VillaVibes onderzoek constateert grote groep eenzame vrijgezellen

25-12-23. Een op de vijf Nederlandse vrijgezellen (19 procent) voelt zich eenzaam tijdens de feestdagen.
VillaVibes-Kerst-Singles-23-eenzaam.jpg

Dit blijkt uit recent onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Multiscope in opdracht van singlereisorganisatie VillaVibes. Het doel van het onderzoek is om inzicht te verkrijgen in de ervaringen van singles tijdens de feestdagen. 

Naast de eenzaamheid tijdens de feestdagen, voelen singles zich tijdens de Kerst soms ook extra geconfronteerd met hun single-zijn. In totaal geeft een op de vijf singles aan zich extra geconfronteerd te voelen met het feit dat ze single zijn tijdens Kerst.
 
Niet doen: “Waarom ben jij nog steeds single? Je bent zo leuk!”
Veel singles vinden het onprettig om geconfronteerd te worden met vragen over hun relatiestatus. Ruim een op de drie singles vindt het vervelend wanneer vragen gesteld worden zoals: “hoe kan het nou dat jij nog single bent?”. Tip voor deze Kerstdagen is dus om deze vraag achterwegen te laten aan single-familieleden en single-vrienden.  
 
Opvallend is dat vrouwen dit soort vragen vervelender vinden dan mannen. Bijna de helft van de vrouwen (46 procent) geeft aan de vraag 'hoe kan het nou dat jij nog single bent?' vervelend te vinden. Bij de mannen gaat dit om ongeveer een kwart (27 procent).
 
Toename singlereizen tijdens Kerstperiode
"De afgelopen jaren zien we een duidelijke stijging in de boekingen door singles tijdens de Kerstdagen,” vertelt Roy van Ammers van VillaVibes. “Dit jaar was er een toename van 38 procent te zien. Vooral de single weekenden en wintersportvakanties zijn populair. Het lijkt erop dat singles steeds vaker de voorkeur geven aan het gezelschap van gelijkgestemden boven het alleen, of met vrienden of familie, doorbrengen van de feestdagen.”
 
Over onderzoek
In totaal hebben 582 vrijgezelle respondenten deelgenomen aan dit onderzoek. Het onderzoek is deze maand (december 2023) uitgevoerd. De steekproefverdeling bestaat uit 46 procent mannen, 53 procent vrouwen, en 1 procent van de respondenten identificeert zich als 'anders' of verkiest hun geslacht niet te specificeren. De respondenten vallen in leeftijdscategorie van 25 tot en met 70 jaar.
 
Over VillaVibes
VillaVibes is een reisorganisatie voor singles die honderden groepsreizen per jaar organiseert. Dit doen zij voor ongeveer tienduizend vrijgezellen per jaar. Er zijn veel verschillende soorten singlereizen die aangeboden worden, in Nederland en ver daarbuiten. VillaVibes is opgericht in 2002.