 350 jaar hebben vele duizenden Nederlandse schepen de route naar en van de Indische archipel bevaren.
Rotterdam_en_de_passagiersvaart_op_de_Indie-route-23-cover.jpg

Spiegelretourschepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (in de periode 1602-1799), fregatten en barken van diverse Rotterdamse zeilvaartrederijen in de negentiende eeuw en van de Rotterdamsche Lloyd, met haar indrukwekkende stoomsschepen van de jaren dertig van de twintigste eeuw en haar in 1947 in de vaart gebrachte vlaggenschip Willem Ruys. De Rotterdamsche Lloyd en de Holland-Amerika Lijn waren met hun passagiersschepen en vrachtschepen decennia lang de grootste, belangrijkste en bekendste rederijen van Rotterdam.
Rotterdam_en_de_passagiersvaart_op_de_Indie-route-23-Rotterdamse-Lloyd.jpg

Maar het begon allemaal veel eerder. De vier zeilschepen die in 1596 vanuit de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden onder het motto de ‘Eerste Schipvaart’ naar de Oost vertrokken, werden enkele jaren later opgevolgd door schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. En na ongeveer tweehonderd VOC-jaren maakten deze schepen weer plaats voor schepen van reders als Van Hoboken en Ruys. De schepen, de feiten, de ontwikkelingen, de reders, de gezagvoerders, het leven aan boord, de belevenissen van bemanningsleden en passagiers en nog veel meer over wat er met de passagiersvaart op de Indië-route in ruim drieënhalve eeuw is gebeurd, zijn samengevat in dit rijk geïllustreerde boek: Rotterdam en de passagiersvaart op de Indië-route. Illustrator Jacob Spin (1806-1875) was een geweldige tekenaar van alle typen zeilschepen. In dit boek zijn veel van zijn tekeningen opgenomen. 

Verschijningsdatum: 22 november 2023
ISBN: 9789492881748
Prijs: € 49,95
Over de auteur

Rotterdam_en_de_passagiersvaart_op_de_Indie-route-23-Bram_Oosterwijk.jpgBram Oosterwijk begon in 1960 met het schrijven van havenverhalen, als leerling-redacteur bij Dagblad Scheepvaart. In 1964 werd hij scheepvaartredacteur bij De Rotterdammer en werkte daarna voor diverse kranten. Zijn eerste boek over de haven publiceerde hij in 1979, sindsdien staan er velen maritieme titels op zijn naam.