Nederlander en Belg bij beste Honda-monteurs ter wereld

21-12-23. Topprestaties van monteurs uit de Benelux op de Honda Global Motorcycle Technician Contest 2023.
Honda-Global-MTC-23-PolsMedal-Blanckaart.jpg

Op de Honda Global Motorcycle Technician Contest 2023 in Japan, mocht onze regio met de Nederlander Jos Pols (Pols Motoren, Waalwijk) en de Belg Nico Blanckaert (Motorcenter Westhoek Veurne) maar liefst twintig procent van het deelnemersveld afvaardigen - twee van de tien kandidaten in de FUN-categorie.

Goed zijn in je vak en je job graag doen is één zaak, deelnemen aan een heus wereldkampioenschap is dan weer niet voor elke Honda-mechanieker weggelegd. Laat staan zilver winnen. “Ik ben eigenlijk altijd wel competitief ingesteld”, lacht Jos Pols . “Niet zozeer om mezelf te vergelijken met anderen, maar puur om het beste uit mezelf te halen. Dat facet heb ik ook doorgeduwd in mijn voorbereiding: ik trok gewoon 100% voorbereid naar Japan, niks had ik aan het toeval overgelaten. Zo heb ik gigantisch veel aan E-learning en online trainingen gedaan, heb ik alle oude documentatie doorgenomen van collega’s die naar trainingen waren geweest, en heb ik een pak opgestoken in de Honda Academy in Duitsland.
Daardoor heb ik ook zo veel bijgeleerd - ook elementen die helemaal niks te maken hebben met mijn dagelijkse job, maar waar ik alles over wilde weten. Die competitiviteit helpt mij enorm om meer te doen, meer te leren en te groeien. En als je dan met zo’n resultaat mag thuiskomen, geeft dat een enorme voldoening. De kroon op het werk.”

Honda-Global-MTC-23-Pols.jpg
Jos Pols

Leeftijd: 36
Aantal jaar ervaring: 22
Huidige functie: Chef Werkplaats bij Pols Motoren (eigenaar, samen met broer Bart)
Titels: 1e plaats National Honda Technician Skill Contest (2021), 1e plaats European Honda Technician Skill Contest (2022), 2e plaats Worldwide Honda Technician Skill Contest (2023)

Al kwam de tweede plaats op het WK niet zomaar uit de lucht vallen, voor de Nederlander. “Op het ‘WK’ lag de nadruk duidelijk op onze vaardigheden: we kregen een motorfiets die volgens het scenario een jaar had stilgestaan, en waar de fictieve klant zelf al zonder succes aan had gesleuteld en van nieuwe brandstof had voorzien - maar ‘m niet meer had kunnen redden. Zelfs het display ging niet meer aan. Aan ons de opdracht om de motor opnieuw aan de praat te krijgen. Concreet waren er drie problemen die we binnen de 50 minuten moesten opsporen en verhelpen. Een soort motorische variant van een escape room! Maar ik doe dit werk al meer dan twintig jaar. Daardoor zit er een pak routine in m’n handelen, wat op zijn beurt veel scheelt qua tijd. Dat heeft me gegarandeerd geholpen.”

Ook z’n Belgische collega Nico Blanckaert blikt tevreden terug: “Het was bovenal een heel leerrijke ervaring. Naar mijn aanvoelen is het tijdens zo’n wedstrijd vooral belangrijk om kalm te blijven, je eigen ervaring zo goed mogelijk te gebruiken en een beetje geluk hebben met de proeven - er zijn altijd uitdagingen die je beter liggen dan andere. Sommige situaties heb je zelf al meegemaakt in de werkplaats, maar je kan even goed op een probleem stuiten dat je nog nooit eerder hebt opgelost. Voor alles een eerste keer!” (lacht) “Al moet je ook om kunnen met het feit dat er altijd wel iemand op je vingers staat te kijken, van de jury, over de cameramensen tot het aanwezige publiek. Elke beweging wordt onder een vergrootglas gelegd. Je mag die druk niet onderschatten.”
“Uiteindelijk zat er voor mij persoonlijk helaas geen Top 3 in, deze editie. Al zal ik er niet ver af geweest zijn.” (lacht) “Ach, als je er bij nadenkt, kan je er moeilijk rouwig om zijn: er zijn over de hele wereld 89.000 geregistreerde Honda-mechaniekers aan de slag. Dat ik al in dit selecte kransje van tien mechaniekers ben geraakt, is op zich al een prestatie om trots op te zijn.”

Honda-Global-MTC-23-Blanckaart.jpg
Nico Blanckaert
Leeftijd: 53
Aantal jaar ervaring: ruim 30 jaar
Huidige functie: Zaakvoerder en hoofdmechanieker Motorcenter Westhoek Veurne
Titels: 1e plaats National Honda Technician Skill Contest (2000), 2de plaats European Honda Technician Skill Contest (2000), 1e plaats National Honda Technician Skill Contest (2021), 3de plaats European Honda Technician Skill Contest (2022)