Lisa Wade bezorgt eenzame senioren een heerlijk kerstuitje

23-12-23. Voor de aankomende feestdagen wilde presentatrice Lisa Wade iets speciaals doen: met eenzame ouderen een ritje op een arrenslee maken tijdens de Royal Christmas Fair in Den Haag. https://www.youtube.com/watch?v=rO7h2Lqeu_A
lisakomtinbeweging-Den-Haag-23-kerst.jpg

Een hele groep Haagse senioren beleefde deze week een onvergetelijke dag. ”Ik ben nog nooit zo in de watten gelegd,” zegt een van de deelnemers met tranen in zijn ogen. Met haar nieuwe online serie Lisa komt in beweging zet presentatrice Lisa Wade zich in voor het goede doel. De kerstaflevering is vanaf nu te zien op YouTube.
ratio

Lisa Wade nam 30 senioren mee op een gezellig dagje uit. ”Met de feestdagen in aantocht wilde ik iets speciaals doen. Deze tijd van het jaar staat in het teken van verbinding met de mensen de je liefhebt. Het gaat over samenzijn, aandacht voor elkaar en herinneringen maken. Dat is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er zijn veel eenzame senioren en er zijn ook ouderen die nauwelijks op pad gaan, doordat ze niet mobiel zijn. Deze mensen wilde ik meenemen op een onvergetelijk dagje uit. Ik wilde ze iets geven dat niet te koop is: aandacht en plezier. Een middag gezelligheid, met elkaar, helemaal in kerstsfeer.”

In Nederland zijn naar schatting 1,7 miljoen eenzame ouderen, zegt Wade. Zij hebben geen familie of vrienden om kerst mee te vieren en het is voor senioren vaak moeilijk om sociale contacten te maken.

Met de arrenslee door Winters Den Haag
“Ik vond het aangrijpend om te merken dat deze ouderen steeds minder mensen om zich heen hebben en dat daar veel verdriet om is. ‘Het leven is niet veel meer’, zei een van de oudjes tegen me. En dan is het zo’n kleine moeite om ze een dagje mee op pad te nemen. Alleen al de busrit naar de binnenstad van Den Haag was een belevenis voor ze. Veel van deze ouderen komen niet vaak meer in de stad, en dan is het een middag vol herinneringen aan vroeger. Daarna een simpel drankje en een bitterbal in een kroeg en dan dat ritje op de arrenslee; er is zo weinig meer voor ze te beleven, dat dit echt hoogtepunten zijn. Dat raakte me. De levensles die ik van iemand meekreeg deze dag: ‘Geniet van wat je uit het leven kan halen’. Nou, die neem ik zeker mee.”

De leegte vullen
“Hiermee hoop ik de leegte - die het leven voor sommigen heeft - een beetje te vullen. Fijn dat ik dit samen met de mensen van Woej en Haagse Wijk- en Woonzorg (HWW) kan doen. Ik ben blij dat er organisaties zijn als deze. Van Avis, de autoverhuurder die me eerder al aan een vrachtwagen hielp om spullen te vervoeren, kreeg ik nu deze arrenslee aangeboden, inclusief kerstman en paard. Dat vormde voor onze gasten het hoogtepunt van de middag.”

“Dit is geweldig”, zegt Anita van Bruggen van HWW. “Hoe moeten ouderen anders nog herinneringen maken? Dit zijn mooie herinneringen voor degenen die het kunnen onthouden. En voor de mensen met dementie is het een hele leuke belevenis in het moment. Dit soort dingen mogelijk maken is wel het leukste van ons werk. En vergis je niet: hier wordt nog lang over nagepraat. Binnenkort organiseren we een avond waarop we met z’n allen de video van Lisa gaan bekijken. Wéér een ‘uitje’.”

Collega Barbara van Rhee vult aan: “Het is belangrijk voor ze, zoals je ziet. Mensen zijn gewoon eenzaam. Helaas hebben we niet voldoende vrijwilligers. Er zijn er veel uitgevallen tijdens corona, maar daarvan zijn er een aantal niet teruggekomen. Je kan echt helpen door als vrijwiliger af en toe iemand mee te nemen, een maatje te zijn. Al heb je maar een uurtje vrij, dat betekent al heel veel voor een ander.”

Sanne Klerks van Woej: “Wij bieden activiteiten aan aan mensen die eenzaam zijn, geen budget hebben voor uitjes, (beginnend) Alzheimer hebben of minder mobiel zijn. Wij zijn erg blij dat mensen en bedrijven hulp en uitjes aanbieden aan buurtbewoners. Dat maakt ons werk weer een beetje makkelijker en het leven van de bewoners leuker. Want je ziet ze opleven en glunderen op zo’n dag en daar doen we het voor. Hier wordt nog weken over nagepraat.”

Lisa komt in beweging
In november startte Lisa met haar nieuwe online programma ‘Lisa komt in beweging’. Een paar weken eerder plaatste de oud-presentatrice van Het Klokhuis een bericht op social media: “Met mijn volgende programma wil ik mensen gaan helpen.” De video ging viraal en werd in twee dagen tijd door 350 duizend mensen bekeken. Er werd hulp van alle kanten aangeboden. De presentatrice kreeg meer dan duizend positieve reacties en dat gaf haar het laatste zetje. Binnen no-time was de pilot-aflevering van Lisa komt in beweging een feit. Ze kreeg van meerdere mensen gratis spullen aangeboden voor een knuffelboerderij, waar kinderen met psychische problemen terecht kunnen. Het resulteerde in een hartverwarmende Aflevering 1, die te bekijken is op YouTube.

“Het succes van de eerste aflevering smaakte naar meer”, zegt Lisa. “Ik krijg zoveel spullen aangeboden van mensen die iets willen schenken aan anderen. Daar zoek ik dan mensen bij die het goed kunnen gebruiken. Voor de derde aflevering ga ik in januari weer met mijn Avis-bus op pad: spullen vervoeren die mensen willen weggeven. Met ‘Lisa komt in beweging’ leg ik de verbinding tussen mensen en draag ik hopelijk een steentje bij aan een duurzame en sociale wereld.”